KRASJET I JORDA: Den amerikanske solsatellitten UARS styrtet ned i stillehavet. Foto:   Reuters/NASA/Scanpix
KRASJET I JORDA: Den amerikanske solsatellitten UARS styrtet ned i stillehavet. Foto: Reuters/NASA/ScanpixVis mer

Var du redd for å få denne i hodet?

Neste måned krasjlander ny satellitt med jorda. Det fryktes at delene kan være tre ganger så tunge - i tillegg til at det kan være mer sannsynlig at de faktisk gjør skade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er estimert at nok en død satellitt vil bryte gjennom til jordens atmosfære og krasjlande i jorden, melder New Scientist.

En 2,4 tonn tunge Röntgensatellit, eller ROSAT, har svevd rundt i verdensrommet uten mål og mening på kollisjonskurs med jorda i 12 år etter at den ble slått av i 1999, da GPS-systemet ble ødelagt.

- Det har blitt skutt opp rundt 6000 satellitter. Bare 2000 er igjen der oppe, mens resten har falt ned, så det er ikke så uvanlig at satellitter brenner opp og faller ned, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Dagbladet.

Det er rundt 1100 satellitter som fremdeles er i drift, sier han.

Kan gjøre skade Myndighetene trodde i begynnelsen at satellitten ville brenne helt opp fullstendig i atmosfæren, men nå er det ventet at deler av satellitten vil overleve nedsmeltingen. ROSATs deler skal være nesten tre ganger så tunge som den største delen fra UARS, ifølge The Daily Telegrahp.

Nasa-eksperter har kalkulert det som 50 prosent mer sannsynlig at denne satellitten gjør skade enn UARS - som hadde en sannsynlighet på rundt én til 3200. Det betyr at delene kan være potensielt dødelige. Bare den minste ting kan gjøre stor skade i hastigheten delene styrter mot jorda.

ROSAT har fungert som et gigantisk romteleskop og er bygd av det tyske firmaet DLR.

Sju års ulykke - ROSAT har en diger speil-struktur som overlever de høye temperaturene når den entrer jordas atmosfære, sier Heiner Klinkrad, som leder romsøppel-avdelingen ved det europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Det var ventet at UARS kom til å treffe jorda med 26 ulike deler, mens det er ventet at 30 deler vil overleve fra ROSAT.

NY SATELLITT: Neste måned vil nok en satellitt krasjlande. Denne gang er det satellitten ROSAT, som fungerer som et rom-mikroskop. Foto: EADS Astrium
NY SATELLITT: Neste måned vil nok en satellitt krasjlande. Denne gang er det satellitten ROSAT, som fungerer som et rom-mikroskop. Foto: EADS Astrium Vis mer