Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var han med på Norges største ran?

Natt til 26. oktober i fjor ble Securitas' pengetransport ranet ved en bankfilial i Ytre Enebakk. 15 millioner kroner var søkk borte. Det samme var ransmennene. Dagbladet møtte 31-åringen som siden ble siktet for norgeshistoriens største ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hadde alle ingredienser til en James Bond-film: I en søvnig, liten bygd utføres et brutalt ran. Tre maskerte menn med maskingevær kommer seg unna. Et helikopter fra Forsvaret settes inn i jakten på rømningsbilen, en stjålet BMW. Lensmannen står uten spor. Det utloves dusør på en halv million kroner for opplysninger som fører til oppklaring av ranet. Og rundt 20 bankfilialer er 15 millioner kroner fattigere.

- Ranet var tydeligvis nøye planlagt. Ranerne kjente til Securitas' rutiner, de kjente til sikkerhetskoder og visste hva de skulle spørre om, uttalte lensmann Stig Alf Hansen i Enebakk under en pressekonferanse dagen etter.

Omringet huset

Det skulle ta én måned før lensmannen møtte pressen med mer konkret informasjon. En kjent vinningsforbyter på 31 år fra Enebakk var blitt pågrepet. I ettertid viste det seg at pågripelsen skjedde under vel så dramatiske omstendigheter som selve ranet:

- Telefonen ringte i 8.30-tida. Det var en politietterforsker. Han sa at huset mitt var omringet, og at jeg måtte komme ut med hendene over hodet. Utenfor ventet 15 bevæpnede politimenn med svarte finlandshetter. Jeg ante ikke hva jeg var siktet for, forteller 31-åringen.

Et par timer tidligere var siktedes kone blitt stanset på vei til jobb og tatt inn til avhør. Parets ti år gamle sønn var på vei til skolen da politiet omringet hjemmet hans.

Beslagla våpen

- Guttungen trodde politiet skulle skyte meg. Han var utrøstelig etterpå. Ved hjelp fra min advokat, Sverre Næss, fikk han lov å besøke meg i glattcella. Vi har nå anmeldt de ansvarlige til Det særskilte etterforskingsorganet for politisaker (Sefo), sier 31-åringen.

Under ransakingen i mannens enebolig fant politiet en mobiltelefonholder som de mente stammet fra rømningsbilen. I tillegg skal det ha blitt beslaglagt MP-5-maskinpistoler og AG-3-rifler. Samme type automatvåpen som ble brukt under ranet. Jakten på de forsvunne millionene ble til og med utført i septikksystemet der mannen bor. Uten å finne annet enn møkk.

- Mitt alibi er vanntett: Samme dag som ranet skjedde, befant jeg meg i Tyskland. Signerte kvitteringer og mobiltelefonutskrifter bekrefter dette, hevder 31-åringen.

- Krever erstatning

Politiets teori på dette punktet er at siktede kan ha lånt bort mobilen sin til en kamerat som befant seg i Tyskland på det tidspunktet.

- Jeg hadde inntrykk av at politiet trengte å «ta noen». For å vise omverdenen at de ikke sto helt uten spor. At jeg kom inn i bildet, skyldtes nok at politiet fortsatt mistenkte meg for å stå bak en rekke minibank-sprengninger året før. Heldigvis har familie, venner og arbeidskollegaer aldri tvilt på min historie. Å bli siktet for norgeshistoriens største ran er en kraftig belastning for meg og familien. I samråd med advokat Næss kommer jeg til å søke de ansvarlige i politiet om erstatning, sier 31-åringen.

31-åringen satt varetektsfengslet i fire uker. Underveis påkjærte han kjennelsen til lagmannsretten, som forkastet kjæremålet. Deretter til Høyesteretts kjæremålsutvalg, hvor det også ble forkastet. Mannen er nå ute av fengsel, men er fortsatt siktet for medskyldighet i ranet. Tirsdag denne uka ble også en annen 31-åring som har vært siktet i saken, sluppet ut av varetekt.