Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Var god stemning på Aps valgvake

Øygards partikollega og nære venn så ingen tegn på mistrivsel da han traff jenta i fjor høst.

NÆR VENN VITNET:  Steinar Jøråndstad vitnet i dag i Sør-Gudbrandsdal tingrett i rettssaken mot overgrepstiltalte Rune Øygard. Han forklarte at han hadde sett jenta mellom åtte og ti ganger, blant annet under valgkampvaken i fjor høst. Rune Øygard er tiltalt for et 50-talls samleier i løpet av en toårsperiode, ifølge jentas anslag. Det hele skal ha startet da hun var 13 år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NÆR VENN VITNET: Steinar Jøråndstad vitnet i dag i Sør-Gudbrandsdal tingrett i rettssaken mot overgrepstiltalte Rune Øygard. Han forklarte at han hadde sett jenta mellom åtte og ti ganger, blant annet under valgkampvaken i fjor høst. Rune Øygard er tiltalt for et 50-talls samleier i løpet av en toårsperiode, ifølge jentas anslag. Det hele skal ha startet da hun var 13 år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag startet den siste uka av i alt fire i rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Først ut i vitneboksen var partikollega Steinar Jøråndstad.

- Jeg har møtt jenta mellom åtte til ti ganger. Første gang var høsten 2009 over en kaffe. Den siste gangen jeg så henne var sommeren 2011, på hytta, forklarer Jøråndstad.

Han har kjent Øygaard og kona Reidun i mange år - helt siden han og Reidun startet på videregående på nå nedlagte Klones Landbrukshøgskole i 1987.

Siden har han sittet 16 år i kommunestyret i Vågå Ap, og 12 år i formannskapet - sammen med ordføreren.

- Nære venner Han har hytte ved siden av Øygard i Sjodalen, og sa at han og den permitterte ordføreren var «nære venner».

- Jeg så henne på valgkampsamling i Vågå. Da var mitt inntrykk at hun var interessert i politikk og AUF. Jeg registrerte at jenta var sammen med jevnaldrende jenter på valgvaken. Det var god stemning.

- GOD KJEMI:  Steinar Jøråndstad mente det var god kjemi mellom Reidun Øygard og jenta basert på de gangene han hadde sett dem sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- GOD KJEMI: Steinar Jøråndstad mente det var god kjemi mellom Reidun Øygard og jenta basert på de gangene han hadde sett dem sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Jøråndstad beskrev forholdet mellom Reidun og jenta som to personer som hadde «god kjemi».

- Jenta var også med på besøk hjemme hos samboeren min og meg. Jeg synes det var koselig. Jeg opplevde henne som blid og som et godt vesen.

Les hvilke spørsmål Rune Øygard ikke har besvart.

Lekse-SMS Jøråndstad fortalte at han aldri hadde reagert på den omfattende SMS-kontakten Øygard og jenta hadde. De to har blant annet sendt rundt 2000 SMS de siste tre månedene før pågripelsen av ordføreren i fjor.

Dette hadde vitnet inntrykk av at dreide seg om leksearbeid.

- En gang var vi på et politisk møte, og da kom det inn mange SMS-er fra jenta. Jeg tenkte ikke over omfanget. Enkelte ganger var hun svært aktiv med SMS, og han prøvde å støtte opp så godt han kunne, sier han. 

Jøråndstad forklarte også at han sa seg villig til å følge opp Øygard og kona i tiden etter anmeldelsen - i tillegg til leder i Vågå Ap, Live Langøygard, noe som ble bestemt av lokallaget. 

Ukjent med Skype-samtaler På spørsmål fra jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal svarte Jøråndstad at han ikke visste om Skype-samtalene og hotellbesøket Øygard og jenta i forkant av rettssaken.

NABOER:  Partikollega Steinar Jøråndstad har hytte ved siden av Rune Øygard i Sjodal. Her har han trugget Øygard sammen med jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NABOER: Partikollega Steinar Jøråndstad har hytte ved siden av Rune Øygard i Sjodal. Her har han trugget Øygard sammen med jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Skype-samtalene sjokkerte både statsminister Jens Stoltenberg og partisekretær Raymond Johansen, som reagerte med å uttrykke mistillit overfor den permitterte ordføreren samme fredag som beviset ble lagt fram i retten.

To dager seinere gjorde Oppland Arbeiderparti det sammen, mens Vågå Arbeiderparti kom fram til samme etter et ekstraordinært møte dagen etter.

Presse Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte også Jøråndstad ut om opplevelser han hadde hatt med pressen.

Jøråndstad svarte at han i uke to av rettssaken hadde blitt kontaktet av en journalist som spurte om han hadde vært på skolen til jenta og snakket med elever eller andre.

Dette hadde han opplevd som ubehagelig, og det hadde han absolutt ikke, forklarte han.

Retten har nå pause til kvart på ett.

SISTE UKE: I dag gikk rettssaken mot Rune Øygard inn i sine fjerde og siste uke. Nina Emilie Braathen Hjortdal (51) er jentas bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SISTE UKE: I dag gikk rettssaken mot Rune Øygard inn i sine fjerde og siste uke. Nina Emilie Braathen Hjortdal (51) er jentas bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer