- Var ikke i tvil

Psykolog John Sandstrøm sier at han ikke var i tvil om at det var riktig å snakke med gisseltakeren i Hjelmeland i TV2-programmet «Sentrum» i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke kalle det vi gjorde på tv i går en konsultering, det var en appell, sier John Sandstrøm til TV2 i dag. - Jeg tror det jeg sa førte til en viss spenningsreduksjon hos gisseltakeren. Hvis jeg hadde opplevd at det ville provosert mannen, ville jeg ikke snakket til ham.

Sandstrøm sier at han ikke var i tvil om å stille opp i «Sentrum» fordi gisseltakeren på det sterkeste uttrykte misnøye med en rekke ting og fordi mye hang i lufta i denne saken.

- Min mening var å strukturere situasjonen omkring mannen og å gjøre det klart for ham at folk hadde oppfattet situasjonen hans.

Psykologen vil på det sterkeste fraråde andre fra å ty til liknende handlinger for å få oppmerksomhet.

Hva som videre bør skje med gisseltakeren vil Sandstrøm ikke uttale seg om.

Lederen i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til VG at man ikke kan vite hvorvidt det at desperate personer får et stort medium i tale kan hjelpe på situasjonen.

- Det kan også bidra til å gjøre situasjonen verre, sier Kokkvold. - Det finnes tusener desperate mennesker i Norge. De fikk meldingen om at man kan gå til aksjon og få hundretusenvis av mennesker i tale.