Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var lei kjøpepress: Så glade ble tvillingene etter at mamma tok grep

Stor suksess i barnebursdag.

FORNØYDE: Tvillingene Ole og Emilie var glade for alle de fine og kreative gavene de fikk til seksårsdagen deres. Mamma Bente Kristine Thoresen sier at gavekonseptet skal gjentas ved flere anledninger. Foto: Bente Kristine Thoresen
FORNØYDE: Tvillingene Ole og Emilie var glade for alle de fine og kreative gavene de fikk til seksårsdagen deres. Mamma Bente Kristine Thoresen sier at gavekonseptet skal gjentas ved flere anledninger. Foto: Bente Kristine Thoresen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bente Kristine Thoresen fra Skien likte ikke tanken på kjøpepresset i forbindelse med barnebursdagen til tvillingene hennes. Hun oppfordret derfor i invitasjonen at gjestene kunne lage gavene selv, skriver Varden, som omtalte saken først.

Hele barnehageavdelingen var invitert i seksårsdagen til tvillingene.

- Jeg skrev i invitasjonen at vi ønsker å tone ned «gavedrysset», uten å ta fra ungene gleden ved å gi.

Kreative gaver Thoresen oppfordret til å gi noe hjemmelaget, enten tegninger, armbånd eller å pakke inn en tier til sparegrisen, slik at giveren også skulle få et et nærmere forhold til gaven. Meningen var at det ikke skulle koste mer enn ti kroner.

- Jeg syntes det har blitt et veldig kjøpepress på slike ting.  Man hører jo historier om de som ikke har råd til å komme i bursdager, og det syntes jeg er forferdelig trist. Det var derfor jeg ville gjøre noe annerledes.

Dagbladet har tidligere skrevet om kjøpepresset, og hvordan mange barn ikke rekker å glede seg over en gave før det er en ny pakke som skal åpnes.

Thoresen ble imponert over kreativiteten til barna, og forteller at tvillingene koste seg veldig med å pakke opp.

- Vi syntes det ble en veldig fin greie. De kikket på tegningene, leste kort og prøvde armbånd. En av guttene kom med flere små bilder som han hadde malt, også hadde moren hjulpet til med å lime dem sammen på et større ark. Det var pakket inn i et fint folie, sammen med en tyggispakke. Det var kjempestas for en seksåring.

- Press om å kjøpe Thoresen forteller at da hun var lita var det normalt å lage ting til hverandre. Nå er det et press om å kjøpe gaver, og mange barn har leker i overflod.

- Barna har mer enn nok, og får ikke brukt alt. Jeg vil ikke at ungene mine skal forvente å få masse gaver, jeg vil heller lære dem at det som er viktig er tanken bak.

Ideen om hjemmelagde gaver kom rett i forkant av bursdagen, og tvillingene var med en gang positive til forslaget.

- Jeg tok en prat med dem om at ikke alle har god råd, også var de enige om at det viktigste var at alle hadde muligheten til å komme i bursdagen. Dette er uten at jeg vet om det er noen i deres avdeling i barnehagen som ikke har anledning, men jeg tenkte mer generelt. Man leser jo stadig om at noen må droppe bursdagsfeiringer.

Både i forkant og ettertid har flere av foreldrene i barnehagen sagt at de likte konseptet, og vil gjøre noe lignende selv. Også etter Thoresen var i lokalavisa har hun fått mange positive tilbakemeldinger.

- En av kommentarene jeg har fått gikk ut på at man må gi etter lommeboka, og det burde jo være sånn. Men, det har blitt forventet at man skal kjøpe til rundt en hundrelapp, og det er ikke alle som har råd til det når det ofte er flere bursdager i måneden.

Ønsket seg iPad Thoresen fikk høre at flere av barna lagde gaver sammen i barnehagen, og at de hadde gledet seg veldig over at de fikk ta del i det. Hun forteller videre at tvillingene og de andre barna koste seg mens de kikket på gavene. Og selv om guttungen ønsket seg iPad, var han langt fra skuffet over presangene han fikk.

- Det sier jo litt om ønskene nå om dagen. Det gjør poenget mitt tydeligere, når de ønsker seg så dyre ting.