TALENTET: Valentino Dixon tegnet denne golfbanen for en fengselsvakt. Det skulle hjelpe ham mot frikjennelse. Foto: AP
TALENTET: Valentino Dixon tegnet denne golfbanen for en fengselsvakt. Det skulle hjelpe ham mot frikjennelse. Foto: APVis mer

Dømt i USA

Var i fengsel for et drap han aldri begikk. Nå har han tegnet seg til frihet

Valentino Dixon var uskyldig dømt til 38 års fengsel. Hans kunstneriske ferdigheter ble redningen.

Valentino Dixon sonet en 38 år lang dom for en skyteepisode i Buffalo, New York. Selv har han hevdet sin uskyld hele veien.

Etter 27 år i fengsel skulle det bli kunsten, eller nærmere bestemt evnen hans til å tegne, som fikk en slutt på det hele.

Det starta for noen år siden, da en fengselsvakt ga ham et bilde av en golfbane, og ba ham om å tegne den.

- Etter 19 år i fengsel, var det noe ved synet av en golfbane som snakket til meg. Det virket fredelig. Jeg så for meg at det ville være som å fiske, forteller han.

Kalte ikke inn vitner

Flere ble imponert, blant annet redaktørene i bladet Golf Digest, som skrev en reportasje om Dixon i 2012.

- Kanskje jeg en dag kan spille det jeg bare har sett for meg, sa Dixon i artikkelen, og forklarte hvordan han klarte å skildre landskap han aldri hadde sett selv.

Artikkelen gjorde at flere som jobber med å frikjenne uskyldig dømte fikk øynene opp, og begynte å se på Dixons sak. Det endte med at en gruppe jusstudenter ved Georgetown University tok saken hans.

Dixon var i utgangspunktet dømt for drapet på 17 år gamle Torriano Jackson, som skjedde i august 1991. Drapet skulle ha skjedd etter en krangel om ei jente. Dixon ble dømt til å sone minst 38 år i fengsel. Han har innrømmet at han var på åstedet, men har forklart at han var på en butikk i nærheten for å kjøpe øl da han hørte skuddene.

Dixon har selv sagt at flere vitner kunne fortelle at det ikke var han som skjøt. Advokaten hans valgte ifølge BBC likevel ikke å kalle inn noen av disse, fordi flere var beskyldt for mened. Heller ikke etterforskeren som jobbet med drapet vitnet.

Kameraten innrømmet drapet

I tillegg ble enda en feil avdekket av studentene ved Georgetown. Påtalemyndighetene hadde fortalt Dixons advokat at en kruttest av tiltaltes klær var negativ.

Noe enda mer oppsiktsvekkende er at en annen mann, Lamarr Scott, innrømmet på tv at han hadde skutt Torriano Jackson.

- Jeg vil ikke at kameraten min skal ta skylda for noe jeg gjorde, sa han til tv-kanalen WGRZ-TV, ifølge BBC.

Han ble aldri arrestert. Offerets bror hadde nemlig forklart at han så Dixon åpne ild.

Først nå har påtalemyndighetene valgt å lytte til hva Scott har å si. Han er for tida i fengsel for en annen dom, men fikk onsdag denne uka omsider muligheten til å formelt tilstå drapet. Det var en delstatsadvokat i Erie-regionen, John Flynn, som ba om å få se saken på nytt.

- Jeg tok tak i våpenet. Jeg fyrte av, og kulene kom ut. Dessverre endte Torriano opp med å dø, forklarte Scott, som nå er 46 år gammel, i rettssalen, ifølge Buffalo News.

- Den beste følelsen i verden

Noen timer etter Scotts tilståelse ble Dixon frikjent.

- Det er den beste følelsen i verden, sa han da han som en fri mann gikk fra rettssalen i Buffalo, New York onsdag.

Han ble tatt imot av datteren, som nå er 27 år gammel. Hun var bare noen måneder gammel da Dixon ble fengslet. Hun hadde med seg sine 14 måneder gamle tvillinger.

Nå håper Dixon at han kan fortsette med tegnehobbyen, og kanskje til og med besøke en golfbane en dag.