- SATT LANGT INNE: - Vi har vært veldig tydelig i denne runden at det ikke har vært mulig å skyte inn mer egenkapital i det selskapet, sier næringsminister Trond Giske. Foto: Scanpix
- SATT LANGT INNE: - Vi har vært veldig tydelig i denne runden at det ikke har vært mulig å skyte inn mer egenkapital i det selskapet, sier næringsminister Trond Giske. Foto: ScanpixVis mer

- Var ikke aktuelt å skyte inn mer egenkapital i det selskapet

Næringsministeren sier til Dagbladet at det satt langt inne å hjelpe kriserammede SAS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsminister Trond Giske (Ap) sier det satt langt inne å holde liv i flyselskapet SAS, som i dag la frem sin kriserapport - og besluttet å selge Widerøe og SAS Ground Handling.

På spørsmål fra Dagbladet om ikke Norge snart har brukt nok penger på å livnære SAS, er Giske klar i sin tale.

- Vi har vært veldig tydelig i denne runden at det ikke har vært aktuelt å skyte inn mer egenkapital i det selskapet. Jeg tror nok det er noen som har ønsket at staten skulle gjøre det, men vi sa det sist, at da vi gjorde det i 2010 ville det sitte utrolig langt inn hos oss. Det samme gjør det nå, sier Giske til Dagbladet.

- Forhåpentlig bruker de seg ikke av kredittordningen Giske mener at kredittordningen, som skal være til hjelp for SAS mens de jobber seg gjennom sin egen spareplan, er det mest lønnsomme alternativet for alle parter.

- Håpet er at spareplanen skal resultere i at selskapet skal bli lønnsomt. Vi har også hatt en ekstern rådgiver på saken, som mener at dette er fornuftig. Det er mange faktorer som påvirker. Én går på at sparepakkene gjennomføres, hvilket betyr at SAS må selge noen eiendeler, blant annet Widerøe. Og så er det slik at blant annet krisen i Europa og drivstoffprisene også påvirker SAS' lønnsomhet. Og det er jo faktorer vi ikke rår over, og som er rammebetinget, sier han til Dagbladet.

- Blir tøft for de ansatte Giske legger ikke skjul på at ordningen kommer til å svi for de ansatte, som trues av stillingskutt og lønnsreduksjoner. Derfor håper han at SAS ikke vil behøve å benytte seg av de 500 millioner svenske kronene de har fått tildelt.

- Det eneste vi kunne stille med var en slik kredittordning som selskapet har en mulighet å trekke på, men som de forhåpentligvis ikke trenger å bruke seg av. Det innebærer ikke en eneste skattekrone i støtte til dem. Men det vi gjør er at vi gir SAS handlingsrom til å gjennomføre sine spareplaner. Det blir tøft for de ansatte, men dessverre er det helt nødvendig, sier Giske.

Nå håper næringsministeren at selskapet tar kredittfasilitene på alvor.

MED STRENGE KRAV TIL SAS: Under dagens pressekonferanse sier Trond Giske at han nå forventer at SAS gjennomfører sin spareplan - og at han håper de ikke vil komme til å måtte benytte seg av de 500 millioner svenske kronene staten nå legger inn i selskapet. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
MED STRENGE KRAV TIL SAS: Under dagens pressekonferanse sier Trond Giske at han nå forventer at SAS gjennomfører sin spareplan - og at han håper de ikke vil komme til å måtte benytte seg av de 500 millioner svenske kronene staten nå legger inn i selskapet. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

- Jeg forventer tre ting: At SAS gjennomfører sparingsplanen, samtidig som de kommer til gode enigheter innad i selskapet - og samtidig som man arbeider for å øke passasjertallene.  Det andre er at man gjennomfører de salgene som er bestemt, nå av Widerøe (og SAS Ground Handling, red. journ.), slik at man får penger inn i SAS-kassen og sikret selskapet en god fremtid. Det siste er at det bidras til besparelse fra topp til bunn. Det er viktig nå, sier han.  

- Det står ikke på oss Under mandagens pressekonferanse la Giske heller ikke skjul på at han hadde hatt noe imot å selge SAS.

 - Det står ikke på oss. Hvis det var noen som var god investor som ønsket å kjøpe dette, så ville ikke vi være negative. Vi har faktisk vært pådriver for dette. Men uavhengig om vi skal opprettholde vårt eierskap er det viktig at selskapet driver lønnsomt. Dette vil også gjør det lettere å selge, sa Giske under pressekonferansen.