Var kidnappingen var en bløff?

Kidnappede Wassef Ali Hassoun (24) dukket opp i Libanon. USA militære etterforsker nå saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ting er sikkert: den libanesisk-amerikanske soldaten som ble meldt savnet den 21. juni er nå i trygghet i den amerikanske ambassaden i Libanons hovedstad, Beirut.

Men hva som egentilg skjedde etter at han ble meldt savnet i Irak den 21. juni, vites ikke. Det amerikanske militæret har igangsatt en etterforskning for å se om det mye omtalte «gisseldramaet av Hassoun kanskje var en bløff», ifølge nyhetsbyrået AP.

Fri mann

Den 27. juni viste den arabiske tv-kanalen Al Jazeera et videoklipp av den libanesiskfødte 24-åringen. Han hadde bind for øynene. Et sverd ble holdt over hodet. Gruppen «Islamsk svar» sa de hadde kidnappet Hassoun, og truet med å drepe ham hvis ikke USA friga fanger fra fengslene i Irak.

Men ifølge AP, verserer det nå meldinger om at Hassoun skal ha rømt fra jobben i den amerikanske hæren etter at han opplevde at en medsoldat ble drept av en granat. Andre amerikanske militærkilder sier at Hassoun faktisk ble lurt i en felle - og kidnappet.

To drept

Den språkmektige 24-åringen er nå i god behold i Libanon.

- Vi har møtt og snakket med ham. Og vi har sagt farvel til ham. Ifølge ansatte ved ambassaden forlater han Libanon i dag, sier Hassouns eldre bror, Sami Hassoun, til Ap.

Hvordan Hassoun kom seg fra Irak og de 800 kilometerene til Libanon, vites ikke. Men at det ble bråk da Hassoun kom til sitt fødeland, er det ingen tvil om. Omtrent samtidig som Hassoun kom til Libanon for et drøyt døgn siden, brøt det ut skuddsalver mellom medlemmer av Hassouns familie og en annen familieklan. Den andre klanen kalte Hassoun-familien for amerikanske kollaboratører siden Hassoun var med i det amerikanske militæret. To personer døde i skuddvekslingen.

<B>DESSERTØR ELLER KIDNAPPET: Det amerikanske forsvaret er ikke overbevist om at Wassef Ali Hassoun faktisk ble kidnappet.
FRA KIDNAPPERNE: Dette bildet dukket opp etter at Wassef Ali Hassoun forsvant. Spørsmålet er om det var regissert av ham selv.