Vår mann

Dagbladets mann i Beograd får i morgen Fritt Ords honnør. Ljubisa Rajic er en norgesvenn av de sjeldne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Dagbladets utenriksredaktør Arvid Bryne vinteren 1999, under krigen i det gamle Jugoslavia, tok kontakt med professor Ljubisa Rajic for å spørre ham om han kunne tenke seg å skrive for Dagbladet om sine opplevelser mens krigen pågikk, svarte han: «Skal jeg skrive på bokmål eller nynorsk?». Han kunne selvsagt levere tekster på begge mål, norsk hovedfag som han har fra Universitetet i Oslo. I morgen får han Fritt Ords honnør for sitt virke som kontaktperson og formidler av norsk språk og kultur i sitt hjemland, Serbia.

Ljubisa Rajic ble norgeskjent for sin «Dagbok fra Beograd», publisert daglig i Dagbladet i vel fire måneder. Han ga oss gripende kommentarer fra bombardementet av hans hjemby. Hans medmenneskelige skildringer av nærmiljøet i byen mens krigen dundret sin bombelast i bakken med eksplosiv dødelighet kvartaler unna, var skrivekunst på toppnivå. Han brukte sin tilkjempede ytringsfrihet for å fortelle Dagbladets lesere om krigen sett fra ofrenes side. Men han brukte også sin kunnskap til å gi våre lesere et videre perspektiv på både politikk og kultur under den autoritære Slobodan Milosevic’ regime, som han sto i opposisjon til. Han skrev med en dramatisk nerve som ga ham en stor leserkrets.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer