Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19-åring tiltalt for å ville slutte seg til IS

- Var klar for å krige mot IS

Meldinger lagt fram i retten.

FORSVARET: Javeed H. Shah (t.v.) og Nils Christian Nordhus forsvarer den terrortiltalte 19-åringen . 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARET: Javeed H. Shah (t.v.) og Nils Christian Nordhus forsvarer den terrortiltalte 19-åringen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 19-årige Oslo-mannen som er tiltalt for å ville reise til Syria for å slutte seg til Den islamske stat (IS), sier i retten at han tvert imot var villig til å krige mot IS.

Ukjent gruppe

19-åringens forsvarer Nils Christian Nordhus legger fram en meldingstråd mellom ham og en bekjent fra november 2014, før han ifølge seg selv møtte medtiltalte Ubaydullah Hussain første gang.

«Gruppa har fokus på Assad. (...) De kriger mot IS. (...) IS er brødrene våre. Men jeg støtter ikke handlingene deres. (...) Med det mener jeg krig mot IS.»

Oslo-mannen forklarer at den omtalte gruppa er den han ønsket å slutte seg til, men som han ikke vil spesifisere i retten. Han har gjentatte ganger i retten hevdet motstand mot IS.

- Du er tiltalt for å ville slutte deg til IS. Hvordan opplever du det? spør Nordhus.

- Jeg synes det er tungt å få tildelt en slik tittel. Men jeg har støtte fra familien, sier den unge etnisk norske mannen.

Hardt presset

Store deler av dagen i dag og gårsdagen har gått med til aktoratets kryssforhør av Oslo-mannen. De har presset ham hardt for å får fram detaljer om reisen til Syria, og la tildligere i dag fram et lydopptak med en samtale mellom ham, medtiltalte Ubaydullah Hussain og nylig utviste Adnan Shaluni.

Samtalen fant sted på en kebabrestaurant kort tid før den mislykkede avreisen til Syria.

«Han jeg går igjennom nå, er engelsk (...) Når du har fått tyrkisk sim, sier du bare 'Al khatir al norvegi'», leser statsadvokat Kim Sundet fra referatet. Den som snakker, er Hussain.

- Dette er noe Ubaydullah vet bedre enn meg, svarer 19-åringen.

Motvillig

Aktoratet prøver å vise at Hussain rekrutterte og tilrettela for Oslo-mannens Syria-reise via Tyrkia. 19-åringen på sin side gir ingen svar som kan inkiminere Hussain.

Oslo-mannen har nektet å svare på hvem «Mr. X», kontaktpersonen som skulle hjelpe ham til Syria, var, og vil heller ikke si hvilken gruppe han skulle slutte seg til. Aktoratet tror «Mr. X» er Hussain, og at gruppa var IS.

- Vi er av oppfatningen at Ubaydullah ordnet mesteparten av turen hans til Syria. Utspørringen har styrket dette inntrykket, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til Dagbladet etter utspørringen.

19-åringen og Hussain er begge tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, om tilslutning til, rekruttering til og støtte til en terrororganisasjon. Strafferammen for paragrafen er seks års fengsel.

Hussain skal etter planen forklare seg seinere i dag. Han er i tillegg til terrorrekruttering tiltalt for å ha truet et vitne og besitte et elektrosjokkvåpen; sistnevnte punkt er det eneste han sier seg skyldig i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!