Vår mann Kostunica

Dette bildet er tatt i Kosovo for to år siden. Det viser Jugoslavias nye president Vojislav Kostunica i den serbiske landsbyen Mokra Gora fire mil nord for Pristina. Ingen kan være i tvil om at appellen er noe sånt som: «Stå på, gutter!» Det er ennå et snaut år før NATOs bomber begynner å hagle, og det foregår jevnlige massakrer av albanere. Og siden Kostunica blir tatt imot på rød løper i Oslo i morgen og bilder ikke lyver, er det da vårt bilde av Kostunica det er noe galt med?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den jugoslaviske revolusjonen har fått sin helt, slik alle revolusjoner skal ha. Vojislav Kostunica og hans menn feier Slobodan Milosevics trofaste tjenere sakte, men sikkert vekk fra maktens korridorer, med en aura av mild autoritet som vanligvis bare er forbeholdt humanister av Vaclav Havels format. Maktovertakelsen i Jugoslavia ser ut til å gå fredeligere for seg enn man kunne frykte, både på det føderale plan, og i republikken Serbia. Og vestlige politikere koser seg på mange måter med rette når de observerer utviklingen og applauderer Kostunica.

  • Men er Kostunica strengt tatt i nærheten av å ha for eksempel Havels format som europeisk humanist? Neppe. Kostunica er mannen som i 1995 gikk offentlig ut mot Dayton-avtalen for Bosnia, fordi den var for dårlig for republikkens serbere. Og han er mannen som har benektet de morderiske eksessene begått av serbere da rundt 6000 muslimer ble slaktet ned i Srebrenica, sommeren 1995. Da han i forrige uke forsiktig uttrykte serbisk skyld for myrderiene i Kosovo, prøvde han to dager etterpå å løpe fra uttalelsene sine og sa at de var trukket ut av sin sammenheng.
  • Hans kritikk av sin forgjenger Milosevic er ikke at Milosevic er en serbisk nasjonalist som har startet fire kriger. Hans kritikk av forgjengeren er at han lot serberne i stikken da motstanden ble for tøff, både i Kroatia i 1991, i Bosnia i 1995, og i Kosovo i fjor. I tillegg kritiserer han selvsagt den korrupte banditten Milosevic, som har latt folket blø for sine kriger, mens han selv har beriket seg som krigsprofitør.
  • Den uforbeholdne omfavnelsen av Kostunica av Thorbjørn Jagland og flere vestlige kolleger har en god forklaring, nemlig at alle gode krefter nå må jobbe sammen for å skaffe det nye regimet den stabiliteten Jugoslavia trenger for å komme på rett kjøl. Men de politiske tungekyssene kan fort komme til å få en emmen smak når hverdagen kommer. Og hverdager kommer fort. Særlig etter revolusjoner. Her hjemme kan vi registrere at utenriksminister Thorbjørn Jagland stiller seg helt i spissen for vestlige politikere som uten forbehold omfavner Kostunica.
  • Norge har vært aller fremst når det gjelder både økonomisk og politisk støtte til Kostunica og den tidligere opposisjonen, og det har så langt vært riktig. Men hvordan skal Norge stille seg til at Kostunica skal sende 1200 serbiske politifolk til Kosovo for å markere serbiske interesser der, slik han har lovet? Hva skal vi si hvis dette skjer etter at Norge har overtatt kommandoen for KFOR-styrkene, noe som skjer i april neste år, og det igjen blir et spesielt norsk ansvar å takle konfliktene når de kommer?
  • Og hva skal vi mene hvis det blir en alvorlig konfrontasjon mellom Serbia og Montenegro, juniorpartneren i det skjøre jugoslaviske byggverket? Forventer Kostunica støtte for å gjennomføre det som også for ham er et storserbisk prosjekt, basert på mye av det samme nasjonal-ideologiske grunnlaget som er utgangspunktet for alle de fire krigene på Balkan de siste ti åra? Hvor skal Jagland da plassere sin tunge uten å bli rosa av skam? For i diplomatiet på Balkan skal man ikke bare holde tunga rett i munnen. Man skal også passe på å ha den i rett munn.
  • Tida vil vise hvem vår mann Kostunica virkelig er. At hans demokratiske sinnelag er i orden, synes klart - selv om han nå må tåle kritikk fra studentbevegelsen Danas for sitt midlertidige samarbeid med Milosevics folk. Men han er også en nasjonalistisk politiker i en nasjon med et svært forvokst selvbilde, som det ikke er helt uproblematisk å være intim med.