Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Var det opp til meg, ville de ikke fått støtte

Lars Sponheim kritiserer Hege Storhaugs HRS.

OMSTRIDT: Informasjonsansvarlig i Human Rights Service, Hege Storhaug. FOTO: HENNING LILLEGÅRD
OMSTRIDT: Informasjonsansvarlig i Human Rights Service, Hege Storhaug. FOTO: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Hun satte livet mitt på spill
HRS og Storhaug forfulgt av anklager
Storhaug innrømmer skjulte opptak

(Dagbladet.no): I Barne- og likestillingsdepartementet ville man kutte statsstøtten til Human Rights Service allerede i statsbudsjettet for 2005.

Etter beskyldninger fra kvinner involvert med organisasjonen og informasjonsansvarlig Hege Storhaug, ble pengestøtten til HRS foreslått fjernet fra statsbudsjettet av regjeringen.

Det skjedde ikke.

Fremskrittspartiet holdt i budsjettforhandlingene sin voktende hånd over Human Rights Service, som siden 2002 har mottatt mer enn 10 millioner kroner fra staten. I år får organisasjonen 1,8 millioner kroner i statsstøtte fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Det til tross for at kilder i Barne- og likestillingsdepartementet i praksis utelukker at Human Rights Service skal kunne få støtte igjen av departementet om de noen gang søkte, på grunn av tidligere erfaringer.

Frp presset på
Der foreslo de å stoppe støtten allerede i 2004, og fikk støtte fra regjeringen, etter at flere unge kvinner gikk åpent ut i media med anklager om press og dårlig behandling.

Tidligere landbruksminister Lars Sponheim satt som Venstre-leder i Bondevik II-regjeringens underutvalg, der budsjettforhandlingene i regjeringen foregår. Han bekrefter at regjeringen og departementet mente organisasjonen ikke burde få støtte, men at Fremskrittspartiet vant fram.

- HRS var jo et tema for Frp i nesten alle sammenhenger, samtidig som det var et press fra departementene om at dette ikke var en organisasjon som burde få støtte, sier Lars Sponheim.

- Sånn er det i en mindretallsregjering. To millioner blir en billig pris for å få gjennom et milliardbudsjett.

FRP-Støtte: Carl I. Hagen, Siv Jensen, Per Sandberg og resten av Frp-ledelsen har flere ganger gitt Human Rights Service støtte. Hagen sier han er stolt over å ha bidratt, og tror ikke på anklagene rundt organisasjonen. FOTO: SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FRP-Støtte: Carl I. Hagen, Siv Jensen, Per Sandberg og resten av Frp-ledelsen har flere ganger gitt Human Rights Service støtte. Hagen sier han er stolt over å ha bidratt, og tror ikke på anklagene rundt organisasjonen. FOTO: SCANPIX Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Selv mener Lars Sponheim at HRS ikke fortjener fortsatte bidrag fra statskassa.

- Var det opp til meg, ville de ikke fått støtte, sier Sponheim til Dagbladet.

Daværende statssekretær, Hans Olav Syversen, som nå er KrF-stortingsrepresentant fra Oslo, bekrefter at organisasjonen var foreslått å miste støtten.

- Det lå ikke noe i budsjettet fra regjeringen, det kan jeg bekrefte, sier han til Dagbladet.

Måtte holde seg unna
Likevel inngikk Bondevik-regjeringen et forlik der de økte støtten til en organisasjon Barne- og familiedepartementet mente opererte kritikkverdig. I kompromisset lå det at BFD ikke lenger skulle måtte forholde seg til organisasjonen. Bakgrunnen for uroen i departementet, skal ha vært bekymringsmeldinger og klager på framgangsmåten til Hege Storhaug og Human Rights Service fra 2002.

Daværende leder i Likestillingssenteret, Ingunn Yssen, sendte brev til statsråd Laila Dåvøy om meldinger de hadde fått om kritikkverdig oppførsel overfor kilder fra Storhaugs side. Flere jenter hadde anonymt fortalt om hvordan Storhaug blant annet skulle ha presset kvinner til å stå fram i media. I departementet trodde man på kvinnene, selv om HRS hele tiden har nektet.

Siden 2003 har ingen bevilgninger kommet fra Barne- og likestillingsdepartementet.

I tilsagnsbrevet fra Kommunal- og regionaldepartementet 12. juni 2003 ble organisasjonen nektet å bruke de 1,1 millionene de fikk på kontakt med kvinner i nød.

«[arbeidet] skal ikke omfatte innsamling av nye data som innebærer oppfølging av unge jenter i krise», står det i brevet fra avdelingsdirektør Barbro Bakken.

Ikke noe forhold
Haktor Helland var ekspedisjonssjef i Barne- og likestillingsdepartementet både i 2002, 2004 og i dag.

- Hva slags forhold har dere til HRS i dag?

- Administrasjonen har ikke hatt noe å gjøre med HRS etter den saken. Vi har ikke noe forhold til dem, sier Helland til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere situasjonen ytterligere, men ga i 2002 uttrykk for å støtte kvinnenes forklaringer.

Ber om gransking
SVs mangeårige sosialpolitiker Karin Andersen ber om en selvstendig gransking av organisasjonen, for å komme til bunns i både de tidligere og nye anklagene.

- Jeg mener det bør være rom også for organisasjoner som går mot oss politisk, men i lyset av det som har kommet fram, er det grunn til å se kritisk på dette, sier Andersen til Dagbladet.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vil ikke kommentere saken, og henviser til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. AID henviser til Integrerings og -mangfoldsdirektoratet, IMDI, som nå står for utbetalingene til HRS. IMDI var det ikke mulig å få kommentar fra i går kveld.

Stolt av støtten
Fremskrittsparti-nestor Carl I. Hagen ser ingen problemer med støtten til den omstridte organisasjonen. Han er stolt av støtten til HRS, og sier organisasjonen er den eneste som har skjønt integreringsproblemene.

- Hvorfor har Frp gjentatte ganger gjort spesiell innsats for å sikre HRS penger?

- Fordi det er den eneste tenketanken med et fornuftig standpunkt, som har vært kritiske til den dumsnille og snillistiske politikken som er ført i dette landet.

- Hva er ditt syn på kontroversene de har vært involvert i og anklagene som er kommet mot dem?

- De har vært kontroversielle i den dumsnille delen av Norge, med Dagbladet i spissen, som bare vil hevde at innvandringen er et gode.

—Så du tror ikke på anklagene?

—Det har jeg ikke noe grunnlag for å si noe om. Det er sånt som står i Dagbladet, og det tar jeg ikke alvorlig. Mitt inntrykk av dem er positivt, selv om de blir kneblet, blant annet i Dagbladet.

KRITISK: Lars Sponheim var i 2004 med på å gi penger til Human Rights Service, men han likte det ikke. FOTO: SCANPIX
KRITISK: Lars Sponheim var i 2004 med på å gi penger til Human Rights Service, men han likte det ikke. FOTO: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!