DELT I TO: Her ser vi hvordan kystbyen Mantoloking i New Jersey så ut før og etter Sandys herjinger. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
DELT I TO: Her ser vi hvordan kystbyen Mantoloking i New Jersey så ut før og etter Sandys herjinger. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Var kraftigere enn Hiroshima-bomba og delte en by i to

Se byen før og etter orkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 110 personer mistet livet som følge av orkanen «Sandy»s herjinger i USA og Canada. I Karibia omkom 69 mennesker.

De materielle skadene er også svært omfattende, blant annet ble metrosystemet i New York satt helt ut av spill i flere dager. I dag skulle nærmere 50 000 løpt New York Marathon, men verdens største 42-kilometersløp ble fredag avlyst.

Før- og etter-bilder fra områdene på østkysten viser hvilke krefter som var i sving for en snau uke siden.

I New Jersey ble den lille byen Mantoloking delt i to, og flere hus ble skyllet bort.

Støttekonsert Staten er blant de hardest rammede, og som følge av dette ble det i helga iverksatt forhåndsstemming. En av tre strømkunder er fortsatt uten elektrisitet og på valgdagen tirsdag vil stemmesedler være tilgjengelig på papir i områder hvor strømmen ikke er kommet tilbake, forteller guvernør Chris Christie.

Kaldt vær, store vannskader og bensinmangel gjør det vanskelig å ta hverdagen tilbake i de rammede områdene. Også kollektivtransporten lider under skadene som uværet forårsaket, skriver NTB.

I alt mangler 2,5 millioner kunder strøm i de sju delstatene som stormen «Sandy» rammet, opplyser USAs energidepartement.

New Jersey er også hjemstaten til rockestjernene Bruce Springsteen og Jon Bon Jovi. Fredag kveld deltok de på en støttekonsert, skriver Associated Press.

Springsteen spilte selvfølgelig «My City of Ruins», og dediserte den til Asbury Park, som ble hardt rammet. Bon Jovi spilte blant annet en akustisk versjon av «Livin' On a Prayer».

Verre enn ei atombombe Nyere undersøkelser av «Sandy» viser at hun er tidenes nest kraftigste orkan, bare slått av 2003-uværet «Isabel». Dette betyr at hun også var sterkere enn «Kathrina», selv om sistenevnte ligger høyere på lista i andre målinger.

Seniorforsker Brian McNoldy skriver i Washington Post at «Sandy» utløste dobbelt så mye energi som Hiroshima-bomba under andre verdenskrig.

I sin gjennomgang av styrken til ulike kjente og ødeleggende orkaner, understreker McNoldy at det ikke er uvanlig at en så kraftig orkan på mange måter er kraftigere enn en atombombe.