- Vår gudegitte rett å slå barn

Åndelig veileder Einar Engøy i Churches of Christ forsvarer å slå barn.

FORSVARER VOLD MOT BARN: Einar Engøy sier at makthaverne i dag ikke har noe begrep om guddommelig rett. Han forsvarer at barn kan bli fysisk straffet av sine foreldre. Foto: 
Vidar Dons Lindrupsen
FORSVARER VOLD MOT BARN: Einar Engøy sier at makthaverne i dag ikke har noe begrep om guddommelig rett. Han forsvarer at barn kan bli fysisk straffet av sine foreldre. Foto: Vidar Dons Lindrupsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fortvilt far: Ble fratatt barna etter å ha fulgt råd fra menigheten

Pårørende: - De skal rise barna med «kjærlighet» og et redskap

TROMSØ/OSLO: Flere norske kristensamfunn tilknyttet Churches of Christ i Norge har medlemmer som slår barna sine på anbefaling fra andre av sektens medlemmer og lederskap. Det hevder flere som har vært på innsiden av sekten eller kjenner medlemmer godt.

Barn i menighetene Menighetens avdeling i Skedsmo utenfor Oslo har 20 medlemmer, hvorav fire barn, ifølge leder og bibellærer Einar Engøy (79).

Engøy har vært medlem i Churches of Christ siden 1972 og ledet laget på Skedsmokorset siden den gang. Han mener fysisk avstraffelse er en kjent sak i kristensamfunnene som er tilknyttet Churches of Christ i Norge og at politikere og politi ikke har noe de skal ha sagt.

- Det er en guddommelig rett å kunne utøve fysisk avstraffelse. Makthaverne i dag har ikke noe begrep om guddommelig rett, sier Engøy til Dagbladet.

Det finnes flere andre menigheter på Vestlandet. Alle menigheter er selvstyrte og flere har aktive barnefamilier. Engøy anslår at det totale medlemstallet i Norge er under 50 personer.

TIPS!

Har du informasjon eller tips om liknende saker? Ta kontakt med Dagbladet på eiliv@db.no eller jmg@dagbladet.no eller ring oss på 2400 00 00.

- Du og medlemmene er opptatt av barneoppdragelse?

- Ja, det stemmer. Og jeg mener det er et paradoks at Norge tillot drap av foster, mens man også forbød fysisk avstraffelse av barn, sier Einar Engøy, med henvisning til loven om rett til abort som kom i 1978.

Han hevder at han ikke har rådet foreldre i menigheten til å slå barn selv, men sier han «snakker av erfaring som far og bestefar».

- Jeg har også jobbet på barne- ungdoms- og videregående skole, sier Engøy.

Støtte fra USA Evangelist og misjonær Silbano Garcia i USA har en sentral rolle i Churches of Christ. Han mener bibelens tekster om at barn må ære sine foreldre, forsvarer at barn blir slått om de er ulydige. Han ber likevel norske medlemmer av Churches of Christ om å forsøke å følge norsk lov.

- Dersom de ikke når fram med irettesettelse, så må de likevel følge bibelen. Den står over norsk lov. Om norske myndigheter straffer dem for å slå barna sine, så mener jeg dette er forfølgelse av kristne, sier Garcia.

- Ut av kontroll To av Norges fremste eksperter på barnepsykologi reagerer med forferdelse på utsagnene fra menighetsleder Einar Engøy. De ber politikerne og domstolene om å heve straffene for vold og mishandling av barn.

Fakta:

Churches of Christ (oversatt «Kristi kirker») er en internasjonal samling av kristne menigheter som søker å finne sine doktriner og ritualer i Det nye testamentet. Bevegelsen ble anerkjent som en selvstendig gruppe av amerikanske myndigheter i 1906.

De har mange titalls tusen menigheter i verden som medlemmer. De norske menighetene er en del av et nettverk på flere titusener av kirkesamfunn verden over. I USA, Afrika og India har Churches of Christ over 10 000 menigheter i hvert land og kontinent. I Norge har gruppen en håndfull menigheter sørøst- og vest i landet.

- Dette kan være er en effektiv straffeform på kort sikt, fordi barnet tvinges til å adlyde, men problemene oppstår når foreldrene ikke er tilstede. Da blir barna ofte veldig utagerende og ute av kontroll, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo.

Han understreker at vold i barndommen får livslange konsekvenser for mange.

- Det fører til et dårlig selvbilde og kan medføre psykiske problemer og angst som det er veldig vanskelig å bli kvitt eller håndtere, sier Ulvund.

Barnepsykolog Magne Raundalen mener menighetslederens utsagn er en oppfordring til straffbar handling.

- Vi vet at frykt skader hjernen fysiologisk. Det å gå i en konstant fryktsituasjon fører til skader på hukommelsesfunksjonen og deretter IQ'en til barna.

BER OM STRENGERE STRAFFER: Psykolog Magne Raundalen mener foreldre som slår barn bør få hardere straffer. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet.
BER OM STRENGERE STRAFFER: Psykolog Magne Raundalen mener foreldre som slår barn bør få hardere straffer. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet. Vis mer

Vil ha strengere straff
Raundalen ber om strengere straff for foreldre som mishandler barn.

- Man skal ikke få ta IQ fra et barn ustraffet når dette er kjent kunnskap, sier Raundalen.

- Foreldre og menighetslederne mener de gjør det av kjærlighet?

- Det hjelper overhodet ikke. Barnet opplever frykt uansett og da skjer skadene, sier Raundalen.

Slik straffes vold mot barn:

Straffelovens  § 219:

«Den som ved å true, tvinge, begrense bevegelsesfriheten til, utøve vold mot eller på annen måte krenke, grovt eller gjentatt mishandler a) sin tidligere eller nåværende ektefelle, b) sin eller tidligere eller nåværende ektefelles slektning i rett nedstigende linje, c) sin slektning i rett oppstigende linje, d) noen i sin husstand, eller e) noen i sin omsorg straffes med fengsel inntil 4 år.

Dersom mishandlingen er grov eller fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse, er straffen fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om mishandlingen er grov, skal det særlig legges vekt på om den har vart over lang tid og om det foreligger forhold som nevnt i § 232. Medvirkning straffes på samme måte. Endret ved lover 21 des 2005 nr. 131 (ikr. 1 jan 2006 iflg. res. 21 des 2005 nr. 1580), 25 juni 2010 nr. 46.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer