Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var henvist til psykolog den dagen sønnen (1) døde

Mandag: Far skaper bekymring hos helsestasjon. Tirsdag: Barneverntjenesten besøker familien og fastlege henviser far til psykolog. Onsdag: Sønn (1) blir funnet død etter psykologtime.

ADVOKAT: Advokat Trond Peder Nilsen forsvarer den 29 år gamle mannen som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Han forteller at den lokale helsestasjonen sendte en bekymringsmelding til barnevernet mandag forrige uke, etter at 29-åringen hadde oppsøkt dem.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ADVOKAT: Advokat Trond Peder Nilsen forsvarer den 29 år gamle mannen som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Han forteller at den lokale helsestasjonen sendte en bekymringsmelding til barnevernet mandag forrige uke, etter at 29-åringen hadde oppsøkt dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag forrige uke - det vil si to dager før ettåringen ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan i Leksvik - var guttens far (29) hos den lokale helsestasjonen.

Det opplyser mannens forsvarer Trond Peder Nilsen overfor Dagbladet.

- En helsesøster ble da bekymret, og det ble sendt en slags bekymringsmelding til barnevernet. I et møte vedtok en annen helsesøster og kommunelegen å kontakte barnevernstjenesten, som rykket ut til familien dagen etter, sier advokat Nilsen til Dagbladet.

Dette møtet hos helsestasjonen var dermed foranledningen til at barneverntjenesten avla faren og hans kone (26) et besøk dagen før sønnen deres ble funnet død.

Var hos fastlegen Barneverntjenesten var hos familien i cirka en time, og hadde hovedforkus på faren, ifølge Nilsen.

- Det var intet med barnets utseende eller oppførsel dom gjorde at de reagerte, sier han.

- Barneverntjenesten ga uttrykk for at de ville at far skulle møte sin fastlege, noe far samtykket han til. Fastlegen konkluderte med at faren ikke var akutt syk, men ordnet likevel en henvisning til ham hos psykolog dagen etter, fortsetter advokat Nilsen.

Som tidligere kjent valgte paret å la sønnen bli igjen hjemme da de reiste hjemmefra til denne psykologtimen onsdag morgen.

- De lot ham bli igjen hjemme fordi sønnen har en døgnrytme som gjør at han sover på den tiden av døgnet, sier Nilsen til Dagbladet.

- Fant sønnen død Ifølge forsvareren var det bare den siktede barnefaren som hadde time hos psykolog, men siden han ikke har sertifikat ble hans kone (26) med som sjåfør.

Ifølge sine forsvarere har foreldrene gitt uttrykk for at det var da de kom tilbake til hjemmet etter denne psykologtimen at de fant sønnen død.

NEKTER STRAFFSKYLD: Den 29 år gamle faren nekter straffskyld. Ifølge forsvareren oppsøkte mannen den lokale helsestasjonen mandag forrige uke. Dagen etter fikk familien besøk av barneverntjenesten og 29-åringen var også hos en lege som henviste ham til psykolog. Da mannen dagen etter kom hjem fra psykologtimen, skal han og kona ha funnet sønnen død. Foto: Privat
NEKTER STRAFFSKYLD: Den 29 år gamle faren nekter straffskyld. Ifølge forsvareren oppsøkte mannen den lokale helsestasjonen mandag forrige uke. Dagen etter fikk familien besøk av barneverntjenesten og 29-åringen var også hos en lege som henviste ham til psykolog. Da mannen dagen etter kom hjem fra psykologtimen, skal han og kona ha funnet sønnen død. Foto: Privat Vis mer

- Foreldrene sto opp klokka åtte eller ni onsdag morgen og dro til Rissa, der de hadde en psykologtime. De forlot barnet alene hjemme, og da de var tilbake før 12 laget moren mat til gutten. Da hun gikk inn og skulle gi gutten mat, fant hun sønnen sin død. Det underbygger at hun trodde han var i live, sa moras advokat Tore Angen til Dagbladet på fredag

Lensmann Gunnar Solli i Leksvik og Inderøy sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere opplysningene om den siktede barnefarens besøk hos helsestasjon og psykolog, eller barneverntjenestens besøk i parets hjem.

- Av hensyn til den pågående etterforskningen ønsker jeg ikke å kommentere dette, sier han.

- Et voldsomt press Både barnefaren og moren er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Begge nekter straffeskyld. De ble på fredag varetekstfengslet i to uker med full isolasjon. Begge har anket avgjørelsen.

Nilsen håper hans klient vil bli overført til en institusjon.

- Hans sønn er død. Han er under et voldsomt press, og har et behov for psykisk helsebistand, forklarer Nilsen.

Uklar dødsårsak Det er fortsatt uklart hvordan ettåringen døde.

- Det foreligger ingen obduksjonsrapport, men hovedtrekkene er kommunisert til politiet. Foreløpig svar er at det ikke er noen sikker dødsårsak. Det var på bakgrunn av etterforskning at også mor ble siktet i saken, sa lensmann Gunnar A. Solli på fredag.

Det er per i dag ikke fremkommet forhold som tilsier at det er brukt fysisk vold, eller medisinske årsaker til dødsfallet.

Patologen finner det heller ikke sannsynlig at barnet døde som følge av kvelning av oppkast. Blant hovedteoriene politiet etterforsker er om gutten kan ha blitt forgiftet.

Byttet sønnens navn Retten mener det er andre forhold i saken som underbygger mistanken mot foreldrene, blant annet det at siktede hadde gitt uttrykk for religiøse vrangforestillinger.

Advokat Angen har tidligere opplyst overfor Dagbladet at foreldrene blant annet byttet navn på sønnen dagen før han døde.

FUNNET DØD: Det var en 15 måneder gammel baby som ble funnet død i Vanvikan i Leksvik kommune i Nord-Trøndelag. Foto: Ole Morten Melgård
FUNNET DØD: Det var en 15 måneder gammel baby som ble funnet død i Vanvikan i Leksvik kommune i Nord-Trøndelag. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Det var et navnebytte, men jeg har ikke opplysninger på hvorfor de gjorde dette, sier Angen.

- Forberedte seg på komet Forsvarer Nilsen har også uttalt at det har framkommet at paret «forberedte seg» på noe som skulle inntreffe torsdag, men verken han eller Angen ville gå inn på hva de forberedte seg på.

- De hadde lest en artikkel på nettet om en komet som skulle komme, men utover det vet jeg ikke noe mer, sier Nilsen

LENSMANN: Lensmann Gunnar Solli i Leksvik og Inderøy. Foto: terje Næss / Dagbladet
LENSMANN: Lensmann Gunnar Solli i Leksvik og Inderøy. Foto: terje Næss / Dagbladet Vis mer