- Var mennesker i synagogen bare en time før skuddene

"Endelig skjer det", tenkte forstander Anne Sender da det ble skutt mot synagogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Anne Sender er formann og forstander i det mosaiske trossamfunn i Oslo, som eier synagogen i Bergstien. Det var hun også da synagogen ble beskutt mellom klokka 02.00 og 03.00 søndag den 17. september 2006.

Terrorsaken:

• Arfan Qadeer Bhatti (30), Andreas Bog Kristiansen (28) og Ibrahim Øzbabacan (29) står alle tre tiltalt i norgeshistoriens første terror-rettssak.

• De er tiltalt etter straffelovens paragraf 147a, for å ha planlagt eller forberedt en terrorhandling ved å inngå forbund med noen. Bakgrunnen er Bhatti og Kristiansen i september 2006 skal ha planlagt et terroranslag mot den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo. Dette kom fram etter at PST i lang tid hadde spanet på og avlyttet Bhatti.

• Selv hevder han at bakgrunnen for samtalen som førte til siktelsen var at de planla å rane en Bunnpris-butikk like ved den amerikanske ambassaden.

• Bhatti og Øzbabacan er også tiltalt for å ha skutt mot Det mosaiske samfunns synagoge i Oslo i september 2006.

• Norsk-pakistanske Arfan Qadeer Bhatti anses å være hovedmannen i saken.

Han er født 9. august 1977. Er gift og har to barn. Er oppført med null både i inntekt og formue i fjor

• Som 13-åring skal han ha blitt det yngste medlemmet av den kriminelle gjengen Young Guns, og har en lang kriminell løpebane. Er knyttet både til gjengmiljøet, finansmiljøet og mc-miljøet.

• Bhatti står også tiltalt for å ha fått en annen til å skyte mot hjemmet til en finansakrobat i Bærum i januar 2006. I august skal han ha skutt mot hjemmet til T5PC-mannen Tor Arne Barreng.

• Bhatti er også, sammen med Kristiansen, tiltalt for å planlegge ran av en verditransport. I tillegg er Bhatti tiltalt for ulovlig oppbevaring av våpen.

• Han er tidligere straffedømt sju ganger, blant annet for trusler, legemsbeskadigelser og drapsforsøk. Ble idømt sikring i 1998.

• Bhatti ble i juni 2006 arrestert i Tyskland. Tysk politi fryktet at nordmannen var på vei for å gjennomføre et terrorattentat mot fotball-VM. I bilen hadde han blant annet tegninger av panservernraketter.

• I tiltalen er det tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring for Bhatti. Han skal også vurderes av psykologer.

• Bhatti forsvares av advokat John Christian Elden, Kristiansen av advokat Morten Furuholmen og Øzbababacan av advokat Øystein Storrvik.

• Rettssaken startet i Oslo tingrett mandag 31. mars. Den er ventet å vare til midten av juni. Over 80 vitner er innkalt i saken.

Hun forklarte at det var mennesker i synagogens samfunnshus - der det ble skutt - bare en time før skuddene falt.

Med et automatgevær ble det avfyrt minst 13 skudd mot synagogen. I tiltalen er dette definert som en terrorhandling. Arfan Bhatti og Ibrahim Øzbabacan er tiltalt for dette forholdet, men påtalemyndigheten mener det var Bhatti som avfyrte skuddene - eller bestilte en annen person til å skyte.

Var opptatt av synagogen

Bhatti skal ha vært opptatt av synagogen, og befant seg ofte i dette området før skytingen skjedde. Et vitne fortalte tidligere i dag at han så en mann som kunne være Bhatti stå og studere synagogen på dagen før skuddene falt.

Avlytting av Bhattis telefoner viser at to av mobiltelefonene befant seg i nærheten av synagogen denne formiddagen. Selv nekter han konsekvent å ha gjort annet enn å ha sett på synagogen noen ganger.

- Har skapt redsel

På spørsmål om hvordan skuddene har endret det mosaiske trossamfunnet svarte Sender:

SKUDD: Om natta den 17. september 2006 ble det skutt flere skudd mot den jødiske synagogen i Bergstien i Oslo. Bare en time før var det folk der. Foto: SCANPIX
SKUDD: Om natta den 17. september 2006 ble det skutt flere skudd mot den jødiske synagogen i Bergstien i Oslo. Bare en time før var det folk der. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er på en måte to virkelighetsoppfatninger. Det ene er at dette skal vi komme gjennom, vi har vært ute en vinterdag før. Samtidig er vi så få at en slik hendelse påvirker oss ganske sterkt. Færre kommer i synagogen, vi har ingen søkere til vår aldersbolig. Det er kanskje det aller såreste - der hvor de skulle føle seg trygge, så gjør de ikke det, sa Sender, og forklarte at frykten ligger der hele tiden.

- Også i barnehagen vi driver har foreldrene vært redde. Det føles av og til ganske utrygt. Man kjenner på mange ting - litt tettere enn før, sa hun.

Første reaksjon etter skuddene:

Sender fikk beskjed om skuddene mot synagogen bare timer etter at det skjedde.

- Min første reaksjon da telefonen kom var: Oj, nå skjer det. Endelig. Da hadde det bygd seg opp en spenning i flere måneder, som ventet på en utløsning. Da var det mye følelser i forbindelse med Libanon-krigen. Det er det ofte når det handler om Israel, forklarte hun.

Og understreket at samfunnet også hadde fått mye støtte, men opplever likevel at enkelte grupper føler behov for å vise sitt hat og sin aggresjon mot den jødiske menigheten.

- Noen få mennesker velter gravsteiner, gjør fra seg på trappa, knuser vinduer, skriver hatmail.. de er heldigvis ganske få, sa Sender.

Hun opplever likevel at det bare har blitt farligere og farligere. Og på en måte venter man bare på at noe enda farligere skal skje.

- Var mennesker i synagogen bare en time før skuddene

Økende antisemittisme

- Antisemittismen i Europa har økt, det som skjer er farligere, voldeligere. Det er ganske naivt å tro at vi skulle ha vært beskyttet for at alle som bor her er fredelige og snille og greie. Det er en brun stripe som ligger der kontant, så er det noe som trigger den. Det skjer ofte når Israel gjør noe, sa den jødiske forstanderen.

- Har det vært lignende angrep mot bygningene, ville dommeren vite.

- Nei. Dette var første gang. Det er helt klart at dette er en grense som er overskredet. Det var bare flaks at det ikke var mennesker i synagogen eller i samfunnshuset vårt da det ble skutt. Når intensjonen oppleves så tydelig, som skudd, da har man trådt over en klar grense.

Gjorde fra seg på trappa

Hun fortalte at det har vært grafitti - av hakekors, meldinger av typen ”gå hjem” og lignende, men at det aldri har vært konkrete angrep mot synagogen før.

- Vi opplevde at en mann gjorde fra seg på trappa, fylte lommene med stein og kastet helt til han klarte å knuse et vindu. Senest forrige uke tømte noen søppel i nærheten og kastet på synagogen, sa Sender.

Elden ville vite om trossamfunnet hadde noen tanker om hvorfor synagogen ble beskutt.

- Det har på en måte blitt greit å mene noe om oss, og det har blitt en økende voldelighet i meningsytringene. Debattklimaet er bygget opp om å mene ting - det er ofte en sammenblanding av jøder og israel og tro og krig i en eneste suppe. Kanskje er dette med på å legitimere det.

Anne Sender var i retten den første dag - før hun ble vist ut fordi hun er vitne. Hun fortalte at hun reagerte sterkt på utsagn om å skyte og drepe kvinner og barn - som ble sagt i en nærmest dagligdags tone.

- Vi fikk svi for de stemningene og følelsene som dukket opp under krigen mot Libanon. At det som skjer i Midt-Østen er jødene og Israels skyld, sa Sender.

Frykter media

Hun nevnte også problemer med en økende antisemittisme i media og tv, som Sander mener kan ha vært med på å forme folks meninger - og negative syn på jøder.

- Vi har lenge levd med en viss frykt. Men nå oppleves det som mye farligere enn før - nå skyter man bare. Man sender ikke brev lenger, sa forstander Anne Sender.

Hun mener at dersom ting blir sagt og gjentatt mange nok ganger, så kan det tils lutt skape en slags aksept.

- Jeg er redd for ord, sa Sender.

På spørsmål fra advokat Elden om hvordan hun så på det nynascistiske miljøet rundt Tore Tvedt - som flere ganger har vært i retten, tiltalt for rasisme og antisemittisme, svarte Sender:

- Vi ser ikke på dette miljøet som så farlig som det miljøet som er i ferd med å danne seg blant enkelte unge muslimer i Europa, sa Sender.

Som samtidig understreket at hun var livredd for å bli miforstått, for å ordlegge seg feil, for å fyre opp under kritikken mot trossamfunnet. For at noe lignende kan skje igjen.

- Jeg er skrekkslagen for hva som kommer i media etter dette, sa Anne Sender.

LEVER I FRYKT:</B> Men forstander i det mosaiske trossamfunn, Anne Sender, nekter å la seg kue. Hun vitnet i terrorsaken i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer