- Vår egen feil at EU er fjernt for folk

EUs mektigste kvinne Margot Wallström er i Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Margot Wallström er visepresident i EU og en av Europas mektigste kvinner. I dag er Wallström på snarvisitt i Norge, og som eneste avis fikk Dagbladet.no et eksklusivt intervju med den svært travle visepresidenten.

 I løpet av hesblesende 24 timer møter hun Utenrikskomiteen, deltar på Utenriksdepartementets Europakonferanse og holder foredrag på Blindern.

Etter lunsj med tre norske ministre, går kommissæren like godt på pub i Oslo med en gjeng ungdommer for å snakke om hva EU er.

EU har vært for fjernt

Selv er Wallström svenskenes egen kommissær - en minister i det som likner en europeisk regjering - i den mannstunge EU-toppledelsen. Jobben hennes er å forklare EU for de 450 millionene innbyggere som kan kalle seg EU-borgere. Det er ingen lett jobb.

- EU er fjernt for folk. Det er en unik oppfinnelse og likner ikke på noe annet. Det er ikke lett å forstå hvordan beslutningene tas, folk oppfatter det som skjer som om det er langt borte, innrømmer hun.

Undersøkelser viser at hele 70 prosent av EUs egne innbyggere vet lite eller ingenting om hva EU er. Samtidig vil veldig få at deres land skal gå ut av unionen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer