Almedalsdrapet:

Var målet

Den 32 år gamle mannen som er mistenkt for å ha drept psykiateren Ing-Marie Wieselgren (64) under den svenske Almedalsveckan onsdag, erkjenner knivstikkingen.

DREPT: 64 år gamle Ing-Marie Wieselgren var nasjonal koordinator for psykiatrispørsmål i SKR, medlems- og arbeidsgiverorganisasjonen for svenske kommuner og regioner. Hun var i Visby for å delta under Almedalsveckan. Foto: Thomas Henriksson
DREPT: 64 år gamle Ing-Marie Wieselgren var nasjonal koordinator for psykiatrispørsmål i SKR, medlems- og arbeidsgiverorganisasjonen for svenske kommuner og regioner. Hun var i Visby for å delta under Almedalsveckan. Foto: Thomas Henriksson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 32 år gamle mannen som er mistenkt for å ha drept Ing-Marie Wieselgren (64) under Almedalsveckan i Visby på Gotland onsdag, har erkjent knivstikkingen.

Det melder Expressen torsdag formiddag.

- Han erkjenner gjerningen, mer vil jeg ikke si, sier mannens advokat Staffan Fredriksson til avisa.

Påtalemyndigheten sier at Wieselgren var målet for angrepet.

- Det har å gjøre med hennes offentlige profil og engasjement i psykiatrispørsmål, opplyser statsadvokat Petra Götell under et pressetreff torsdag.

KNIVDRAP: Ing-Marie Wieselgren (64) ble knivstukket på Donners plass i Visby under Almedalsuka. Hun døde senere av skadene. Nødetater og politi jobber på stedet. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN / NTB
KNIVDRAP: Ing-Marie Wieselgren (64) ble knivstukket på Donners plass i Visby under Almedalsuka. Hun døde senere av skadene. Nødetater og politi jobber på stedet. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN / NTB Vis mer

Motiv: Psykisk helse

64 år gamle Ing-Marie Wieselgren var nasjonal koordinator for psykiatrispørsmål i SKR, medlems- og arbeidsgiverorganisasjonen for svenske kommuner og regioner, og var i Visby for å delta under Almedalsveckan.

De siste dagene har hun deltatt i flere seminarer om temaet.

- Vi har mistet en verdsatt og godt likt medarbeider, kolleger har mistet en god venn, og hele Sverige har mistet en av sine sterkeste stemmer for psykisk helse, sier nestleder i SKR, Carolina Gunnarson, i en pressemelding.

Bare minutter etter knivdrapet som rystet Visby onsdag, ble den mistenkte 32-åringen pågrepet. Ifølge Expressen har han sittet i avhør natt til torsdag.

- Det framgår at mannen har begått denne gjerningen i narkotikapåvirket tilstand, opplyser politiet torsdag ettermiddag.

- Han har gitt en forklaring på sin handling. Det er rettet mot psykiatrien, sier statsadvokat Petra Götell.

- Han har vedgått at det er på grunn av hennes yrkesrolle, fortsetter hun.

Skal ha nazi-kobling

Ifølge Expressen og Aftonbladet har 32-åringen i flere år vært aktiv i den nynazistiske gruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han skal også ha delt bilder på Facebook fra sine deltakelser i disse demonstrasjonene.

Ifølge Expressen skal mannen også ha vært skribent i NMRs nettavis Nordfront, der han skal ha spredt antisemittiske konspirasjonsteorier og nektet for at holocaust fant sted.

Dette er ikke i politiets fokus under etterforskningen, opplyser politiet torsdag. Likevel understreker politiet at disse koblingene vil etterforskes videre sammen med andre myndigheter.

RYSTET VISBY: Knivstikkingen på åpen gate under Almedalsveckan på Gotland rystet denne uka Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN / NTB
RYSTET VISBY: Knivstikkingen på åpen gate under Almedalsveckan på Gotland rystet denne uka Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN / NTB Vis mer

- Grunnen til at vi uttaler oss om MNR er at det har kommet spekulasjoner og opplysninger om dette i mediene. Det er ikke noe vi har sett, vi har sett den psykiske uhelsen som motiv, sier Götell.

32-åringen er hjemmehørende i det sørlige Sverige og er ikke tidligere straffedømt.

Ifølge Expressen skal gjerningsmannen allerede onsdag ha gitt uttrykk overfor politiet om at han «ikke hadde det bra».

Sveriges Arendalsuke

Almedalsveckan er Sveriges største politiske treff. Det samler politikere, organisasjoner, medier og tilskuere til politiske samtaler og debatter, og er inspirasjonen bak den norske Arendalsuka.

Arrangementet har pågått fra søndag og avsluttes i dag, torsdag. Samtlige svenske partiledere har besøkt Visby i løpet av disse dagene.

Dagbladet har vært tilstede på arrangementet flere av dagene, hvor den lille byen yret av folkeliv.

Onsdag kveld skal Visby ha vært helt stille og flere hadde tatt turen til byens domkirke som åpnet for sørgende, får Dagbladet opplyst. Det ble også tent lys og lagt blomster ved åstedet på Donners plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer