- Var du i Romania i går kveld og tok ut 9 700 kroner ?

Svindelbølge avslørt mot kortkunder i barnebutikk i Kristiansand.

 - SKJUL KODEN:  Det er beste rådet fra finansnæringen, enten du betaler i med kort i butikk her hjemme eller bruker minibank på ferie i sommer - som her på Mallorca.  Foto: TOM E. ØSTHUUS.
- SKJUL KODEN: Det er beste rådet fra finansnæringen, enten du betaler i med kort i butikk her hjemme eller bruker minibank på ferie i sommer - som her på Mallorca. Foto: TOM E. ØSTHUUS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Sjekk bankkontoen hvis du har handlet barneklær eller leker i Kristiansand de siste ukene. Bankenes kontrollorganer er på tå hev etter at en ny organisert kopiering av magnetstriper på bankkort er i ferd med å bli avdekket.

I ettermiddag har Finansnæringens Hovedorganisasjon fått bekreftet at det har vært montert skimming-utstyr noen dager i mai hos babyutstyr- og lekebutikken Barneland i Sørlandsparken i Kristiansand. 
- Kontoer med kort som er brukt i den butikken er nylig blitt svindlet fra tre-fire land, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Dagbladet.

Etter at norske minibanker fikk anti-skimmingutstyr og ble kopisikre, har utenlandske kortbander forsøkt å lure deg på bensinstasjoner og barneforretninger.

Mønster fra Hamar
Kunder som betalte med kort i Lekehuset i Maxi Storsenter i Hamar mellom 22. og 29. mai i år, er allerede svindlet for mellom en og to millioner kroner.

De første kontantuttakene ble gjort i Italia, og politiet har etterlyst en 35 år gammel rumener, som også er fanget opp av overvåkningskameraer mens han fikser med betalingsterminaler på bensinstasjoner i Drammen og Rakkestad.

Dagbladet var i går formiddag i kontakt med en småbarnsmor i Kristiansand som har fått sin konto tappet for 9.700 kroner. Hun fikk telefon fra sin bank om morgenen med spørsmål om hun kunne vite noe om et uttak fra hennes konto mandag kveld fra en minibank i Romania.

Kvinnen har aldri vært i Romania, har ikke mistet bankkortet og har bare brukt det i betalingsterminaler i lokale forretninger. I dag er hun kanskje nærmere en forklaring på på den ubehagelige gåten.

Hun var i barneutstyrsforretningen før 17. mai.

- Vi har fått en rekke henvendelser fra kortkunder i distriktet som på omtrent samme tid har hatt uforklarlige uttak fra sine konti. Etterforskningen har så vidt begynt, men våre etterforskere har iallefall beslaglagt en kortterminal i butikken Barneland i Sørlandsparken for  å sjekke spor. Vi har bedt Bankenes Standardiseringskontor og bankene selv om å kartlegge hvor stort omfanget av denne svindelen er i vårt distrikt, sier politispesialist Liv Karin Lindtveit hos politiet i Kristiansand til Dagbladet.

Slår til seinere

Svindelen skjer ofte flere uker seinere når bandene har fått lagd falske kortkopier av magnetstripene er kopiert.

Flere svindlede kortinnehavere som Fædrelandsvennens nettutgave har vært i kontakt med i dag, sier at de ikke har vært i butikken Barneland siden mai.

Vakthavende Rune Hagen i Bankenes Standardiseringskontor (tidligere BBS) bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til svindelmistanken hos Barneland, men vil ikke uttale seg om saken.

Skjul koden - bruk chip
Kommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i Finansnæringens Hovedorganisasjon og informasjonssjef Anders Bigseth i Teller er krystallklare på hvordan du kan unngå å bli svindlet.

- Betal med chip, som alle ny bankkort har. Chipen lar seg ikke kopiere. Og hvis du drar stripen i betalingsterminalen, sørg for at ingen kan se hvilken kode du taster. Svindlere kan ikke bruke bruke kontoinformasjon de greier å tappe fra magnetstripen hvis de ikke ser  hvilken kode du har.

Her er banknæringens forsiktighetsregler ved kortbetaling.

Bankkunder må betale en standard egenandel på 800 kroner selv om de er helt uskyldige i svindelen de blir rammet av.
I fjor greide kortsvindlere å få ut 200 millioner kroner fra norske kontoer ved kopiering av magnetstriper eller korttyverier.