- Var fremdeles forelsket i Charles

Ville ikke gifte seg med Dodi, hevder en nær venninne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Charles var Dianas store kjærlighet. Helt til siste slutt, hevder en av prinsessens nære venninner, Lana Marks i et eksklusivt intervju med Daily Mail.

Sosietetskvinnen har latt seg intervju etter alle disse årene for å avkrefte mange av historiene rundt Dianas siste levemåneder, hennes forhold til Dodi Al-Fayed og mulig graviditet.

Dianas liv har den siste måneden fått fornyet oppmerksomhet, ettersom britisk høyesterett har satt i gang et likskue for å granske omstendighetene rundt hennes død.

Lykkelig og forlovet

Diana omkom i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Hennes kjæreste, milliardærarvingen Dodi Al-Fayed og bilens sjåfør Henri Paul døde også i ulykken.

Dodis far, Harrods-eier Mohamed Al-Fayed, har hele tiden hevdet at den britiske etterretning står bak disse dødsfallene.

Motivet, ifølge ham, skal være at Diana ønsket å gifte seg med Dodi, og hadde like før ulykken sagt ja til giftermålet.

I retten denne uka fortalte han at paret sammen hadde valgt ut forlovelsesringer i Monte Carlo.

KJØRERUTA: Kartet viser bilens rute den skjebnesvangre kvelden i Paris 31. august 0997. Foto: granskningsdokumentene
KJØRERUTA: Kartet viser bilens rute den skjebnesvangre kvelden i Paris 31. august 0997. Foto: granskningsdokumentene Vis mer

Overvåkningsbilder og kvittering viser at Dodi hentet en ring i en gullsmedbutikk i Paris ulykkesdagen, ifølge BBC.

Paret skulle så offentliggjøre sin forlovelsesplaner senere den kvelden, mener Mohamed Al-Fayed.

Ringen ble funnet i Dodis leilighet etter ulykken.

Bare en sommerflørt

Påstandene om giftermål avvises på det sterkeste av Marks.

- Selv om Diana hadde et godt forhold til noen som var i livet hennes, betyr det ikke at de skulle gifte seg.

- I bunn og grunn var Charles hun elsket. Det ble klart allerede tidlig i vårt vennskap. Han var mannen i hennes liv.

Marks oppfattet forholdet til Dodi nærmest som en sommerflørt.

- Var fremdeles forelsket i Charles

- Diana selv ga klart uttrykk for at Dodi bare var en hyggelig sommerbekjentskap, sier hun og avviser samtidig spekulasjonene om at Diana var gravid da hun døde:

- Jeg vil på det sterkeste avvise at hun var gravid. Hun fortalte i detalj om alt som skjedde i livet hennes på dette tidspunktet. Hvis det var en graviditet, ville hun ha sagt det. Jeg ville ha visst det.

Fikk mange gaver

Dianas venninne fnyser også av påstander om den nå avdøde prinsessen hadde akseptert en forlovelsesring fra Dodi, slik hans far hevder.

- Diana ble overrøst med gaver hver eneste dag, mange av disse svært verdifulle. At den kom fra Dodi gjorde den ikke til noe spesielt, siden mange av hennes mannlige venner ga henne slike presanger.

- Og skulle det være snakk om ekteskap, ville Diana ha fortalt det til sine sønner. Noe hun aldri gjorde.

Forlovelsesplaner

Marks\' påstander får støtte av flere av Dianas venner.

- Jeg trenger et ekteskap like mye som jeg trenger kviser, skal Diana har sagt til en av sine venninner.

Disse uttalelsene står i sterk kontrast til bilde av et lykkelig par Mohamed har forsøkt å tegne i retten denne uka.

I løpet av de neste ukene må juryen derfor forsøke å finne ut av om Diana i det hele tatt kjente til Dodis forlovelesesplaner.

Vitneobservasjoner

En av tre briter er overbevisst om at Dianas død ikke skyldtes en ulykke, ifølge Sky News.

62 prosent har heller ikke noe tro på at den nye etterforskningen vil greie å komme til bunns i saken.

Mange av dem som har vitnet så langt, har vanskeligheter med å huske nøyaktige detaljer fra så langt tilbake.

