Bislett-skytingen:

- Var ikke første permisjonen hans

Kamerat på minnestund: - Han hadde leilighet her og møtte opp hos helsepersonell.

MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund for den avdøde mannen på Bislett tirsdag kveld. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert

Et hundretall mennesker møtte opp til minnemarkering med lys og blomster i Thereses gate tirsdag kveld.

Mange av de frammøtte var venner og bekjente av mannen som ble skutt og drept av politiet på samme sted tidligere på dagen.

- Det har ikke gått opp for oss at den gutten er borte for alltid. Han var bare godhjerta, han var god venn for alle, sier en nær kamerat til Dagbladet på fortauet foran blomsterbutikken der det gikk galt.

Han og kretsen rundt er veldig lei seg for at det store publikum har fått et annet inntrykk av mannen etter denne dagen enn de som kjente han godt.

MINNESTUND: Et hundretalls mennesker møtte fram tirsdag kveld til minnemarkering ettere Bislett-skytingen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes / Dagbladet.
MINNESTUND: Et hundretalls mennesker møtte fram tirsdag kveld til minnemarkering ettere Bislett-skytingen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes / Dagbladet. Vis mer

Tvungent psykisk helsevern

Den drepte ble i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern etter flere utagerende, farlige episoder gjennom flere år.

Politiet oppga på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at den avdøde var ute på en kortvarig permisjon fra helseinstitusjonen som behandlet ham.

Kameraten hevder at denne permisjonen var en av mange permisjoner som den avdøde hadde fra institusjonen.

Vennen er negativ til den hjelpen mannen fikk, og er negativ til politiets bruk av begrepet «var ute på kortvarig permisjon» i forbindelse med det som skjedde.

Allerede dagen etter skytingen og dødsfallet, har Statsforvalteren opprettet tilsynssak om helsevesenets håndtering av det tvungne psykiske helsevernet.

- Oslo Universitetssykehus vil bli bedt om informasjon om hva slags helsehjelp den avdøde har fått forut for den tragiske hendelsen 9. november, skriver Statsforvalteren.

- Vært ute i flere måneder

- La meg si det sånn, at dette var ikke første permisjonen hans. Han har vært ute i flere måneder, sier kameraten.

Han hevder at den avdøde hadde mye fritid, men at han var under behandling.

- Han har vært ute på dagtid, så eventuelt på kveldene, så drar han opp dit og legger seg, eller så melder han seg. Hvis han skal noe spesielt, så får han lov til det, sier han.

Kameraten forteller at den avdøde hadde leilighet like ved der hendelsen tirsdag morgen skjedde.

- Hvem har behov for egen leilighet her hvis det bare er kortvarigere permisjoner, spør han retorisk.

Også VG skriver at den nå døde mannen skal ha bodd alene i en leilighet på Bislett i løpet av de siste tre månedene. Ifølge en venn avisa har intervjuet, fikk mannen denne muligheten i ukedagene og med meldeplikt i helgene.

- Innstramminger

Det var i desember i fjor at mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern, etter å ha knivstukket en mann og truet flere andre i Oslo sentrum i juni 2019. Tiltalen ble den gang tatt ut av Oslo statsadvokatembeter, som førte saken for retten.

Statsadvokaten har i etterkant av dommen fra i fjor vært i dialog med helsevesenet om oppfølgingen, opplyser førstestatsadvokat Trude Sparre til Dagbladet.

- Vi er kjent med at det har vært innstramminger knyttet til behandlingen av ham, sier Sparre.

Ifølge Sparre har disse innstrammingene skjedd i 2021.

Av hensyn til taushetsplikten overfor pasienten og til politiets etterforskning, kan ikke statsadvokaten gå inn på ytterligere detaljer om saken på nåværende tidspunkt.

Dagbladet har også sendt spørsmål til Oslo-politiet om antall permisjoner, men har ikke fått svar på dette.

BISLETT: Politiet i Oslo opplyser tirsdag kveld at personen som gikk til angrep på Bislett var på permisjon, og at han kom ut mandag. Video: NTB / Dagbladet. Vis mer

Flere dommer

I 2019 bodde han i kollektiv med to andre personer. Den sommeren truet han disse med kniv, mens det pågikk en brann i leiligheten deres. Ikke lenge etterpå, knivstakk han Lehnnon Austria Dominguez ni ganger på Ankerbrua.

De sakkyndige la til grunn at mannens schizofreni-lidelse førte til psykosen.

Advokat Andrea Wisløff forsvarte mannen under rettssaken. Tirsdag fortalte hun til NTB at han «var på bedringens vei og fungerte under rettssaken».

I august 2018 ble 33-åringen dømt til 90 timers samfunnsstraff for å ha sparket og slått en annen mann i november 2017. I dommen kommer det fram at han skal ha vært ruset på både alkohol og narkotika i gjerningsøyeblikket, som skal ha skjedd på vei hjem fra en fest.

Mannen har også en dom på seg fra 2015. Den gangen ble han dømt til 21 dagers fengsel, for å ha utført vold og kommet med trusler mot to politibetjenter høsten 2014.

Onsdag ble det kjent at statsforvalteren oppretter tilsynssak etter hendelsen på Bislett. De vil nå be Oslo universitetssykehus om informasjon om helsehjelpen den avdøde fikk.

ANGREP: Mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett i Oslo tirsdag 9. november er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd. Dette var hans ferd i Thereses gate. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Fire fornærmede

Det var tirsdag, rett før klokka 09, at politiet fikk melding om en mann med kniv i Thereses gate på Bislett. Han skal ha forsøkt å angripe forbipasserende.

- En patrulje var tett på og har havnet i en pågripelse av denne personen. Først forsøkte de å kjøre han ned, idet vedkommende var i ferd med å forsøke å knivstikke en person. I den forbindelse kolliderte bilen i veggen. Og politiet har da blitt angrepet av denne personen med kniv, sa politiets innsatsleder på stedet, Torgeir Brenden, samme formiddag.

En video Dagbladet har fått tilgang til viser at mannen går rundt med en stor kniv i nærheten av en politibil i området. Videoen viser deretter at mannen blir påkjørt to ganger av politibilen, til slutt inn mot en butikkvegg.

På videoen går mannen tilsynelatende til angrep mot politiet på passasjersida etter å ha blitt påkjørt. Ifølge politiet prøvde mannen å komme inn i politibilen og angripe politiet.

I sekundene som følger avfyres seks skudd.

Ifølge NRK har fire personer status som fornærmet. De fornærmede er to politibetjenter og to andre personer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer