Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vår egen Rumsfeld

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den amerikanske invasjonen i Irak blir framstilt som en stor suksess hjemme i USA. Ved siden av president George W. Bush selv er det forsvarsminister Donald Rumsfeld som bader i hyllest, flagg og ros. Rumsfelds ledelse av Pentagon blir nå holdt fram som en modell for omorganisering av «taperinstitusjonen» State Departement, som ledes av utenriksminister Colin Powell. I den indre maktkampen i Washington er det klart at mer av utenriksdepartementets ansvar for utforming av utenrikspolitikken vil bli overtatt av Pentagon, der viseforsvarsminister Paul Wolfowitz fungerer som landets viktigste utenrikspolitiker.
  • Det har en stund vært klart at forsvarsminister Kristin Krohn Devold er smittet av de Rumsfeldske visjoner. Hun styrer en stor andel av de norske forsvarsressursene inn til de nye, profesjonelle innsatsstyrkene som er tilpasset Rumsfeld-modellen, der de stående styrkene i NATO-landene utgjør en militær «verktøykasse» som USA kan benytte seg av.
  • I går var den norske forsvarsministeren på besøk i København for å drøfte norsk deltakelse med disse styrkene i en brigade under dansk kommando, som skal delta i stabiliseringsstyrken i Irak og stå under amerikansk overkommando. Dette er svært uheldig. Den amerikanske invasjonen i Irak skjedde i strid med folkeretten, uten støtte fra FN. USA motarbeider også FN i gjenoppbyggingen av Irak etter krigen. FNs våpeninspektører blir nektet å gjenoppta sitt arbeid fra før invasjonen.
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik tråkket i går på bremsen og understreket at regjeringen ikke har tatt stilling til norsk deltakelse. Samtidig understreket han at den norske regjeringen helst ønsker både en rolle og et mandat for FN i gjenoppbyggingen av Irak. Statsministeren burde ha vært mye klarere. Norske militære styrker kan ikke bli satt inn i oppdrag i utlandet som om de var en integrert del av US Army.
  • Dessverre virker det som om våre egen mini-Rumsfeld i Forsvarsdepartementet er i ferd med å kapre helt sentrale deler av norsk utenrikspolitikk. Det er i strid med våre nasjonale interesser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media