Sologami

Var «gift» med seg selv

Nå «skiller» Christiane Galera seg - fra seg selv: - Ekteskapet var lykkelig mens det varte.

KORTVARIG EKTESKAP: Da Cristiane Galera «giftet» seg med seg selv i september, sa hun at hun ikke kom til å skille seg på lang tid. Nå har hun imidlertid sagt at ekteskapet er over. Foto: Instagram / christianegaleraoficial
KORTVARIG EKTESKAP: Da Cristiane Galera «giftet» seg med seg selv i september, sa hun at hun ikke kom til å skille seg på lang tid. Nå har hun imidlertid sagt at ekteskapet er over. Foto: Instagram / christianegaleraoficial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ti uker siden tok den brasilianske modellen Cristiane Galera (33) verden med storm, da hun annonserte at hun giftet seg med seg selv.

- Ja folkens, det er sant! Jeg følger den solidariske bølgen og besluttet å gifte meg med meg selv! Jeg feirer min egen kjærlighet, skrev hun på Instagram i midten av september.

Sologami er en trend som ble omtalt allerede i 2017, blant annet av BBC.

Tusenvis av meldinger

For selv om det ikke er lov å offisielt gifte seg med seg selv noe sted i verden, så skal det ifølge den britiske kringkasteren ha blitt arrangert stadig flere symbolske liksom-seremonier verden over de siste åra.

Nyheten ble plukket opp av Globo, som er det største medieselskapet i Brasil og som også kontrollerer de førende TV-kanalene i landet.

Derifra fikk den vind i seilene, og nådde langt utover Brasils grenser.

- Jeg får tusenvis av meldinger fra både menn og kvinner over hele verden, som alle ønsker å gifte seg med meg, hevdet hun da, og la til:

- Det er synd, for jeg kommer ikke til å skille meg fra meg selv så tidlig.

Tok ut skilsmisse

Men det ble likevel et kortvarig «ekteskap». Faktisk bare litt over 90 dager langt.

For ifølge den meksikanske, nasjonale dagsavisa Heraldo Mexico har Galera nå tatt ut «skilsmisse» mot seg selv.

Saken er også omtalt av blant annet Cultura Colectiva, som er den tredje største nettbaserte avisa i Mexico, og en av de ti viktigste i Latin-Amerika.

En bryllupsfotografering i Brasil utvikler seg til å bli noe litt utenom det vanlige. Video: Newsflare. Klipp: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Årsaken skal være at den brasilianske modellen har møtt en annen:

- Ekteskapet med meg selv var lykkelig mens det varte, skal hun ha formidlet på sosiale medier, ifølge den meksikanske avisa.

- Jeg begynte å tro på kjærligheten i det øyeblikket jeg møtte en helt spesiell person. Jeg var alltid redd for å være alene, men jeg innså at jeg måtte lære å ha det bra med meg selv. Da det skjedde, bestemte jeg meg for å feire det, fortsatte hun.

Selvkjærlighet

Galera har ikke avslørt hvem som er den «spesielle personen» som har kapret hennes hjerte.

Det å «gifte seg med selv» er som nevnt blitt stadig mer populært.

De som er tilhengere av trenden sier ifølge BBC at sologami handler om selvkjærlighet, aksept og å ta krav på den sosiale bekreftelsen som normalt sett er forbeholdt par som gifter seg.

Sommeren 2000 valgte performance-artisten Gabrielle Penabaz å avholde bryllup for seg selv. Det skal hun ha gjort for å lindre sin egen kjærlighetssorg, ifølge den britiske statskanalen.

HOME RUN: Denne videoen fra et bryllup i England har gått viralt. Video: Kameraone. Musikk: Kameraone. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Kledd i full bryllupsmundur og med «giftering» i kvarts, stilte hun opp i sitt eget bryllup. På gjestelista sto både familie og venner.

De skal ha sagt at Penabaz hadde «det beste bryllupet noensinne».

- Feller ei tåre

I ettertid har Gabrielle Penabaz selv «viet» andre mennesker med seg selv, mot betaling.

Klientene hennes skal stort sett være single kvinner. Hun hevder å ha «viet» mer enn 1500 personer, i seremonier som minner om hennes egen, med liksom-kapell, kake, flotte kjoler og egne bryllupsløfter.

- 80 prosent av menneskene som jeg vier til seg selv, feller ei tåre mens de leser bryllupsløftene sine. De sier vanligvis ting som «jeg tilgir meg selv» og «jeg vil ikke lenger kalle meg selv stygg», sier hun til BBC.

Dominique Youkhehpaz, en annen kvinne som har tilbudt selv-bryllup siden 2011, sier til BBC at å «gifte seg» med seg selv kan være alt fra et enkelt ritual på ditt eget soverom, til en mer overdådig feiring.

Hun mener det kan være terapeutisk for den som tar del i feiringen:

- Jeg har sett folk forlate voldelige forhold, gå mer helhjertet inn i sitt livsarbeid eller møte sine kjære etter å ha giftet seg med seg selv, sier hun til den britiske kringkasteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer