Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var frikjent for drap i 55 minutter

- Slag i ansiktet på juryordningen, sier advokat Benedict de Vibe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 45 år gammel mann trodde torsdag at han var frikjent for drap. Men etter 55 minutter satte lagdommerne lagrettens kjennelse til side.

Det noe spesielle rettsdramaet utspilte seg i Eidsivating lagmannsrett torsdag. I en snau time trodde en 45 år gammel mann at han var blitt frikjent for drap, skriver Aftenposten.

45-åringen ble dømt for drap og likskjending i Oslo tingrett i 2001. Dommen ble senere opprettholdt av Borgarting lagmannsrett, og Høyesterett fastsatte dommen til 21 års forvaring.

Saken kom opp til ny behandling fordi gjenopptakelseskommisjonen mente det var tvil om bevisvurderingen.

Da juryen svarte «nei» på spørsmålet om tiltalte var skyldig i drap, trillet tårene både hos tiltalte og hos 45-åringens datter som satt på tilhørerbenken.

Men da fagdommerne trakk seg tilbake, fikk den tiltalte 45-åringen beskjed om å gå på ventecellen. Det tydet på at dommerne hadde mer å diskutere enn vanlig. Etter 55 minutter kom fagdommerne tilbake til rettssalen med en knusende meddelelse:

«Lagmannsretten finner enstemmig at tiltalte utvilsomt er skyldig, og lagrettens frifinnende kjennelse blir derfor å sette til side. Saken vil bli berammet til ny behandling», leste førstelagmann Odd Jarl Pedersen.

Tiltalte sank sammen, og ble ført tilbake til fengselet. Datterens lykke ble endret til fortvilelse. Aldri før har en gjenopptatt drapssak utviklet seg slik.

– Dette er et slag i ansiktet på gjenopptakelseskommisjonen, og på juryordningen. Jeg tror kommisjonen vil reagere meget sterkt på dette, sa 45-åringens forsvarer Benedict de Vibe.

(NTB)

REAGERER STERKT: 45-åringens forsvarer Benedict de Vibe.