Var konkurs, men fikk millioner i barnehagestøtte

Frogner bydel lot 50-åringen holde på i fem år, tross ansattebråk og regelbrudd.

LITEN VERDI: «Etterpåklokskap er den enkleste av alle dyder, og er av liten verdi», skriver avdelingsdirektør Anne-Ma Moe-Christensen om at denne mannen i en årrekke hadde tillatelse av Frogner bydel til å drive familiebarnehager. Foto: Privat
LITEN VERDI: «Etterpåklokskap er den enkleste av alle dyder, og er av liten verdi», skriver avdelingsdirektør Anne-Ma Moe-Christensen om at denne mannen i en årrekke hadde tillatelse av Frogner bydel til å drive familiebarnehager. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For høy foreldrebetaling, brutte godkjenningsvilkår, tvister om ubetalt lønn og flere barn enn tillatt var dagens orden i de fem årene 50-åringen drev familiebarnehage med base i Oscars gate i Oslo.

Likevel fikk barnehagene ifølge Frogner bydel utbetalt 4,6 millioner kroner i offentlig støtte.

Tvangssolgte hjem I går møtte 50-åringen i Oslo tingrett i en annen sak, tiltalt for underslag av 97 667 kroner da han var FAU-leder ved en Oslo-skole.  Det meste stammet fra skolens 17. mai-arrangementer 2008-2010.

Mannen strides også med to tidligere samboere som har fått hjemmene sine tvangssolgt etter å ha blitt sittende med regninger og krav etter årvisse tap på barnehagedriften.

I en rettspause igår avviste mannen overfor Dagbladet at barnehagedriften var årsaken til samboernes tvangssalg.

- Vi møtes i retten, sa han til Dagbladet.

Personlig konkurs I februar 2005 ga Frogner bydel mannen tillatelse til å drive familiebarnehager.

Samme måned begjærte kemneren ham konkurs. 
I konkursinnberetningen står det at han hadde levd på offentlige stønader og familien etter en tidligere konkurs, og i en årrekke ikke hadde levert selvangivelse. De udekkede kravene var på 14 millioner kroner.

«Forholdene var ukjent for oss», skriver avdelingsdirektør Anne-Ma Moe-Christen i Frogner bydel. Hun påpeker at mannens daværende samboer sto som eier av barnehagen.

Tok styringen Etter at forholdet var over, gikk denne samboeren personlig konkurs i 2010. Kommunen godtok å overføre barnehagedriften til et selskap hvor hans nye samboer og mannens familie og bekjente satt som eiere og i sentrale roller.

- Han er imøtekommende og virker åpen og ærlig. Han ser ikke problemer, men «tråkker vei», sier samboer nummer to om mannens utrolige evne til å holde hjulene i gang.

Etter bruddet i februar i år har også hun mistet huset i et tvangssalg. 50-åringen hadde da i en lang periode mens hun var syk styrt økonomien gjennom fullmakter. Ifølge kvinnen dreier det seg om forfalskninger.

- Selvfølgelig er de ekte, sier mannen.

Tapte i retten Etter at bydelen i 2010 sa stopp, saksøkte selskapet som da drev barnehagene kommunen for opp til 4,5 millioner kroner i erstatning og ikke utbetalt støtte, men tapte.

I retten kom det fram at kommunen ikke hadde lov til å gi barnehagegodkjenninger før alt var i orden.

«Vi tror enhver barnehagemyndighet ville gjort som oss: forsøkt å få rettet opp de påviste mangler SÅ LENGE alle tilsyn viste at barna ble fulgt opp og hadde det bra», skriver avdelingsdirektør Anne-Ma Moe-Christensen om hvorfor mannen fikk fortsette så lenge.

BARNEHAGEBASE: I denne bygningen med adresse Oscars gate hadde 50-åringens barnehager base. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
BARNEHAGEBASE: I denne bygningen med adresse Oscars gate hadde 50-åringens barnehager base. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer