Var med på flytting av bildene

Tiltalte Stian Skjold sto for den eneste lille overraskelsen i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Første rettsdag i Munch-saken ble svært kort grunnet en polititabbe forsvarerne ikke lot gå upåaktet hen.

10 000 avlyttede samtaler hadde ved feiltakelse aldri blitt overlevert de tiltaltes forsvarere. Ved en tastefeil hadde disse blitt feilregistrert hos politiet, og først i går kveld fikk forsvarerne melding om at det fantes en stor mengde tilleggsopplysninger i saken.

Hoveddommer Arne Lyng avsluttet rettsdagen ved 12.30-tiden, og utsetter saken til torsdag klokken 09.00.

- Det er bare å legge seg flat. At saken blir utsatt på grunn av dette er det ikke noe å si på. Dette er vår feil, sier aktor Terje Nybøe til Dagbladet.no.

Han innrømmer at dette har gitt en klønete start på Munch-saken, som det er satt av en måneds behandlingstid til i Oslo tingrett.

Aktoratet måtte også tåle kritikk etter at David Toskas advokat, Øystein Storrvik, søndag kunne fortelle Dagbladet at hans klient har vitnet i forbindelse med Munch-saken.

- Dette vitneavhøret har vi ikke hørt noe om, og det ligger ikke blant dokumentene vi har fått fra politiet, sa advokat Morten Furuholmen som forsvarer Bjørn Hoen - den politiet mener er hovedmannen bak Munch-ranet.

Flittig telefonbruk

LEGGER SEG FLAT: En tastefeil hos politiet førte til at 10 000 avlyttede telefonsamtaler aldri havnet hos forsvarerne. Aktor Terje Nybøe legger seg flat og innrømmer at tabben rettmessig gir forsvarerne rett til å utsette saken. Foto: Scanpix
LEGGER SEG FLAT: En tastefeil hos politiet førte til at 10 000 avlyttede telefonsamtaler aldri havnet hos forsvarerne. Aktor Terje Nybøe legger seg flat og innrømmer at tabben rettmessig gir forsvarerne rett til å utsette saken. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet har avlyttet til sammen 60 000 telefonsamtaler i saken. Av de 10 000 samtalene som politiet har glemt å utlevere forsvarerne, er 8688 samtaler dragraceren Thomas Nataas har hatt i tiden etter Munch-ranet.

Nataas er tiltalt for grovt heleri av bildene Skrik og Madonna. Han eier bussen hvor bildene ble oppbevart etter ranet og fram til de forsvant 24. september 2004.

- Jeg bruker telefonen mye. Det kan du se på telefonregninga mi - 4000-5000 kroner i måneden, ler Nataas.

Han sier til Dagbladet.no at han ikke er overrasket over hvor mange samtaler politiet har lyttet til. Aktor Nybøe bedyret i retten at de siste 10 000 samtalene ikke var av betydning for saken. Men Nataas og forsvareren Per Johan Sjong Larsen er klare på at det kan finnes ting i samtalene som styrker deres forsvar.

- Gjennomgangen av disse samtalene kan vise seg å bli mer omfattende enn at vi rekker det i denne korte utsettelsen. Det kan derfor bli nødvendig med å begjære saken ytterligere utsatt når vi møtes igjen torsdag, sier Sjong Larsen til Dagbladet.no.

Erkjente heleri

Før utsettelsen i ettermiddag rakk aktoratet å holde sitt innledende foredrag, og forsvarerne fikk kommentere dette.

Aktor Terje Nybøe gjorde det tidlig klart at påtalemyndighetens sak i hovedsak bygges på telefonavlyttingen, avhør av Nataas og den tiltalte 38-åringen fra Østfold, og andre tredjehåndsopplysninger fra ulike vitner.

- For å gjøre det klart, man finner ikke særlige tekniske bevis i denne saken, verken i form av fingeravtrykk og DNA, erkjenner Nybøe.

Dagens lille overraskelse var at Stian Skjold (30), den ene av de seks tiltalte politiet mener var med på selve ranet inne i Munch-museet, innrømmet å ha vært med på flyttingen av bildene fra gjemmestedet i bussen kvelden 24. september.

Skjold har til nå nektet å forklare seg for politiet, og nektet enhver befatning med selve ranet.

- Han vil i retten forklare seg om hvilke biler han benyttet og omstendighetene rundt overleveringen, sier Skjolds forsvarer Anja Karin Hellander til Dagbladet.no.

Ikke nærmere bildene

Hun vil ikke gå inn i detaljer før klienten selv forklarer retten det han var med på da bildene forsvant i en Mercedes fra gården der bussen de var gjemt i sto. Hellander understreker at Skjold fortsatt hevder uskyld i forhold til selve ranet, og at han først ble kontaktet i etterkant for å bistå i flyttingen av bildene.

- Han fikk en forespørsel om flytting av bildene kort tid før den 24. september. Og det er snakk om en periode på fem minutter han er på denne gården, hvor bildene skifter hender, sier Hellander til Dagbladet.no.

Dette bekrefter politiets egne spanerobsevasjoner. De fulgte Skjold fra gården denne kvelden, og pågrep ham like etterpå på en bensinstasjon.

Bildene var da flyttet til den andre bilen - en Mercedes - som politiet mistet av syne. I følge aktor Terje Nybøe ble denne observert på ny dagen etterpå - denne gangen av spanere som som jaktet på NOKAS-tiltalte David Toska.

Nybøe opplyste retten at Mercedesen tilhørte en nå avdød venn av Toska. Hvem som fikk bildene, og hvor de forsvant hen, er fremdeles et mysterium.

XXL må vitne

I løpet av de neste ukene vil aktoratet bruke lang tid på å spille av telefonsamtaler de tiltalte har hatt, samt føre vitner for retten som har sett eller hørt ting i tilknytning til saken.

Et sentralt spor blir revolveren som ble funnet i ransbilen.

Bilen, en Audi S4 stasjonsvogn, ble ifølge 38-åringen fra Østfold solgt til Bjørn Hoen for 35 000 kroner. Den var var ikke meldt stjålet. Hoen erkjenner å ha kjøpt bilen, men hevder han ikke hadde noen planer om å bruke den til ranet, eller selv har hatt noen befatning med ranet.

Revolveren stammer fra et tyveri i Østfold i 1999, der også et balltre i aluminium ble stjålet. Et identisk balltre ble funnet av politiet da de ransaket den tiltalte 38-åringens seilbåt. Dette vil påtalemyndigheten bruke for å knytte revolveren, bilen og de tiltalte sammen om ransplanleggingen og gjennomføringen 22. august 2004.

- Dette tilsynelatende balltreet påtalemyndigheten kommer inn med er et helt standard balltre som selges på XXL, fastslo 38-åringens forsvarer Sverre Næss.

Han sier det ikke er funnet ett eneste spor på balltreet som knytter det til våpentyveriet i Østfold, og har stevnet salgssjefen i XXL som vitne for å forklare hvor vanlig et slikt balltre er, og dermed sansynliggjøre at 38-åringens balltre ikke var det som ble stjålet sammen med revolveren.

OPPGITT: Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer Bjørn Hoen, er oppgitt over at aktoratet verken har oppgitt telefonsamtalene eller et avhør av NOKAS-tiltalte David Toska til forsvaret.
SNAKKER MYE: Dragraceren Thomas Nataas er tiltalt for grovt heleri av bildene, som i to dager lå lagret i hans buss på gården på Romerike. 8688 av de 10 000 nye samtalene forsvarerne nå må gjennomgå stammer fra hans telefon. Her snakker han med sin forsvarer Per Johan Sjong Larsen.