Var gravid 13 ganger - nå blir hun mamma

En antibiotikakur ble løsningen. - Ikke vanlig, sier professor.

VISER MAGEN: Marita Furøy-Nikolaisen skal få en liten jente til sommeren. Foto: Privat
VISER MAGEN: Marita Furøy-Nikolaisen skal få en liten jente til sommeren. Foto: PrivatVis mer

Siden 2015 har Marita Furøy-Nikolaisen hatt 11 «missed abortions», én spontanabort og et svangerskap utenfor livmoren.

- Jeg har ikke hatt pause fra å være gravid på fem år, sier hun til Dagbladet.

«Missed abortions» er når fosteret dør uten at moren merker kliniske tegn til abort. Diagnosen ble stilt under ultralyd, og etterpå ble Nikolaisen lagt inn på sykehuset for utskrapning.

- Da jeg mistet i begynnelsen tenkte jeg bare at det er sånt som kan skje. Men etter hvert begynte jeg bare å vente og kjenne etter om noe var galt.

- Vurderte du noen gang å gi opp?

- Jeg så ikke for meg at jeg kom til å bli mamma igjen, men jeg ville likevel ikke gi opp. Plutselig kunne det jo gå, sier Nikolaisen.

Hun har sønnen, Noah (8), fra et tidligere forhold, og slet ikke med tilsvarende problematikk den gangen.

Tærte på psyken

Nikolaisen ble etter hvert utredet, og satt på blodfortynnende og progesteron tabletter. I 2017 ble et myom, en muskelknute, fjernet fra livmoren. Ingenting hjalp. Nikolaisen kom ikke forbi uke ni i svangerskapet.

- Jeg fikk en uvirkelighetsfølelse. Legene sa jeg måtte sørge, men jeg klarte det ikke. Jeg fikk ikke til å gråte. Det er det verste jeg har opplevd, sier 29-åringen.

Nicolaisen slet med uvirkelighetsfølelse i halvannet år, men ble omsider bedre takket være venner og familie.

- Jeg har alltid vært veldig åpen, og jeg tror det å snakke med folk om hvordan jeg hadde det var det som hjalp meg.

Sendte blod til Hellas

Etter flere år med medisiner, utredninger og avbrutte svangerskap var det en klinikk i Hellas som ble redningen. Det var en prøverørsgruppe på Facebook som tipset Nikolaisen om klinikken hvor de undersøkte kvinners menstruasjonsblod som årsak til barnløshet.

ENDELIG MAMMA: - Jeg kjenner liv hver dag, sier Marita Furøy-Nikolaisen. Foto: Privat
ENDELIG MAMMA: - Jeg kjenner liv hver dag, sier Marita Furøy-Nikolaisen. Foto: Privat Vis mer

Hun sendte blodet sitt til Hellas, og etter noen dager fikk hun beskjed om at hun hadde testet positivt for infeksjonen, Ureaplasma. Ureaplasma er navnet på flere bakterietyper som tilhører gruppen, Mycoplasma.

Etter å ha fullført en antibiotikakur ble Nikolaisen gravid igjen. Men denne gangen endte ikke svangerskapet med narkose på sykehuset. 29-åringen har nå kommet til uke 23 i svangerskapet, og 20. august venter familien en liten jente.

- Jeg er fortsatt redd, men kjenner liv hver dag og alt ser bra ut på ultralyd. Vi har også kjøpt inn alt babyutstyret, sier den kommende tobarnsmoren.

- Anbefales ikke

Britt Ingjerd Nesheim, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, forteller at Ureaplasma ikke er sjeldent hos kvinner med normale svangerskap, men at den finnes hyppigere hos kvinner som har hatt tidlige fødsler eller aborter.

- Det er mulig at disse bakteriene, sammen med andre ukjente faktorer, kan bidra til uheldige svangerskapsutfall, sier hun til Dagbladet.

Likevel opplyser professoren om at det ikke er vanlig å utrede eller behandle for Ureaplasma ved gjentatte aborter i Norge.

- Det er ikke dokumentert at Ureaplasma er av betydning, og anbefales derfor ikke i noen retningslinjer, verken i Europa eller USA. Det er heller ikke vanlig å utrede menstruasjonsblod, men dette ble nok gjort i Hellas fordi blod lett kan samles opp og sendes.

Dårlig begrep

Nesheim forteller at det er svært vanlig at et befruktet egg ikke overlever. Mellom 60 og 70 prosent blir aldri diagnostisert som et svangerskap, og rundt 15 prosent av svangerskap ender i spontanabort. I enkelte tilfeller får kvinnen utført en ultralyd før hun viser tegn til abort. Finner man da et dødt foster kalles det en «missed abortion».

- Men dette er et dårlig begrep, fordi det handler bare om at man oppdager et dødt foster før blødninger og rier. Det finnes ingen tall på hvor ofte dette skjer fordi det heller viser hvor vanlig det er med ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet, forklarer hun.