Vår gjennomsnittlige IQ stuper: - Teknologi blir bedre, men mennesker blir dummere

Noen forskere hevder det skyldes dårlig ungdomskultur og at mer intelligente kvinner får færre barn enn tidligere.

- - IQ SYNKENDE:  Menneskers IQ er avtagende - og noen eksperter hevder det er fordi vi har nådd vår intellektuelle topp, skriver den britiske avisa The Daily Mail. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
- - IQ SYNKENDE: Menneskers IQ er avtagende - og noen eksperter hevder det er fordi vi har nådd vår intellektuelle topp, skriver den britiske avisa The Daily Mail. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Menneskers IQ er avtagende - og noen eksperter hevder det er fordi vi har nådd vår intellektuelle topp, skriver den britiske avisa The Daily Mail.

IQ har i stor grad økt siden 1930-tallet takket være bedre levekår og utdanning - en trend som ofte kalles «Flynn-effekten». Men «IQ-testresultater» tyder på at mennesker i Storbritannia, Danmark, Norge og Australia har fått en lavere IQ det siste tiåret.

Disse landene er for øvrig tilfeldig valgt ut på grunnlag av tester gjennomført av forskere i nevnte land.

Flere studier har nemlig vist at gjennomsnittlig IQ på innbyggere i «Vesten» har stupt med ti poeng, eller mer, siden Viktoriatiden og flere mener at dette tallet vil fortsette å stupe, skriver den britiske avisa.

- Mennesker blir dummere Samtidig hevder andre eksperter at bedre helsetjenester og bedre teknologi gjør at «problemet» vil regulere seg selv.

- Teknologi blir bedre og bedre, men mennesker blir dummere, advarer flere forskere.

En studie ved University of Hartford hevder at jo større den globale befolkningen blir, jo mindre intelligent vil mennesker bli, og at poengene i nevnte IQ-tester vil falle med rundt åtte poeng innen 2110.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer