Fiskekrigen i Den engelske kanal:

Var «klare for krig». Snudde

«Vi kan bringe Jersey i knestående», sa de franske fiskerne. «Victoire» - seier - skrev britisk presse hånlig da fiskebåtene returnerte fra Jersey.

KRANGEL: Det har oppstått en skikkelig krangel mellom briter og franskmenn ved øya Jersey. De krangler om fisk, og torsdag 6. mai eskalerte det. Video: Barney Gordon via Storyful Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Først sendte Storbritannia to krigsskip som et svar på flere trusler fra franske myndigheter og den franske fiskerinæringa.

Deretter svarte Frankrike med samme mynt da også de sendte to krigsskip til øya Jersey for «å garantere for sikkerheten» til sjøfolka.

Fra hvert sitt territorialfarvann ble krigsskipene vitne til hvordan en sverm av franske fiskebåter dannet en blokade utenfor den kommersielle havna i St. Helier, hovedstaden på Jersey, den største øya i Den engelske kanal.

Så ble de vitne til hvordan minst ett fransk fiskefartøy krasjet inn i et britiske fiskefartøy.

Krig om fisk

Kampen står om fisk.

Hvem som har lov til å fiske den, når og hvor de har lov til å fiske den og hvor mye de har lov å fiske.

På den ene sida står utbryterstaten Storbritannia, på den andre EU-lojale Frankrike og i kjernen en samarbeids- og handelsavtale mellom EU og Storbritannia i kjølvannet av Brexit.

Frankrike mener Storbritannia brøt denne avtalen da Jersey valgte å innføre en lisensordning for fiske i farvannene rundt øya. Selv om Jersey er underlagt den britiske kronen og avhengig av den britiske regjeringa, er øya formelt sett ikke en del av Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer