Pride-skytingen

Var midt i dramaet: - Krigssone

Ekteparet Knut Ivar Greistad og Halvor Sebastian Hjelde havnet midt i skyteangrepet på London Pub natt til lørdag.

VAR PÅ LONDON PUB: Halvor Sebastian Hjelde (t.v.) og Knut Ivar Greistad var på London pub da utestedet ble utsatt for et angrep natt til søndag. Foto: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet
VAR PÅ LONDON PUB: Halvor Sebastian Hjelde (t.v.) og Knut Ivar Greistad var på London pub da utestedet ble utsatt for et angrep natt til søndag. Foto: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å komme opp fra kjelleren på London var som å ta av seg VR-briller, og så var du plutselig i en annen verden. Det tok noen minutter før hjernen hadde omstilt seg. Jeg følte at jeg befant meg i en krigssone.

Det sier Halvor Sebastian Hjelde. Dagbladet møter ham og ektemannen Knut Ivar Greistad utenfor London pub søndag ettermiddag.

De er tilbake på åstedet en siste gang før de reiser hjem til Aurskog Høland.

De hadde vært på jubileumsshow med Great Garlic Girls fredag kveld, før de dro videre til London, som er et av de største utestedene i Oslo blant det skeive miljøet.

TERROR: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Det var kø utenfor, og Hjelde ble stående igjen i køen mens Greistad kom seg ned i kjelleren.

- Knut Ivar var på vei opp igjen til meg, men heldigvis løste køen seg opp så vi kunne gå ned sammen.

- Snakk om minutter

At det skulle bli akkurat sånn, er de glade for i dag. Hadde de stått i køen bare et par minutter lenger, hadde de mest sannsynlig havnet midt i skuddlinja til gjerningsmannen.

- Vi hadde ikke vært nede i to minutter engang, før glassvinduene knuste rundt oss, sier Hjelde.

Inne var det kaos. Gjerningsmannen skjøt gjennom vinduene og ned mot kjelleren, hvor folk også ble skadet. Brannalarmen ulte, og det var vanskelig å forstå hva som hadde skjedd.

Mange forlot bygget gjennom nødutgangen på baksida, mens paret gikk ut igjen gjennom hovedinngangen.

- Da vi kom ut skjønte jeg at vi måtte hjelpe til. Jeg dro bord og stoler unna, sånn at ambulansene skulle få fritt leide når de kom. Politiet kom og sa at jeg måtte skyndte meg bort, men jeg svarte at jeg bare skulle gjøre meg ferdig, sier Hjelde.

Som noen av de første på åstedet ble de møtt av syn de helst skulle vært foruten.

- Det lå en kar ved det ene vinduet. Det satt en dame og bare holdt ham i hånda. Han pusta ikke, sier Hjelde.

Han er tydelig preget når han forteller. Øynene er tårevåte.

- Det var så mye blod og glass. Det er fremdeles så uvirkelig. Men nå skjønner vi at det har skjedd, legger han til.

Bearbeidet inntrykkene

Etter hendelsen gikk de en tur for å blåse ut litt.

- Jeg har aldri sett deg gråte så høyt før, sier Greistad, og ser bort på ektemannen.

Paret dro til hotellet med noen venner de hadde vært sammen med på utestedet. De åpna en pose med godteri og ei flaske champagne - for å koble av.

- Vi måtte bearbeide og snakke om det vi hadde opplevd.

De siste åra har de vært i Oslo i forbindelse med Pride-festivalen. De har pleid å se på paraden fra Kirkeristen. I år satt de i bakgården.

Hjelde er sterkt uenig i at paraden ble avlyst, og at Pride park ble stengt.

- Fuck him, vi gjennomfører Pride, tenkte vi. Festen skulle ha fortsatt.

Feiret likevel

Til tross for det de beskriver som en sørgmodig undertone, ble Pride-feiringen litt fin likevel.

- Vi sto ved César (utested i Oslo sentrum, journ. anm.) og drakk cava, og alle sto med tårer i øynene. Vi gråt hele dagen, til og med da vi lo. Vi spøkte og lo som vi pleier, men det har vært en sørgmodig undertone gjennom hele helga.

Greistad forteller om bekjente som akkurat har kommet ut som skeive. Han tar til tårene når han snakker om det han beskriver som angrepet på friheten.

- Jeg føler meg ikke så traumatisert av det jeg har sett, men angrepet på friheten. Dette skal være et trygt sted. Det er ikke lett for skeive å komme ut nå, sier han, gråtkvalt.

- Jeg kan se for meg at dette vil styrke kampen, og at folk skjønner at her må vi faktisk gjøre noe. Men mange blir nok redde, og tør ikke å komme ut, legger han til.

Samtidig påpeker han at de er heldige som har hverandre.

- Jeg tenker mye på dem som ikke har noen. De som må gå hjem alene. Kanskje aller mest de som ikke er åpne, de som ikke har noen å støtte seg på. De er jeg redd for.

- Hva ønsker du å si til dem?

- Vi står sammen med dem, selv om vi ikke vet hvem de er. Vi skal komme tilbake sterkere. Det er alltid en plass i det skeive miljøet.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terror etter masseskytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag.

Politiet fikk den første meldingen klokka 01.14, og gjerningspersonen ble pågrepet fem minutter seinere. Matapour er nå siktet for drap, drapsforsøk og terror. To personer er døde, mens 21 er skadd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer