- Vår dom lar seg ikke anke

Linda Didriksens samboer ble frikjent for drap, men dømt til å betale 250 000 kroner. Til Dagbladet sier foreldrene: - Vår dom falt 1. juni 2000 - den lar seg ikke anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. juni 2000 er datoen da Linda høyst sannsynlig ble drept, og slik peker foreldrene på det som for dem er hovedsaken:

- Det letter ikke vår situasjon om han må i fengsel. Ved å idømme ham erstatningsansvar har retten dømt ham skyldig og dermed bekreftet våre mistanker om at han drepte Linda.

De prøvede foreldrene håper likevel at påtalemyndigheten anker det strafferettslige.

Midt i sorgen tok de kanskje gårsdagens kontroversielle dom med størst fatning av alle.

- Vi hadde på forhånd tatt høyde for at samboeren kunne bli frikjent og dømt i en og samme dom. Men lett å forstå var det ikke. Da dommeren uttalte ordet «frifinnes», reagerte vi naturligvis. Ikke med overraskelse eller sjokk. Mer med ubehag, sa paret til Dagbladet etter et par timer for seg sjøl.

- Orket ikke se

I uke etter uke har de sett på samboeren, hørt vitner og lett etter tegn på at feil mann kanskje satt på tiltalebenken. De har ikke funnet noen.

I går, da alt skulle avgjøres etter seks uker med rettssak og to uker med rettslig rådslagning, rettet de ikke blikket mot ham. Hele tida mens sorenskriver Gunnar Lind leste opp den 40 sider lange dommen, holdt de sine blikk i manuskriptet.

- Jeg orket ikke. Vi har sett nok av ham, sier Lindas mor til Dagbladet.

Den nå frifunnede samboeren (21) trengte seg hurtig ut av smekkfulle rettssal 6 etter at dommer Lind hevet retten ved 14-tida.

Iført hvit T-skjorte under lys blå skjorte, med blikket ut i lufta og som vanlig uten å fortrekke en mine, hadde han mottatt frifinnelsen noen sekunder etter klokka 13. Ytterligere sekunder seinere ble han gjort klar over sitt erstatningsansvar, før dommer Lind gikk over til å lese premissene for dommen.

To ganger åpnet han munnen mens retten var hevet: Da han ble spurt om han hadde forstått dommen svarte han «ja», og da han ble spurt om han ville anke svarte han: «Jeg anker den delen av dommen som går på erstatningskravet.»

På vei ut spurte Dagbladet om hans reaksjon. 21-åringen svarte, nøytralt og nøkternt som alltid: - Ingen kommentar.

Vil leve anonymt

Forsvarer Roald Angell, hvis presise avslutningsprosedyre synes å ha påvirket fire av rettens fem medlemmer, sa dette om 21-åringens tanker:

- Han er tilfreds og lettet. Påkjenningen har vært enorm. Nå ønsker han å leve et så normalt og anonymt liv som overhodet mulig.

Etter hva Dagbladet forstår, innebærer det å vende tilbake til studiene i Trondheim. I de siste to ukene, mens retten har jobbet med dommen og uvissheten har rådd, har han studert for fullt.

Ifølge Roald Angell markerte han gårsdagens frifinnelse hjemme på Inndyr med nær familie.

Linda Didriksens foreldre markerte ikke. De satt på hurtigbåt i seks timer. Seint i går kveld kom de hjem til Lindas lillesøster Susann.

- Støtten på Nordnesøy betyr mye. Der er alle naboer, slekt og kjenninger, sier Guttorm Didriksen.

Lindas foreldre er åpne med åtte år gamle Susann, som leser aviser og forstår hva som skjer.

- Enkelte ord skjermer vi henne for. Ellers vet hun alt, sier Anita stille.

Noe av det mest smertefulle er at Linda skulle gjøre foreldrene til besteforeldre, og sine søsken til onkler og tanter, da hun ble drept 1. juni 2000.

To uker etter at gravide Linda forsvant, ble Anita og Guttorm besteforeldre for første gang. Sønnen Kenneth fikk barn med samboer Siw Bøe.

- Brian kom til verden i et sammensurium av følelser. Nå er han snart tre år og til stor glede for sine besteforeldre. Det er barna som hjelper oss videre, sier Anita og Guttorm Didriksen.

HJEM MED BLANDEDE FØLELSER: Linda Didriksens foreldre har taklet rettssaken mot datterens drapstiltalte samboer på en enestående fattet og verdig måte. Selv i går, før de tok fatt på den lange reisen hjem til Nordnesøy på Helgeland, uttrykte de glede over at retten hadde bekreftet deres mistanker selv om den ikke sendte samboeren i fengsel.