- Vår egen feil at EU er fjernt for folk

EUs mektigste kvinne Margot Wallström er i Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Margot Wallström er visepresident i EU og en av Europas mektigste kvinner. I dag er Wallström på snarvisitt i Norge, og som eneste avis fikk Dagbladet.no et eksklusivt intervju med den svært travle visepresidenten.

 I løpet av hesblesende 24 timer møter hun Utenrikskomiteen, deltar på Utenriksdepartementets Europakonferanse og holder foredrag på Blindern.

Etter lunsj med tre norske ministre, går kommissæren like godt på pub i Oslo med en gjeng ungdommer for å snakke om hva EU er.

EU har vært for fjernt

Selv er Wallström svenskenes egen kommissær - en minister i det som likner en europeisk regjering - i den mannstunge EU-toppledelsen. Jobben hennes er å forklare EU for de 450 millionene innbyggere som kan kalle seg EU-borgere. Det er ingen lett jobb.

- EU er fjernt for folk. Det er en unik oppfinnelse og likner ikke på noe annet. Det er ikke lett å forstå hvordan beslutningene tas, folk oppfatter det som skjer som om det er langt borte, innrømmer hun.

Undersøkelser viser at hele 70 prosent av EUs egne innbyggere vet lite eller ingenting om hva EU er. Samtidig vil veldig få at deres land skal gå ut av unionen.

- Det er en glipp mellom hva EU gjør og hva folk oppfatter, mener Wallström.

SKAL GJØRE EU FORSTÅELIG: Margot Wallström er EUs visepresident og en av få kvinner blant EUs øverste politikere. I dag er hun i Norge. Foto: SCANPIX
SKAL GJØRE EU FORSTÅELIG: Margot Wallström er EUs visepresident og en av få kvinner blant EUs øverste politikere. I dag er hun i Norge. Foto: SCANPIX Vis mer

- Folk vil vite hvordan EU påvirker hverdagslivet deres. Å kunne alt om institusjonene er helt uinteressant - EU påvirker hverdagen. Borgerne lever fritt, de kan få sykehjelp hvis de blir syke i andre land, de kan jobbe i andre land. Vi har økt forbrukernes makt, flyprisbillettene har gått ned, matsikkerheten er blitt bedre og vi har vært kjempeviktige for miljøpolitikken. Vi har sørget for renere luft, vann og strender, sier Wallström.

- EU påvirker beslutningene helt ut i små kommuner, for eksempel når det gjelder avfallshåndtering. Men de høytidelige, overgripende målene, som fred i Europa, taler ikke til svenskene. Det er vår egen feil, EU har fjernet seg fra folk ved å bruke et språk folk ikke forstår.

Mytene et problem

Mytene om EUs merkelige direktiver er så mange at Europakommisjonen har laget egne hjemmesider for å fortelle hva som er sant. Wallström medgir at historier om forbud mot elgjakt, elvefiske og at alle egg skal merkes med hvilken høne som har lagt det, er et problem.

- Det undergraver tilliten til EU. Folk spør «Hva driver dere med i Brussel?», sier hun.

Wallström forstår den norske EU-debatten.

- Mange skeptikere har forstått EU og har saklige innvendinger. Men alment er det stor kunnskapsløshet om EU, det har vært forbeholdt en liten elite, sier hun.

- Er EU for lite sexy for folk?

- Det er det vel også, sier EUs egen kommunikasjonssjef.

Små land også viktige

- Er Norge savnet som EU-medlem?

- Både ja og nei. Det er et veldig nært samarbeid mellom EU og Norge, og de fleste i EU har en positiv innstilling til Norge. Man håper at det er et tidsspørsmål, sier Wallström.

Hun vil ikke svare på om hun personlig synes Norge bør melde seg inn i EU.

- Nei, det er noe norske borgere skal avgjøre selv. Men innenfor EU får man en egen stemme og slipper å tilpasse seg. Til og med små land spiller en rolle i EU. Det forteller litt at den første som kom og hilste på meg da jeg var nyutnevnt kommissær, var den norske ambassadøren.

Selv er Wallström overbevist om at EU-fellesskapet er nødvendig for å nå internasjonale mål.

- Når problemene angår mange land, må grensene bli mindre viktige. I et fremtidig Europa må vi rive grenser, ikke bygge nye.

Wallström avviser dem som mener at EU er en rikmannsklubb som selv stenger de ytre grensene mot u-landene.

- Det gir et feilaktig bilde. Jeg har sett hvordan vi jobber - EU er en utrolig viktig, internasjonal kraft. Vi importerer mest jordbruksprodukter fra u-landene, og vi gir mest bistand. Det er klart at det er proteksjonisme også innad i EU, men i mange forhandlinger er EU en brobygger til u-landene. Vi kan påvirke mer sammen enn når vi står hver for oss.

Les Wallströms egen blog om hverdagen som visepresident i EU.

Les mer om EU her:

• EU-hjemmesidene

• EU-Observer

• Ja til EU

• Nei til EU

EUs innflytelse:</B> Etter at tyrkisk politi brukte grov vold mot demontranter 6. mars, gikk EU ut med krass kritikk av den unødvendige volden. Dagen etter måtte tyrkiske myndigheter beklage.
PRESSER SLOVAKIA:</B> Javier Solana, nummer 2 fra venstre, i samtale med representanter for Slovenia og Slovakia. Kroatia er ikke velkomne før de utleverer en kjent krigsforbryter. Slik bruker EU sin makt.
OGSÅ I UKRAINA: Folkemassene i Ukraina hadde EU i ryggen da de demonstrerte for et fritt valg.
BEDRE BESKYTTELSE: EU påvirker hverdagen din. Du har blant annet fått bedre rettigheter som passasjer når flyene er forsinket.
BILLIGERE: Telekostnadene i Europa har blitt lavere. Margot Wallström mener det er takket være EUs oppmerksomhet rundt fri konkurranse.
MATSIKKERHET:</B> Matprodusenter over hele Europa må tilfredsstille EU-krav til produksjon og sikkerhet.