Var lenket til James Foley døgnet rundt i ei uke

- Han ble en syndebukk for kidnapperne.

SLAPP FRI: Den franske journalisten Nicolas Henin ble tatt som gissel i Syria i juni 2013, og ble sluppet fri i april i år. Han forteller i et intervju at han tilbrakte hele sju måneder sammen med den den amerikanske journalisten James Foley, som ble drept av IS tidligere denne uka. Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
SLAPP FRI: Den franske journalisten Nicolas Henin ble tatt som gissel i Syria i juni 2013, og ble sluppet fri i april i år. Han forteller i et intervju at han tilbrakte hele sju måneder sammen med den den amerikanske journalisten James Foley, som ble drept av IS tidligere denne uka. Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi tilbrakte sju måneder i en veldig ekstrem situasjon sammen. I en hel uke var vi blant annet lenket sammen med håndjern, dag og natt.

Det forteller den franske journalisten Nicolas Henin i et intervju med BBC.

Henin ble tatt som gissel i Syria i juni 2013. Han tilbrakte ti måneder i fangenskap, sju av dem sammen med amerikaneren James Foley, journalisten som ble henrettet for åpent kamera i en video som ble lagt ut på YouTube på tirsdag.

Henin ble løslatt fra fangenskap i april, men av frykt for sikkerheten til James Foley og de andre ISIS-fangene har han ikke tidligere gitt noen lengre intervjuer.

Etter at Foley ble drept av sine fangevoktere, har den franske journalisten latt seg intervjue.

- Han delte alt - Når man holdes i fangenskap på denne måten utvikler man et overlevelsesinstinkt. Du forsøker å karre til deg alt du kan. Men James var det totalt motsatte av dette. Alt du kunne dele, ville han dele. Var det kaldt og vi ikke hadde et teppe, ville han dele teppet sitt. Hvis vi sultet og ikke hadde mat, ville han dele sin rasjon, sier franskmannen om Foley.

På spørsmål om Foley håndterte fangenskapet bedre enn de andre sier han «ja».

- Jeg må si ja, selv om han, siden han var amerikansk, hadde det tøffere enn de andre. Han ble nok muligens mer angrepet av vaktene. Han ble nok slått litt mer, han ble en slags syndebukk, sier Henin.

Henin ble sammen med journalistene Pierre Torres, Edouard Elias og Didier Françoi løslatt etter forhandlinger med kidnapperne i april i år.

DREPT: Den amerikanske journalisten James Foley ble brutalt drept av de militante islamistene IS tidligere denne uka. Bildet er fra videoen av drapet, som IS slapp på YouTube.
DREPT: Den amerikanske journalisten James Foley ble brutalt drept av de militante islamistene IS tidligere denne uka. Bildet er fra videoen av drapet, som IS slapp på YouTube. Vis mer

- Jeg vil prøve å huske de svært få mulighetene vi fikk til å le høyt sammen. Det skjedde, et par ganger, sier Henin.

Trolig brite I går ble et annet tidligere gissel sitert av The Guardian på at bøddelen som sees på henrettelsesvideoen kaller seg «John», og er lederen av en gruppe på fire britiskfødte IS-islamister. Noen av gislene kalte dem for The Beatles.

Storbritannias statsminister David Cameron sa i går at det virker mer og mer sannsynlig at bøddelen er brite. Også Didier François, reporter for Europe 1, ble holdt i fangenskap sammen med Foley.

Han sier han «ser omtrent» hvem bøddelen på videoen er.

- Å kjenne igjen er et stort ord, jeg ser omtrent hvem det er, sier han til Europe1 Radio.

Av hensyn til de andre gislenes sikkerhet er de forsiktige med å komme med for mange detaljer.

- Vi fikk beskjed om at de andre gislene ville bli straffet om vi snakket, sier han. Han har tidligere fortalt at de ble holdt seks måneder i en kjeller uten å se dagslys.

I SORG: Foreldrene til James Foley, Diane og John Foley, snakket med pressen etter at amerikanske myndigheter bekreftet at videoen fra IS var ekte. Foto: SCANPIX
I SORG: Foreldrene til James Foley, Diane og John Foley, snakket med pressen etter at amerikanske myndigheter bekreftet at videoen fra IS var ekte. Foto: SCANPIX Vis mer