Da Grunde Myhrer (27) var ferdig på barneskolen og begynte på ungdomsskolen øst i Oslo, opplevde han at skolemiljøet sluttet å være «trygt og godt», slik lovteksten sier at alle barn har rett på.
- Du går fra å ha en trygg gruppe, med gutta du er vokst opp med, spilt hockey og fotball med, til å være ganske alene. Jeg måtte vokse opp veldig fort, sier Myhrer da Dagbladet møter ham til en kaffe i høstsola.
Idretts- og avholdsmannen har gjort en karriere ut av reality. I våres vant han «Kompani Lauritzen», i «Skal vi danse» ble han nummer tre. Han har også vært med «Camp Kulinaris», og ble først kjent i «Paradise Hotel» i 2017.
Dagbladet har nylig avdekket at sju av ti skoler ikke får mobbetall. Utdanningsdirektoratet sladder mobbetall for flesteparten av skolene. Da får verken kommunen, mobbeombud eller rektor vite hvor mange elever som mobbes på sin skole.
I etterkant av Dagbladets avsløring har kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) bedt Udir redegjøre for sladdingen.

- En trussel
Grunde Myhrer var aktiv i mange idretter; ski, friidrett og ishockey, men det var svømming han satset på. I første elevsamtalen tok kontaktlæreren opp at de andre gutta nok så på ham som en trussel, forteller Myhrer.
- Jeg var flink på skolen og jeg utmerket jeg meg i idrett. Når du er sterkere enn gjennomsnittet, så tenkte de vel at jeg skulle komme og ta plassen deres på toppen av hierarkiet på skolen, sier Myhrer og fortsetter:
- Jeg var ganske alene. Av 35-40 gutter på trinnet, var jeg én av 5-6 etnisk norske.
Han mener folk dysser ned problematikken med kulturforskjeller, og sier at for ham var det én av grunnene til at han følte han ble holdt utenfor på skolen.

Tar grep etter mobbekritikk
Linderud skole, som Grunde gikk på tilbake i 2008, er også skolen som var i medias søkelys i sommer, da minst tre av guttene ikke ville ta den kvinnelige rektoren i hånda under vitnemålsutdelingen, og rektor konfronterte dem med det.
Eirik Oscar Cederbrand er assisterende rektor og avdelingsleder for ungdomsskolen ved Linderud skole. Han forteller at ingen som i dag jobber i ledelsen var der i 2008, men sier på generelt grunnlag at de jobber hele tida med å forebygge mobbing.
- Vi jobber for at alle lærere skal følge med, gripe inn og sette inn tiltak mot mobbing, slik de er pålagt etter aktivitetsplikten, sier Cederbrand til Dagbladet.
SJEKK MOBBETALLET PÅ DIN SKOLE I DAGBLADETS MOBBEPORTAL
Ville ordne opp selv
- En gjenganger var at jeg ble kalt «jævla homse», gjerne mange ganger før første friminutt.
- Så lærerne det?
- Noe så de nok, men ikke det totale omfanget. Jeg har alltid villet ordne ting sjøl. Jeg ville kjempe den kampen sjøl.

Emely (12) døde: Det ufattelige skjedde
Derfor fortalte han det ikke, verken til lærerne eller foreldrene. Likevel: noe må de ha fått med seg. Hver dag syklet Grunde til skolen, sommer som vinter, forteller han. Det hendte at da han kom for å hente sykkelen etter endt skoledag, var bremsene demontert, lufta var tatt ut av dekkene eller setet var borte. Da måtte han gå hjem, og pappa måtte kjøre og hente sykkelen seinere på kvelden.
- Løp ut
Mobbingen var som regel ikke fysisk, men Myhrer husker at innimellom skulle de andre «ta ham». Da løp han, ut av klasserommet og over skolegården til administrasjonsbygget og lærerværelset. For det meste var det utestengning som dominerte, sier Myhrer. Heldigvis hadde han venner gjennom svømmingen og hockey.
Siste halvår i tiende klasse ble det bedre, forteller Myhrer. Han hadde hatt et møte med rektor og kontaktlærer. Da skjønte de omfanget av mobbingen, og kunne sette inn tiltak med samtaler med noen av de andre elevene.
- Samtidig hadde jeg opparbeidet meg en viss respekt ved å stå i det og bare fortsette å være meg selv. Da var det ikke så lett å «ta meg», sier Grunde.
Han er ikke bitter for at det tok 2,5 år før skolen tok tak i mobbingen.
- Skolen burde kanskje sett det før, men samtidig fortalte jeg det ikke. Jeg sa ikke fra, sier Grunde.
Nå driver Myhrer sitt eget selskap, der han blant annet holder foredrag om det ikke å drikke - og om utenforskap og mobbing.
Sett i ettertid, var tida på ungdomsskolen «skikkelig dritt», forteller han.
- Jeg tror grunnen til at jeg har klart meg så bra, er at jeg mestret skolen og i tillegg presterte jeg på idrettsbanen. Det ga meg en selvsikkerhet. Jeg har også hatt et trygt fundament hjemme, med mamma og pappa, sier Grunde Myhrer.
Han har ett råd til andre som sliter med mobbing: Finn noe du mestrer, som kan gi deg trygghet, tilhørighet og glede.