- Var ingen umiddelbar trussel

Mens Irak-krigens fremste talsmenn nå presses til gransking av grunnlaget for krigen, innrømmer CIA-sjefen at Saddam Hussein aldri var en overhengende trussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På begge sider av Atlanterhavet sliter Tony Blair, George W. Bush og deres våpendragere med etterretningsmaterialet som ble brukt før krigen i Irak.

I går innrømmet president George W. Bush for første gang at de har mislyktes i å finne våpnene de trodde skulle være i landet. Men han forsvarte likevel krigen.

- Når jeg vet hva jeg visste da og hva jeg vet nå, gjorde USA likevel det rette, sa Bush.

- Ikke umiddelbar trussel

På denne tida i fjor, mente president George W. Bush at det hastet å gjøre noe med Irak.

Men ifølge CIA- sjef George Tenet, som i går forsvarte etterretningsorganisasjonens arbeid, påsto amerikanske etterretning aldri at Saddam Hussein utgjorde en umiddelbar trussel for verdensfreden.

- Ingen fortalte oss hva vi skulle si eller hvordan vi skulle si det, understreket Tenet, men innrømmet at de kanskje overvurderte Saddam.

Granskes

Ap-leder Jens Stoltenberg mener Bush' uttalelser viser at de hadde bestemt seg for å gå til krig uansett.

- Det viser vel at man hadde bestemt seg for å gå til krig, bare lette etter argumenter, og brukte de man mente å kunne finne. Og så viste det seg at de ikke holdt. Det var feil, sa Stoltenberg til NRK i går.

Statsminister Tony Blairs undersøkelseskommisjon skal levere sin rapport i sommer. President George W. Bush har bestemt at den amerikanske kommisjonen som skal granske etterretningsmaterialet skal få god tid på seg, og gi sin «dom» etter presidentvalget i november.

- Det vi gir dere er fakta og konklusjoner basert på solid etterretning, sa utenriksminister Powell da han 5. februar i fjor ville overbevise FNs sikkerhetsråd om nødvendigheten av å gå til krig. Nå er han ikke like sikker.

- Ikke grunnlag

- Er grunnlaget man baserte Irak-krigen borte?

- Vi mente aldri at det var grunnlag for å gå til krig. Vi støttet heller ikke krigen, men mente at inspeksjonene måtte fortsette, sier utenriksminister Jan Petersen (H).

- Er amerikansk og britisk etterretnings troverdighet svekket?

- Jeg synes ikke jeg kan bedømme det. Vi la jo ikke etterretningsvurderingene til grunn for vårt standpunkt. Etterretningsopplysninger må man behandle som en av mange faktorer, sier Petersen.

Utenrikskomiteens leder, Thorbjørn Jagland (Ap) mener det er viktig å få fakta på bordet.

- Hvis det viser seg at informasjonen vi fikk ikke var riktig, så er det alvorlig, sier Jagland.

Når alt kommer på bordet, vil han ha en åpen debatt i FNs øverste organer om hvordan man håndterte dette.