Var eneste kirurg på Sydpolen-ekspedisjon: Tok kniven og fjernet sin egen blindtarm

Sønnen snakker ut, 54 år etter.

SIN EGEN KIRURG: Leonid Rogozov var 27 år gammel da han befant seg på ekspedisjon på Sydpolen som eneste kirurg i en gruppe på 12. Han vurderte mulighetene sine, og fant ut at det eneste riktige var å forsøke å operere seg selv. Foto: British Medical Journal Publishing Group
SIN EGEN KIRURG: Leonid Rogozov var 27 år gammel da han befant seg på ekspedisjon på Sydpolen som eneste kirurg i en gruppe på 12. Han vurderte mulighetene sine, og fant ut at det eneste riktige var å forsøke å operere seg selv. Foto: British Medical Journal Publishing Group Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 27 år gamle Leonid Rogozov visste han kom til å dø, om han ikke fikk hjelp da han fikk akutte smerter i nedre del av magen under en ekspedisjon på Sydpolen i april 1961. 

Den russiske legen kjente igjen symptomene: feber, kvalme, oppkast og diaré. Han visste det var en akutt blindtarmbetennelse, og at han var i livsfare.

- I polar ødemark - Som kirurg hadde han ikke problemer med å diagnostisere akutt blindtarmbetennelse. Det var en tilstand han hadde operert mange ganger, og i den siviliserte verden var det en rutineoperasjon. Men dessverre var han ikke i den siviliserte verden, sier sønnen, Vladislav Rogozov, til BBC - 54 år seinere. 

- I stedet var han midt i en polar ødemark. 

Rogozov var den eneste legen på den russisk ekspedisjonen bestående av 12 mann på Novolazarevskaya-stasjonen. Det var ingen som kunne hjelpe ham.

Skulle han begynt reisen tilbake til Russland, ville han høyst sannsynlig ha dødd på veien, for reisen dit hadde tatt 36 dager til sjøs. Skipet skulle returnere først et år seinere, og det var umulig å fly på grunn av hardt vær og snøstorm. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer