Krigen i Ukraina

Var «for pen» - avslørte Russland

Da den russiske piloten forsøkte å ta med seg «elskerinnen» ut av landet, skjønte gravejournalisten hva han sto overfor. Han beskriver spionhistorien som «sprøere enn fiksjon».

FOR PEN: Kvinnen til høyre ble hevdet å være elskerinna til mannen til venstre. Begge arbeider for FSB, ifølge journalistnettverket Bellingcat. Foto: Christo Grozev / Twitter
FOR PEN: Kvinnen til høyre ble hevdet å være elskerinna til mannen til venstre. Begge arbeider for FSB, ifølge journalistnettverket Bellingcat. Foto: Christo Grozev / Twitter Vis mer
Publisert

Den bulgarske gravejournalisten Christo Grozev ved nettverket Bellingcat skulle selv bli part i en ellevill spionhistorie fra krigen i Ukraina.

Det russerne hevder var en kontraetterretningssuksess, kaller Grozev en massiv flause for russisk etterretning.

- De har avslørt identiteten på flere titalls etterretningsoffiserer, deres operasjonsmetoder og deres skjulte kontakter, skriver Grozev.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, synes det virker til å være en operasjon hvor begge parter har gått inn med høy risiko.

Russlands versjon

Etterretningsoperasjonen ble rullet opp mandag, da den russiske etterretningstjenesten FSB, gjennom statskontrollerte medier, opplyste at de hadde stanset et ukrainsk forsøk på å rekruttere russiske piloter.

Med dette skal russiske etterretningsoffiserer ha klart å hente inn informasjon som gjorde det mulig for de russiske styrkene å påføre skader på en rekke ukrainske militæranlegg, skriver de i uttalelsen.

FSB påstår at ukrainerne forsøkte å rekruttere russiske jagerflypiloter ved å lokke med penger og garantier for statsborgerskap i EU-land, mot at de landet flyene på ukrainske flyplasser og overga flyene til ukrainske myndigheter.

Den russiske etterretningstjenesten anklager også Nato for å være involvert i den påståtte operasjonen.

Verken ukrainske myndigheter eller Nato skal ha hatt noe med saken å gjøre, hevder imidlertid Grozev.

Til Dagbladet opplyser Grozev at operasjonen fant sted fra begynnelsen av mai til slutten av juni.

- Vi kjente til de tidligere offiserene fra en sak i 2020, som førte til at de ble sparket. Vi fulgte bare med på dem videre, for å se hva de gjør under krigen, sier han.

Den uavhengige russiske nettavisa Meduza har omtalt gravejournalistens versjon av hendelsesforløpet.

Grozev og Bellingcat hadde selv fulgt operasjonen, som ifølge ham ikke ble organisert av ukrainske myndigheter, men snarere uavhengige tidligere tjenestemenn.

Bellingcat begynte å filme kontakten mellom de ukrainske rekruttererne og de russiske pilotene, ifølge Meduza.

Ombestemte seg

Grozev har i en Twitter-tråd redegjort for sin versjon av forløpet. Han ble navngitt i russiske statsmedier, og ifølge Meduza anklaget for å være personlig involvert.

Der russerne i statsmediene presenterte episoden som en etterretningsseier, mener Grozev det hele er en enorm tabbe for russisk etterretning.

Bellingcat fikk tilgang til operasjonen fordi de tidligere har fulgt personene som sto bak den.

- Et klart tegn på at FSB hadde vært del av kommunikasjonen kom da en av pilotene plutselig ombestemte seg. Han ville ikke lenger smugle kona ut av landet, men «elskerinna» i stedet, skriver Grozev på Twitter.

Vedlagt ligger også et bilde av passet til kvinnen.

- For pen for ham

- Det tok meg fem minutter å fastslå at pilotens elskerinne var altfor pen for ham, og at hun jobber for FSB.

Videre skriver han at kvinnen er fitnessmodell i tillegg til å arbeide for den russiske etterretningstjenesten.

- Det klarte også ukrainerne å finne ut, skriver han videre.

Piloten skal ikke ha virket til å vite noe som helst om den påståtte elskerinnas bakgrunn, ifølge Grozev. Hans kartlegging viser at kvinnen skal ha snakket direkte med en FSB-offiser.

På dette punktet ble det klart for de ukrainske agentene at de hadde med FSB å gjøre, men russiske myndigheter tviholder på at de var vanlige piloter.

Operasjonen ble ifølge Grozev avblåst da både FSB og ukrainerne innså at alt var basert på falsk informasjon.

- Høy risiko

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, sier til Dagbladet at etterretningsoperasjoner hvor formålet er å få den andre parten til å begå forræderi, er vanlig.

- I en krig vil det alltid være etterretningsorganisasjoner som prøver å få viktige aktører til å skifte side, sier han.

Røseth beskriver Bellingcat som et «veldig godt» kilde- og informasjonssted.

- De har høy tillit i Vesten, og har blant annet verifisert informasjon med geolokasjonsbekreftelse. De har kjørt saker som har satt russisk etterretning og russiske operasjoner i dårlig lys, sier han.

Røseth synes det virker til å være en operasjon hvor begge parter har gått inn med høy risiko, med tanke på navnene som er blåst.

- Russisk side vil hevde at de har hindret en ukrainsk etterretningsoperasjon, og blåst navnet på journalister og andre deltakere i dette. Sånn sett mener russerne at de har hatt suksess.

- For ukrainernes del høres det ut som om de har fått noe informasjon som de kan ha hatt bruk for. De har også avslørt en del av FSBs metoder og aktører. De har sikkert blåst flere FSB-agenter og muligens gjort det vanskeligere for FSB å operere. Men det kan nok russerne si om ukrainerne også, legger han til.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer