Var fanget hos «Demonen» i Øst-Ukraina i 23 dager: - Da jeg forsto alvoret ble jeg veldig redd

Sandnesbosatte Sølve Nilsson (65).

KJØRTE SEG VILL i ØST-UKRAINA, TATT TIL FANGE: Den sandnesbosatte svensken Sølve Nilsson kjørte seg vill og ble tatt til fange av pro-russiske separatister. I fangenskap ble han vitne til dramatikken da passasjerflyet MH17 ble skutt ned i i juli i fjor. 298 mennesker ble drept. Etter 23 dager i fangenskap, ble han reddet. 
Foto: Vasilij Budik / TT / NTB scanpix
KJØRTE SEG VILL i ØST-UKRAINA, TATT TIL FANGE: Den sandnesbosatte svensken Sølve Nilsson kjørte seg vill og ble tatt til fange av pro-russiske separatister. I fangenskap ble han vitne til dramatikken da passasjerflyet MH17 ble skutt ned i i juli i fjor. 298 mennesker ble drept. Etter 23 dager i fangenskap, ble han reddet. Foto: Vasilij Budik / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens flyet MH17 fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Øst-Ukraina og 298 mennesker ble drept den 17. juli i fjor, satt svenske Sølve Nilsson (65) bosatt i Sandnes i fangenskap hos de prorussiske opprørerne i samme område.

Gruppa som har Igor «Demonen» Bezler blant lederne er mistenkt for å stå bak nedskytinga av det sivile flyet.

Sandnesmannen ble for rundt et år siden, da angrepene og krigen eskalerte, mye omtalt, spesielt i svenske medier. Først anonymt, før hans navn ble offentliggjort. Nilsson satt som fange i til sammen 23 dager ble reddet, forteller han til Dagbladet. I et intervju med Stavanger Aftenblad forteller han for første gang om de lange dagene som fange i krigen. Mens tida gikk ba han om å ikke bli glemt i håp om at oppmerksomhet rundt saken hans kunne bidra til at han ble løslatt.

- Det var litt rart. Journalister fra flere land kunne gå fritt rundt i militærleiren mens jeg ikke fikk det. Jeg ba de skrive om meg og ikke glemme meg, jeg ville jo hjem, forteller Nilsson til Dagbladet.

Ble truet med Youtube Nilsson er tilbake i Ukraina i sommer på ferie i Kiev. I fjor ble han tatt da han hadde kjørt seg vill med en leiebil. Han kom til slutt til separtistenes veisperring og fikk ikke kjøre videre. Han ble til slutt ført til byen Horvlika som er base for Bezlers opprørere. Der møtte han «Demonen».

- Han fortalte meg engang hvor skapet skulle stå. Bezler er ikke bare en tøff jævel, han er livsfarlig, sier Nilsson til Stavanger Aftenblad.

Overfor avisa gjenforteller han en episode der Nilsson så på et Youtube-klipp der Bezler beordret en soldat til å henrette to ukarinske offiserer. Han skal så ha snudd seg mot Nilsson og sagt:

- Sånn. Er du ikke snill, kan det gå slik med deg. Oppfører du deg, ordner dette seg, siterer Nilsson lederen på overfor avisa.

Skriver bok Han forteller til avisa at det var de harde kampene med rakett- og granateksplosjoner og skyting som gjorde ham redd, og at han er preget av hendelsene. For tida jobber han med en bok om sine opplevelser.

- Mens jeg var fanget noterte jeg meg daglig hva som skjedde, for å kunne huske hva jeg opplevde. Jeg får nå hjelp til å skrive ut dette. Det er litt terapi for meg det også, sier Nilsson til Dagbladet.

Han forteller at tida gikk sakte den lille måneden han satt frihetsberøvet.

- Tida gikk veldig sakte den første tida. Etter hvert ble jeg flyttet til et annet sted der det var andre fanger også. da ble det litt enklere. I starten var jeg ikke så bekymret, jeg trodde ikke det var så alvorlig. Men etter hvert ble jeg mer redd, da jeg forsto at jeg ikke kom meg derfra, sier han.

- Den siste uka i fangeskap var voldsom. Det var skyting hver natt og veldig skummelt, sier han.

Plastposer fra himmelen 17. juli ble MH17 skutt ned fra lufta i nærheten av det opprørerkontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur. 193 mennesker fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia mistet livet. Pro-russiske separatister er blitt anklaget for å stå bak, noe også Nederlands granskningsrapport fastholder, ifølge CNN, melder NTB.

Nilsson er overbevist at det var gruppa som holdt ham fanget som sto bak. Han forsto raskt noe var alvorlig feil.

- Det kom plastposer og annet materiell fra himmelen. Det ble plutselig stor aktivitet i leiren og kjøretøy kjørte ut og inn. Jeg var i kontakt med en soldat som snakket ålreit engelsk, han fortalte meg at det var snakk om et sivilt fly. Det var ofte stor aktivitet, så fort de hørte flylyd fra leiren ble det full beredskap. Det skjedde nesten daglig, sier 65-åringen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer