Var ikke edru- slapp fengsel

Retten fant 22-åringen skyldig i sex-overgrep av ei 15 år gammel jente mens hun sov, men dommerne mente tiltalte ikke ville begått handlingen hvis han hadde vært edru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed reduserte de jentas oppreisningsbeløp med 10 000 kroner og lot mannen slippe å sone.

I dommen fra Vinger og Odal herredsrett som ble avsagt denne uka, slås det fast at beruselse ikke er straffriende.

«Tiltaltes handling har imidlertid klart preg av å være en enkeltstående handling, og som han ikke ville gjort i edru tilstand. Han framsto i retten som en meget enkel, beskjeden og noe umoden person», skriver dommeren.

Vennefest

22-åringen tilhører samme vennegjeng som offeret. I retten forklarte hun at tiltaltes søster var hennes bestevenninne. 17.oktober 1998 var vennene samlet i leiligheten til ei av jentene i gjengen. 15-åringen ble full og la seg på en madrass på soveromsgulvet.

Retten har funnet det bevist at 22-åringen utpå natta etter at de andre festdeltakerne forlot leiligheten, skal ha gått inn på soverommet. «Mens hun fortsatt sov, har han tatt av henne trusen, lagt seg oppå ryggen hennes og ført sin penis inn mellom hennes lår inntil han fikk sædavgang. Det er ikke bevis for at samleie har funnet sted», heter det i dommen.

Redusert straff

22-åringen ble dømt etter straffelovens paragraf 193, «for å ha hatt utuktig omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen».

Aktor la ned påstand om å dømme tiltalte til 30 dagers fengsel og 90 dagers betinget, samt at han skulle betale jenta 30000 kr i oppreisning. Men dommerne gjorde hele dommen betinget. Samtidig reduserte de oppreisningsbeløpet til 20000 kr.

Til tross for at retten har lagt vekt på jentas unge alder og at overgrepet representerer et grovt tillitsbrudd fra en venn hun stolte på og var langt eldre enn henne.

«Tillitsbruddet og skuffelsen har tatt betydelig på henne. Hun er blitt mer usikker og tilbakeholden i sosial sammenheng», heter det i dommen.