TENNER LYS: Reiulf Steen som døde i dag, omtales som en av Aps store ledere. Han var også Raymond Johansens svigerfar. Johansen tenner lys ved minneprotokollen på Youngstorget. Foto: Jaqcues Hvistendahl
TENNER LYS: Reiulf Steen som døde i dag, omtales som en av Aps store ledere. Han var også Raymond Johansens svigerfar. Johansen tenner lys ved minneprotokollen på Youngstorget. Foto: Jaqcues HvistendahlVis mer

- Var en varm, kjærlig og distré familiemann.

Raymond Johansen sørger over sin svigerfar Reiulf Steen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-sekretær Raymond Johansen er gift med datteren til Reiulf Steens kone Inés Vargas, Carolina.

Tidlig i dag døde Steen. Ap har mistet en av sine store ledere. Johansen har mistet sin svigerfar, og 13 barnebarn har mistet en kjær bestefar.

Sårbar - Det har vært en sterk dag selv om vi de siste dagene har vært klar over at det gikk mot slutten. Barnebarna har det tungt i dag, sier Johansen til Dagbladet.

Han beskriver Reiulf Steen som et varmt og sårbart menneske.

Varm og kjærlig - Han framsto med hele seg. Han levde etter den chilenske dikteren Pablo Nerudas ord «jeg tilstår at jeg har levd». Han var veldig varm og kjærlig overfor sine nærmeste, og distré. Han var nok ofte mer opptatt av de store tankene enn omgivelsene rundt seg, forteller Johansen.

Ta vare på partiet Han tok farvel i går kveld. Da var Steen svært svak.

- Det siste jeg sa til ham var at jeg lover å ta vare på partiet. Reiulf så alltid partiet som et viskemiddel for vanlige folk. Hvis det gikk drlig med partiet, ville det ramme vanlige mennesker. Reiulf var utleverende og ærlig, en helstøpt politiker som levde og åndet for de politiske ideene.

Dempet motsetninger - Han hadde et sterkt nærvær. Noe er over i dag. Men Reiulf greide å skrive ned mange av sine tanker og ideer, derfor vil de leve videre, sier Johansen.
Han mener Reiulf Steen gjorde en særdeles viktig jobb for Ap etter den opprivende EEC-striden i 1972.
- Han dempet motsetningene i partiet. Hans kraft var avgjørende for partiets valgresultat i 1977, sier Johansen.

Ideologiske kamper Han kom inn i Steens familie for 27 år siden. I dag er det mange minner som strømmer på.
- Å være i nærhet av Reiulf har sikkert preget meg mer enn jeg er klar over. Reiulf hadde vært nestleder siden 1965, og satt 25 år i partiets sentralstyret. Han var en dominerende skikkelse i de store ideologiske kampene som gikk i partiet.

Privilegium Det å ha hatt tilgang på en slik person, har vært et stort privilegium. I dag er jeg preget av takknemlighet for det. Vi kom begge fra arbeiderklassen, vi var begge opptatt av litteratur, og diskuterte det mye, forteller Johansen.

Han startet i politikken som SV'er, og bar byråd for SV i Oslo. Mange spørsmål, ikke minst EU-saken, gjorde at han gikk over til Ap.

- Europa-debatten var veldig sentral i de årene jeg ble kjent med Reiulf. Jeg var søkende, og Reiulf var viktig i prosessen med å finne en radikal tilnærming til EU og internasjonalt samarbeid, sier Johansen.

De delte også interessen for Chile og Latin-Amerika for øvrig, og var sammen i Chile flere ganger.

Passet på I de senere årene, etter at Steen var ute av politiske posisjoner, kunne han komme med påpekninger og kritikk av partiet.
- Jeg har blitt holdt hardt i det venstre øret av Reiulf, sier Johansen. Han har satt pris på å kunne be om råd og drøfte politiske saker med Ap-veteranen.
- Det var ikke alltid lite populært for andre i familieselskapene at vi stakk oss bort i en krok for å diskutere politikk, sier Johansen

 VARM OG NÆR: Raymond Johansen beskriver Reiulf Steen som et varmt, nært og sårbart menneske. Bildet er tatt like før Steen fylte 75 år .Foto: Jacques Hvistendahl.
VARM OG NÆR: Raymond Johansen beskriver Reiulf Steen som et varmt, nært og sårbart menneske. Bildet er tatt like før Steen fylte 75 år .Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer