Var i Arshads begravelse - nå er han drapssiktet

Voldsdømt oslomann (28) er etterlyst internasjonalt. - Han er veldig tydelig på at han ikke har noe med drapet å gjøre, sier forsvareren.

KOM I MOSKEEN: Den nå drapssiktede 28-åringen (innfelt) var onsdag for to uker siden en av rundt 5000 som møtte opp under begravelsesbønnen for Mohammad Arshad i Oslo. Nå er han på rømmen i utlandet. (Mannen deltok ikke i kistebæringen på bildet). Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
KOM I MOSKEEN: Den nå drapssiktede 28-åringen (innfelt) var onsdag for to uker siden en av rundt 5000 som møtte opp under begravelsesbønnen for Mohammad Arshad i Oslo. Nå er han på rømmen i utlandet. (Mannen deltok ikke i kistebæringen på bildet). Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 28 år gammel norskpakistaner skal nå være på rømmen i Pakistan, etter at han i forrige uke ble siktet for å ha drept eller medvirket til å drepe den høyt respekterte restauranteieren Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo 28. september.

Fra før er to av 28-åringens venner siktet og pågrepet, men alle tre nekter for å ha vært involvert på noen måte.

Sett i begravelsen 28-åringen har helt siden starten av etterforskningen vært en av flere menn i politiets søkelys, etter det Dagbladet erfarer.

Men onsdag for to uker siden, bare fire dager etter drapet, dukket han opp i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo under begravelsesbønnen for drapsofferet. Etterforskningsledelsen i politiet fikk i etterkant beskjed om at den aktuelle mannen tilsynelatende hadde hedret avdøde på lik linje med nesten 5000 andre sørgende.

Ikke lenge etter skal 28-åringen ha dratt til Pakistan.

Mannen hadde da blitt avhørt som vitne i drapssaken, men politiet hadde ikke beviser som kunne underbygge en pågripelse. Nå er imidlertid mannen etterlyst internasjonalt.

28-åringens forsvarer, advokat Svein Holden, avdramatiserer norskpakistanerens utenlandsreise.

- Han dro fra Norge på en ferie som har vært planlagt lenge før denne saken oppsto. Etter siktelsen har politiet vært i kontakt med meg og jeg har hatt noen korte telefonsamtaler med min klient. Han er kjent med at han er etterlyst og at politiet ønsker å avhøre ham, og han vil naturligvis snakke med politiet når han kommer tilbake, sier 28-åringens forsvarer, advokat Svein Holden, til Dagbladet.

DREPT: Politiet jobber ut fra at Mohammad Arshad, som blant annet drev serveringsstedet Waldemars Café i Oslo, ble et uskyldig offer for en konflikt han han hadde prøvd å mekle i.
Foto: Olav Olsen / NTB SCANPIX
DREPT: Politiet jobber ut fra at Mohammad Arshad, som blant annet drev serveringsstedet Waldemars Café i Oslo, ble et uskyldig offer for en konflikt han han hadde prøvd å mekle i. Foto: Olav Olsen / NTB SCANPIX Vis mer

Han vil ikke kommentere når klienten vil returnere eller om han har gjort noen konkret avtale med politiet.

- Han har tidligere snakket med politiet som vitne og er veldig tydelig på at han ikke har noe med denne saken å gjøre, sier Holden.

Dømt for grov vold Politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen gjør det klart at eventuelle avtaler ikke nødvendigvis er så mye verdt før den drapssiktede mannen faktisk er i politiets varetekt.

- Så lenge han ikke er pågrepet, ligger det i kortene at han har mulighet til å bevege på seg. Han er etterlyst på vanlig måte, sier Ingebrigtsen.

28-åringen er straffedømt flere ganger. I Borgarting lagmannsrett i 2010 ble han dømt til to år og tre måneders fengsel etter at han sammen med flere sentrale Young Guns-medlemmer i 2008 blant annet hadde banket opp to menn som tidligere hadde vitnet mot miljøet samt vært tilstede under en skyteepisode i en Oslo-leilighet. Samme år fikk han en tingrettsdom for å ha satt falske penger i omløp og sto også tiltalt i en ranssak på Romerike.

Flere i miljøene beskriver 28-åringen som en «frilanser». Dagbladet kjenner til at han har hatt nær kontakt både med viktige B-gjengskikkelser, deres daværende rivaler i Young Guns og Furuset Bad Boys-miljøet - der de to andre drapssiktede mennene er sentrale.

De to - en norskpakistaner (30) og en norskmarokkaner (28) - ble pågrepet sist torsdag. Sistnevnte rømte fra Oslo etter drapet og ble ifølge politiet tatt i den spanske enklaven Ceuta ved grensa til Marokko, mens 30-åringen ble tatt i en væpnet politiaksjon i Oslo samme dag.

Oslopolitiet jobber nå med å få den pågrepne 28-åringen utlevert fra Spania.

MEDSIKTEDE: Også en voldsdømt 30-åring (t.v.) som er sentral i Furuset Bad Boys og hans 28 år gamle norskmarokkanske venn (t.h.) fra samme gjengmiljø er siktet for Manglerud-drapet. De to ble pågrepet i henholdsvis Oslo og Spania sist torsdag.
MEDSIKTEDE: Også en voldsdømt 30-åring (t.v.) som er sentral i Furuset Bad Boys og hans 28 år gamle norskmarokkanske venn (t.h.) fra samme gjengmiljø er siktet for Manglerud-drapet. De to ble pågrepet i henholdsvis Oslo og Spania sist torsdag. Vis mer

- Det er en del papirarbeid som skal på plass og vi er helt i startfasen av den prosessen. Vi må også vurdere om vi skal forsøke å avhøre ham i Spania i mellomtida, sier Ingebrigtsen.

Skal konfronteres 30-åringen som sitter varetektsfengslet i Norge skal konfronteres med flere spor politiet mener knytter ham til åstedet drapsnatta.

«Ut fra det aktor opplyste i retten i dag, gjenstår  både avhør av siktede fordi det er en stor del av bevismaterialet han ikke er kjent med og avhør av vitner (...)», het det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett lørdag.

Det var etter alt å dømme flere menn utstyrt med slagvåpen som angrep Mohammad Arshad da han natt til lørdag 28. september ble slått i hodet og funnet livløs i gata like ved hjemmet på Manglerud. Politiet jobber ut fra at 52-åringen ble et uskyldig offer for en konflikt knyttet til en person han kjente godt. Arshad hadde ved flere anledninger forsøkt å dempe de aktuelle konfliktene.

HAR «BYTTET SIDE»: Den tidligere statsadvokaten Svein Holden - som kjenner gjengmiljøene godt fra sin tid som aktor - begynte i høst i ny jobb som forsvarsadvokat og representerer nå den drapssiktede 28-åringen som er etterlyst.
Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HAR «BYTTET SIDE»: Den tidligere statsadvokaten Svein Holden - som kjenner gjengmiljøene godt fra sin tid som aktor - begynte i høst i ny jobb som forsvarsadvokat og representerer nå den drapssiktede 28-åringen som er etterlyst. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer