Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vår egen Egon

Navn: Egon Olsen Alder: ubestemmelig Yrke: skapsprenger og strateg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så skulle han oppleve å trenge gjennom mørket i filmanmeldernes sjeler, også. Skjønt ikke hos alle, men det skulle ellers bare mangle. For Egon Olsen og resten av banden hans har måttet tåle flere skjellsord enn alle andre norske filmskikkelser til sammen.

Plumpt, underlødig, trist og vassent representerer bare et lite utvalg av karakteristikkene opp gjennom årene, lenge var det filmkritikernes årlige festaften som fant sted når «Olsenbanden» hadde premiere, tastaturfingrene klødde etter å skyte spurv med kanoner. Og like sikker som slaktene var publikumsuksessen, norske kinogjengere elsket Egon, Benny, Kjell og Valborg.

Egon Olsen ble unnfanget av det danske filmforfatterparet Erik Balling og Henning Bahs under et opphold Paris i 1968, uten at Egon ble noen seksiåtter av den grunn, snarere en småborger bortenfor lovens grenser, en skapsprenger med særlig sans for skapene til Franz Jäger fra Berlin. Og en strateg og planlegger av Guds nåde. Men alltid mislykket likevel. For Egons turer til innsiden av Botsfengslet ble like mange som filmene.

Erik Balling har også regissert alle de fjorten danske filmene, Knut Bohwim nesten alle de norske. Og den norske «Olsenbanden» har som regel manusmessig vært omarbeidet til hjemlige forhold. Denne (og siste) gang av Sverre Holm og Øyvind Thorsen. Og nettopp manuset får ros i «Olsenbandens siste stikk», her i avisa ble det attpåtil kastet en femmer med terningen.

Egon Olsens kritikere har gjort det til et gjentatt hovedpoeng at de danske filmene er så mye bedre, har et større vidd, flinkere skuespillere og en mer sannferdig atmosfære. Mon det? Et blikk på de danske filmene kan også gi følelsen av at en gretten Ove Sprogøe har spilt inn noen hundre filmer for mange og at dialogen slett ikke sitter noe bedre enn hos den norske banden.

Uansett kommer «Olsenbanden» til å gå rett hjem denne gangen, også. Og vår egen Egon, Arve Opsahl (77), kan notere sitt fjortende rolletreff som skapsprenger og fengselsfugl. Dessuten ble Aud Schønemann fortjent forfremmet til bandemedlem.

Egon Olsen hentes denne gangen ned fra gamlehjemmet, Arve Opsahl kjøres til premiere i rullestol, så Olsenbanden har ikke samme trøkket som før. Det trenger den da heller ikke. Det hele er fortsatt ikke «gennialt, Egon». Men folkelig nok til det som er filmskapernes jobb, å fylle kinosalene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media