- Var han Taliban? Jeg har aldri sett en to-åring som er medlem av Taliban

Anar Gul er rasende på amerikanerne etter at soldat drepte 16 sivile. Haji Samad mistet 11 slektninger i massakren. - Jeg så mine egne barn og barnebarn dø.

RASENDE: Anar Gul mistet barnebarnet (2) da en amerikansk soldat gikk amok og drepte 16 sivile i Afghanistan. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/Scanpix
RASENDE: Anar Gul mistet barnebarnet (2) da en amerikansk soldat gikk amok og drepte 16 sivile i Afghanistan. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den grusomme massakren sør ryster det krigsherjede landet, og de internasjonale styrkene i landet frykter nå at massakren kan føre til voldsomme demonstrasjoner mot koalisjonens tilstedeværelse i Afghanistan.

Soldaten gikk fra hus til hus i to landsbyer i Panjwayi-distriktet sør i Kandahar og drepte totalt 16 personer. Ni av dem var barn og tre kvinner.

- Truer oss hele tiden Anar Gul opplevde marerittet da soldaten drepte hennes to år gamle barnebarn.

- De drepte et barn som var to år gammel. Var dette barnet Taliban? Tro meg, jeg har aldri sett en toåring som er medlem av Taliban, sier hun.

- Det er ikke Taliban her. Amerikanerne truer oss alltid med hunder og helikoptre under raid om natta, fortsetter hun.

Så barna bli drept Haji Samad fortalte nyhetsbyrået Reuters at han hadde mistet 11 av sine slektninger i massakren - blant dem hans egne barn.

- De helte kjemikalier over deres døde kropper og brente dem. Jeg så alle mine 11 slektninger bli drept, blant annet mine barn og barnebarn, sier han.

En annen innbygger, Abdul Baqi, forteller om marerittet:

- Da det skjedde midt på natta, var vi inne i husene våre. Jeg hørte lyden av skuddene, stillhet og nye skudd.

- Kan ikke tilgis Afghanistans president Hamid Karzai krever nå en forklaring fra USA etter det han kaller målrettede attentat.

- Dette var et attentat. Det var tilsiktede drap på uskyldige sivile og kan ikke tilgis, sier Karzai.

Det har vært ulike meldinger om både antall drepte og antall soldater involvert. Blant annet har vitner fortalt Reuters at det var en gruppe soldater som skal ha åpnet ild mot sivile. Vitner beskriver dem som fulle, og forteller at dem lo.

- De var fulle og skjøt overalt, sier Agha Lala.

Nato beklager Ifølge amerikanske tjenestemenn ser det ut til at gjerningsmannen, som skal ha fått et mentalt sammenbrudd, var alene om ugjerningen.

Nato omtaler hendelsen som dypt beklagelig. ISAF-styrken opplyser i en pressemelding at de vil etterforske hva som har skjedd i samarbeid med sine afghanske kolleger.

- TENTE PÅ: Her granskes et av åstedene der den amerikanske soldaten skal ha tent på sivile ofre etter først å ha drept dem. Foto: Reuters/Ahmad Nadeem/Scanpix
- TENTE PÅ: Her granskes et av åstedene der den amerikanske soldaten skal ha tent på sivile ofre etter først å ha drept dem. Foto: Reuters/Ahmad Nadeem/Scanpix Vis mer

- Jeg er helt klar på at alle som har gjort noe galt skal holdes ansvarlige, sier ISAF-kommandør, general John Allen.

Hans nestkommanderende, generalløytnant Adrian Bradshaw, beklager hendelsen, men kan ikke fortelle noe om soldatens motivasjon.

- Men handlingene var på ingen måte en autorisert ISAF-aktivitet, understreker han.

- Sjokkerende USAs president Barack Obama betegner i en uttalelse nå i kveld at massakren er tragisk og sjokkerende.

- Jeg uttrykker mine kondolanser til familie og venner av dem som mistet sine liv, og til det afghanske folket, som har vært gjennom så mye vold og lidelse, skriver han i en uttalelse.

Også forsvarsminister Leon Panetta uttrykker sin dype sorg over det som har skjedd.

GRUSOMT: Her ble flere personer drept og deretter satt fyr på. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/Scanpix
GRUSOMT: Her ble flere personer drept og deretter satt fyr på. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/Scanpix Vis mer