Franskmannen Francois Levistre har derimot ingen slike problemer. Augustnatten for ti år siden er brent inn i hukommelsen.

I bilen foran

Levistre befant seg tilfeldigvis i bilen foran prinsessen og Dodi Al-Fayed i Alma-tunnelen i Paris.

I sladrespeilet så han en motorsykkel ta igjen Dianas bil og rette et sterkt lys mot bilens sjåfør.

Noen sekunder senere krasjet prinsessens bil i stolpe 13 inni tunnelen.

Motorsyklisten skal da ha stoppet og gått bort til bilen.

Etter raskt å ha sjekket sjåførens tilstand, skal den svartkledde personen gjort et tegn som Levistre oppfattet som «alt er over».

Leiemordere eller fotografer?

Levistres forklaring underbygger Mohameds påstander om at ulykken egentlig var et attentat, utført av profesjonelle leiemordere.

Samtidig tyder andre vitneobservasjoner, blant annet fra den eneste overlevende i bilen, livvakten Trevor Rees-Jones, at det var paparazzienes blitslys som blendet sjåføren og førte til han mistet kontrollen over bilen.

Fotografene som fulgte Diana den skjebnesvangre kvelden har tidligere blitt frikjent, siden de etter rettets mening befant seg for langt unna bilen til å kunne forårsaket ulykken.

Angrer

Lana Marks følger den pågående etterforskningen fra sitt hjem i USA.

På grunn av farens bortgang, avlyste hun en planlagt Italia-tur sammen med Diana i august 1997. I stedet dro prinsessen til Paris sammen med Dodi.

- Denne avgjørelsen plager meg den dag i dag. Det har vært en forferdelig ting å leve med. Jeg føler i hjertet mitt at hvis Diana hadde vært sammen med meg, hadde hun fortsatt vært i live.

KJØPTE FORLOVELSESRING: Overvåkningsvideo viser Dodi Al-Fayed på ulykkesdagen hente en ekslusiv forlovelsesring.
ATTENTAT: Dodis far, Mohamed Al-Fayed, hevder at det var den britiske etterretningstjenesten som drepte hans sønn og prinsesse Diana. Motivet skal være at de ville gifte seg, noe som var sterkt uønsket siden Dodi var muslim.
ØYEVITNE: Francois Levistre var vitne til kollisjonen. Han tror at noen med vilje blendet Dianas sjåfør, slik at bilen krasjet.
UNG DIANA: Her er Diana Spencer avbildet på en veldedighetstilsetning like før bryllupet.
EVENTYRBRYLLUP: Diana og prins Charles giftet seg i katedralen i St. Paul 29. juli 1981. Skilsmissen var et faktum 15 år senere, 28. august 1996.
TRE PERSONER OMKOM: Diana, hennes kjæreste Dodi Al-Fayed og bilens sjåfør Paul Henri omkom da bilen de satt i kolliderte med stolpe nummer 13 i Alma-tunnelen i Paris. Det har tidligere vært spekulert i at Henri var beruset da han kjørte, noe hans etterlatte avviser på det sterkeste.
SISTE ØYEBLIKK: Juryen har blitt forelagt mange timer med videobevis som viser Dianas siste timer. Her er hun avbildet smilende i heisen på hotell Ritz ulykkeskvelden.
- DIANA VILLE REDDE EKTESKAPET: Lana Marks, en av prinsessens nære venninner har latt seg intervju for å forsøke å gi et mer korrekt inntrykk av Dianas siste tid. Marks hevder at Charles var Dianas store kjærlighet og at ikke ønsket skilsmisse. Charles\' vedvarende forhold til Camilla Parker Bowles gjorde det derimot umulig for henne å fortsette ekteskapet.
VALGTE UT RINGER SAMMEN: Dodis far, Mohamed Al-Fayed, hevder at paret sammen plukket ut ringer i Monte Carlo, før Dodi plukket de opp i gullsmedbutikkens avdeling i Paris. Disse opplysningene er foreløpig ikke bekreftet fra andre hold. Tvert imot, Marks avviser at Diana hadde seriøse planer for sitt forhold til Dodi.