Helikopterstyrten i Alta:

Var inne på kontroll rett før ulykka

Like før den tragiske styrten i Alta, var helikopteret inne til en kontroll. Det ble da ikke funnet noen feil eller mangler, opplyser selskapet.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Helitrans, Richard Andre Simonsen, om dødsulykken lørdag. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Sjefen for helikopterselskapet Helitrans, Richard Andre Simonsen, forteller Dagbladet at helikopteret som i går styrtet i Alta - der alle seks om bord mistet livet - hadde vært inne til en kontroll like før ulykka skjedde.

- Det var inne på en helt ordinær hundretimers-inspeksjon, og det ble ikke funnet noen feil eller mangler, sier Simonsen til Dagbladet.

Forsinket

Helikopterturene, som Helitrans gjennomførte på vegne av Høstsprell-festivalen, ble noe forsinket i går.

Turene de utførte i regi av festivalen skulle egentlig begynt klokka 15, men startet først en drøy time seinere.

- Forsinkelsen skyldtes at piloten var forsinket fra et annet oppdrag, med et annet helikopter. De tok da med et nytt helikopter til festivalområdet, før han byttet til det som styrtet. Det var overhodet ingen tekniske årsaker til dette byttet, understreker Simonsen.

Simonsen forteller videre at det ofte er dialog mellom piloten og folk på bakken under helikopterturer.

- Jeg er ikke kjent med innholdet i kommunikasjonen mellom piloten og bakkemannskapet i går. Vi fikk ingen forvarsel om ulykka, det kom som et sjokk på oss.

Luftfartstilsynet opplyser i kveld til NTB at de foreløpig ikke har fått opplysninger som kan tyde på teknisk svikt ved helikopteret som styrtet i Alta.

- Det er ikke noe som tilsier at alle helikoptre av samme type bør settes på bakken, sier avdelingsdirektør Wenche Olsen.

- Det verste som kan skje

Tidligere i dag ble det kjent at helikopterselskapet Helitrans setter alle helikoptrene på bakken.

- Vi frykter ikke at det kan være noe feil med noen av dem. De er satt på bakken av menneskelig hensyn. Vi er mange som er lei oss. Denne hendelsen er det verste som kan skje et helikopterselskap, og i dag har vi det forferdelig, det er rett og slett blytungt.

- Hvordan takler dere dette?

- Vi snakker sammen, tar vare på hverandre, klemmer hverandre. Dette er en tid der vi viser kjærlighet til hverandre. Vi er kolleger, men også venner som tilbringer mye tid sammen, og blir jo nesten som en familie.

Roser kollegaen

Han sier at de får god støtte også utenfra selskapet, fra andre kolleger i Luftfarts-Norge andre, selskaper og kunder.

- Det er mange jeg vil takke for støtten, sier Simonsen.

Om kollegen de mistet i går, sier han:

- Han var alltid blid. Han var fremoverlent, og hans store glede var å fly helikopter. Han var svært godt likt, og en veldig fin fyr.

Piloten var svensk statsborger, og politiet har varslet svenske myndigheter. Simonsen i Helitrans forteller Dagbladet at han har dialog med pilotens pårørende.

Unge omkomne

Politiet opplyste tidligere i dag at de fem passasjerene var unge personer i tidlig 20-årene fra Alta. En av dem var Kevin Berg, noe hans far, sentralstyremedlem i Frp, Ronny Berg har bekreftet på Fecabook.

- Livet er så jævla urettferdig. Masse flott ungdom som hadde hele livet sitt foran seg, og nå er dem borte. Vi mistet vår eldste sønn Kevin i helikopterulykken, skriver Berg.

Dagbladet har vært i kontakt med Frp sentralt. De forteller at Berg er innforstått med at Facebook-innlegget omtales.

Etterforskes

Politiet etterforsker ulykka for å finne ut hva som skjedde da helikopteret styrtet. I tillegg til tekniske undersøkelser gjennomføres det avhør og annen taktisk etterforskning. Politiet avhører vitner og ansatte i helikopterselskapet.

Lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen hold i ettermiddag en kort pressekonferanse om siste utvikling i saken.

Han fortalte da at representanter fra både Kripos og Havarikommisjonen nå er på ulykkesstedet og har startet sine undersøkelser.

- Var det noen nødmelding fra helikopteret i forkant av ulykka?

- Ikke meg bekjent, sier lensmann Øyvind Lorentzen, til Dagbladet.

Ut fra forholdene er det klart at det vil ta tid å avklare hendelsesforløpet og det er for tidlig å antyde noe om hvorfor helikopteret styrtet, opplyser politiet.

NEST SISTE TUR: Kameratene Benjamin Eide (18), Kristian Holmgren (19) og Jens Karlsen (20) var passasjerer på helikopteret bare minutter før ulykken inntraff. Video: Eide/Holmgren/Karlsen Vis mer