TRAKK SEG: Direktør Eli Arnstadt gikk i november 2007 av som administrerende direktør i energiselskapet Enova på grunn av påstander om mobbing av ansatte.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Scanpix
TRAKK SEG: Direktør Eli Arnstadt gikk i november 2007 av som administrerende direktør i energiselskapet Enova på grunn av påstander om mobbing av ansatte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / ScanpixVis mer

Var grunn til å varsle om Enova-mobbing

Men styret har ikke bevis etter ett år med gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet.no): Men styret står fortsatt hardnakket på at det ikke er funnet bevis for at den tidligere administrerende direktøren, Eli Arnstad, skal ha mobbet noen av sine ansatte.

Beinhard strid
Det kommer fram i avtalen mellom styret og de ansattes tillitsvalgte, som i dag ble offentliggjort

Fjorten måneder etter at Enova-sjef Eli Arnstad trakk seg på grunn av påstander om mobbing, har styret og ansattes tillitsvalgte ligget i en beinhard strid.

Det har i over ett år haglet med påstander fra hver kant. Styreleder Jørn Rattsø har hevdet at han ikke har visst om mobbing, mens de tillitsvalgtes representant Anne Guri Selnæs, har hevdet at han var informert om alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven.

Vil se framover
I avtalen konstaterer styret at det var grunn til at de ansattes hovedtillitsvalgte og verneombud varslet om arbeidsforholdene i den statlige stiftelsen.

- Vi er veldig glade for at det nå er slått fast at det var grunnlag for varslingen. Det har hele tiden vært viktig for oss å bli trodd. Dermed får vi en bekreftelse på at det ikke var grunnløse påstander. Vårt mål har hele tiden vært at alle skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i Enova, sier Anne Guri Selnæs til Dagbladet.no.

Nåværende administrerende direktør, Nils Kristian Nakstad er fornøyd med avtalen.

- Denne avtalen gir uttrykk for at partene, ledelsen, de ansatte og styret, legger konflikten bak seg og har gleden av å se framover, sier Nakstad til Dagbladet.no

Fortsatt strid
Men i avtalen står det også svart på hvitt at styret mener «at det ikke er påvist at tidligere administrerende direktør har gjort seg skyldig i mobbing eller trakassering av ansatte i Enova SF».

For de ansatte del er det tilføyd følgende:
«Husforeningen deler ikke styrets oppfatning vedr. påstandene om mobbing/trakassering, men konstaterer alvorlige arbeidsmiljøproblemer over tid som ikke har vært håndtert av ledelsen.»

Dermed er styret og ansatte fortsatt uenige om ansatte ble mobbet eller trakassert av Arnstad eller andre.

- Man trenger ikke være enige om det. Vi bruker ikke mer krefter på å se bakover. En lang vandring gjennom rettsapparatet nå ville vært veldig slitsomt for selskapet og for meg. Ryddig gjort av partene av vi nå kan se framover, sier Nakstad.

- Dette var så langt som vi kom. Vi skulle gjerne ha sett flere innrømmelser med en intern prosess, sier Selnæs til Dagbladet.no

• I april i fjor gikk Enova-ansatt og tidligere økonomidirektør Anne Merethe Kristiansen ut DN og fortalte at hun hadde blitt mobbet, trakassert og fryst ut gjennom flere år.
• Dagen etter at Eli Arnstad trakk seg, 27.november i 2007, gjorde Dagbladet et intervju med tidligere energidirektør Magnar Førde, som stod fram og sa at han sluttet fordi han ikke kunne leve med Arnstad som sjef.

Store advokatutgifter
I løpet av en lang og bitter prosess, har de ansatte benyttet seg av advokater for å forsøke å påvise at flere ansatte har blitt mobbet av den tidligere administrerende direktøren.

I avtalen som nå foreligger, får de tillitsvalgte nesten en million kroner til å dekke Husforeningens advokatutgifter. Da blir også deler av den omstridte Haavind Vislie-rapporten, hvor flere ansatte ble intervjuet om mobbing og trakassering, dekket av styret i Enova.

VISSTE IKKE: Styreleder Jørn Rattsø sier han ikke har visst om mobbing, men de ansatte sier han er informert om alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Scanpix
VISSTE IKKE: Styreleder Jørn Rattsø sier han ikke har visst om mobbing, men de ansatte sier han er informert om alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Scanpix Vis mer