Grunde Myhrer:

- Var helt alene

Da Grunde Myhrer skulle sykle hjem fra ungdomsskolen, hendte det noen hadde tatt sykkelsetet. Det forteller han i dette intervjuet, der han åpner opp om mobbing.

FORTALTE IKKE: Grunde Myhrer sier han ikke fortalte lærerne om mobbingen på ungdomsskolen. Han ville ordne opp selv. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
FORTALTE IKKE: Grunde Myhrer sier han ikke fortalte lærerne om mobbingen på ungdomsskolen. Han ville ordne opp selv. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Grunde Myhrer (27) var ferdig på barneskolen og begynte på ungdomsskolen øst i Oslo, opplevde han at skolemiljøet sluttet å være «trygt og godt», slik lovteksten sier at alle barn har rett på.

- Du går fra å ha en trygg gruppe, med gutta du er vokst opp med, spilt hockey og fotball med, til å være ganske alene. Jeg måtte vokse opp veldig fort, sier Myhrer da Dagbladet møter ham til en kaffe i høstsola.

Idretts- og avholdsmannen har gjort en karriere ut av reality. I våres vant han «Kompani Lauritzen», i «Skal vi danse» ble han nummer tre. Han har også vært med «Camp Kulinaris», og ble først kjent i «Paradise Hotel» i 2017.

Dagbladet har nylig avdekket at sju av ti skoler ikke får mobbetall. Utdanningsdirektoratet sladder mobbetall for flesteparten av skolene. Da får verken kommunen, mobbeombud eller rektor vite hvor mange elever som mobbes på sin skole.

I etterkant av Dagbladets avsløring har kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) bedt Udir redegjøre for sladdingen.

KLART SEG: Grunde takker idretten og selvtillitten mestringen der ga ham for at mobbingen ikke har ødelagt mer for ham. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
KLART SEG: Grunde takker idretten og selvtillitten mestringen der ga ham for at mobbingen ikke har ødelagt mer for ham. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- En trussel

Grunde Myhrer var aktiv i mange idretter; ski, friidrett og ishockey, men det var svømming han satset på. I første elevsamtalen tok kontaktlæreren opp at de andre gutta nok så på ham som en trussel, forteller Myhrer.

- Jeg var flink på skolen og jeg utmerket jeg meg i idrett. Når du er sterkere enn gjennomsnittet, så tenkte de vel at jeg skulle komme og ta plassen deres på toppen av hierarkiet på skolen, sier Myhrer og fortsetter:

- Jeg var ganske alene. Av 35-40 gutter på trinnet, var jeg én av 5-6 etnisk norske.

Han mener folk dysser ned problematikken med kulturforskjeller, og sier at for ham var det én av grunnene til at han følte han ble holdt utenfor på skolen.

Linderud skole, som Grunde gikk på tilbake i 2008, er også skolen som var i medias søkelys i sommer, da minst tre av guttene ikke ville ta den kvinnelige rektoren i hånda under vitnemålsutdelingen, og rektor konfronterte dem med det.

Eirik Oscar Cederbrand er assisterende rektor og avdelingsleder for ungdomsskolen ved Linderud skole. Han forteller at ingen som i dag jobber i ledelsen var der i 2008, men sier på generelt grunnlag at de jobber hele tida med å forebygge mobbing.

Det ble tårevått da vinneren av «Kompani Lauritzen» skulle kåres. Video: Luna Lea/Rød Løper. Reporter: Bjørn Ekker/Dagbladet Vis mer

- Vi jobber for at alle lærere skal følge med, gripe inn og sette inn tiltak mot mobbing, slik de er pålagt etter aktivitetsplikten, sier Cederbrand til Dagbladet.

SJEKK MOBBETALLET PÅ DIN SKOLE I DAGBLADETS MOBBEPORTAL

Ville ordne opp selv

- En gjenganger var at jeg ble kalt «jævla homse», gjerne mange ganger før første friminutt.

- Så lærerne det?

- Noe så de nok, men ikke det totale omfanget. Jeg har alltid villet ordne ting sjøl. Jeg ville kjempe den kampen sjøl.

Derfor fortalte han det ikke, verken til lærerne eller foreldrene. Likevel: noe må de ha fått med seg. Hver dag syklet Grunde til skolen, sommer som vinter, forteller han. Det hendte at da han kom for å hente sykkelen etter endt skoledag, var bremsene demontert, lufta var tatt ut av dekkene eller setet var borte. Da måtte han gå hjem, og pappa måtte kjøre og hente sykkelen seinere på kvelden.

- Løp ut

Mobbingen var som regel ikke fysisk, men Myhrer husker at innimellom skulle de andre «ta ham». Da løp han, ut av klasserommet og over skolegården til administrasjonsbygget og lærerværelset. For det meste var det utestengning som dominerte, sier Myhrer. Heldigvis hadde han venner gjennom svømmingen og hockey.

12 år gamle Emely Frantzen tok sitt eget liv. Hun fortalte om mobbing på skolen gjennom flere år. Nå håper foreldrene hennes at politikere ser og lærer av Emelys historie, og gjør endringer i regelverket. Video: Øistein Norum Monsen, Ola Strømman. Vis mer

Siste halvår i tiende klasse ble det bedre, forteller Myhrer. Han hadde hatt et møte med rektor og kontaktlærer. Da skjønte de omfanget av mobbingen, og kunne sette inn tiltak med samtaler med noen av de andre elevene.

- Samtidig hadde jeg opparbeidet meg en viss respekt ved å stå i det og bare fortsette å være meg selv. Da var det ikke så lett å «ta meg», sier Grunde.

Han er ikke bitter for at det tok 2,5 år før skolen tok tak i mobbingen.

- Skolen burde kanskje sett det før, men samtidig fortalte jeg det ikke. Jeg sa ikke fra, sier Grunde.

Nå driver Myhrer sitt eget selskap, der han blant annet holder foredrag om det ikke å drikke - og om utenforskap og mobbing.

Sett i ettertid, var tida på ungdomsskolen «skikkelig dritt», forteller han.

- Jeg tror grunnen til at jeg har klart meg så bra, er at jeg mestret skolen og i tillegg presterte jeg på idrettsbanen. Det ga meg en selvsikkerhet. Jeg har også hatt et trygt fundament hjemme, med mamma og pappa, sier Grunde Myhrer.

Han har ett råd til andre som sliter med mobbing: Finn noe du mestrer, som kan gi deg trygghet, tilhørighet og glede.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer