FENGSLET: En drøy uke i frihet var alt de tre rømlingene  Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Tien Duong (43) fikk før alle tre igjen var bak lås og slå. Foto: REUTERS/Orange County Sheriff's Department/Handout via Reuters/NTB Scanpix
FENGSLET: En drøy uke i frihet var alt de tre rømlingene Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Tien Duong (43) fikk før alle tre igjen var bak lås og slå. Foto: REUTERS/Orange County Sheriff's Department/Handout via Reuters/NTB ScanpixVis mer

Var én uke på frifot etter episk flukt fra fengsel

Så fikk politiet en telefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag forrige uke rømte Jonathan Tieu (20), Hossein Nayeri (37) og Bac Tien Duong (43) fra fengselet i Santa Ana i California.

Rømmingen ble sammenlignet med den episke flukten i «Frihetens Regn», filmen som mange har høyt oppe på listen over sine favorittfilmer.

- Sofistikert og godt gjennomført
Trioen ble sist sett klokka fem om morgenen forrige fredag. Den neste rutinesjekken i fengselet ble utsatt til ni om kvelden, fordi det brøt ut et slagsmål blant de innsatte. Politiet mistenker at slagsmålet ble startet for å dekke over flukten.

Før de ansatte i fengselet oppdaget at de tre hadde forduftet, hadde de kommet seg gjennom en vegg i salen der fangene oppholder seg og inn i fengselets avløpssystem. Derfra tok de seg ut på et ubevoktet tak, før de firte seg ned på bakken ved hjelp av laken de hadde knyttet sammen.

- Vi mener at dette var et veldig sofistikert og godt gjennomført rømningsforsøk, som har blitt planlagt i uke- eller månedsvis. Dette er ikke noe de bare har gjort i løpet av natten, sa politiet på en pressekonferanse dagen etter rømmingen.

Det ble raskt utlovet en dusør på 50.000 dollar for tips som førte til pågripelsen av de tre. Mandag denne uken ble dusøren oppjustert til 200.000 dollar.

Meldte seg selv
Og fredag, én uke etter at de tre rømlingene klarte å ta seg ut av fengselet, tok saken en ny vending, skriver The Guardian. Da oppsøkte nemlig Bac Tien Duong et bilverksted i Sør-California, der en venninne av ham jobber.

- Han fryktet for sitt liv. Det var derfor han ba en av oss om å overgi ham til politiet, forteller venninnens bror, Lee Tran.

Duongs venninne ringte myndighetene, og Duong ventet på utsiden til politiet kom og hentet ham.

Duong fortalte etterforskere at han dagen i forveien hadde vært nord i California sammen med de to andre rømlingene, før han forlot dem for å overgi seg.

Duongs opplysninger utløste en stor leteaksjon i California, og lørdag ble Jonathan Tieu og Hossein Nayeri pågrepet. Så langt har myndighetene ikke avslørt noen detaljer rundt pågripelsen av de to.

De tre mennene er alle tiltalt for enten drap, drapsforsøk eller kidnapping og tortur.

- Herregud, de har sluppet ut Hannibal Lecter, utbrøt statsadvokat Heather Brown da hun hørte hvem som hadde flyktet. Brown siktet da til Hossein Nayeri.

Har fengslet lærer
Spørsmålet etterforskere stiller seg er om de tre fikk hjelp utenfra til å gjennomføre den spektakulære flukten. Torsdag ble Nooshafarin Ravaghi, en kvinnelig lærer som underviste engelsk i fengselet, fengslet. Hun skal ha gitt Hossein Nayeri en kopi av et flyfoto av fengselsområdet.

Hun ble fengslet mistenkt for medvirkning til en forbrytelse, og skal møte for retten mandag. Ifølge den lojkale sheriffen, Jeff Hallock, skal Ravaghi og Nayeri ha utvekslet «personlige og nære» håndskrevne brev.

- De hadde en relasjon som man ikke ville forvente mellom en lærer og en innsatt i en fengselssetting, sier Hallock ifølge The Guardian.

RØMTE: De tre rømlingene skal ha skåret seg gjennom dette metallskillet og kom seg inn i fengselets vann- og avløpssystem. Nå er de tre tilbake bak fengselsmurene. Foto: Foto: Orange County Sheriff's Department
RØMTE: De tre rømlingene skal ha skåret seg gjennom dette metallskillet og kom seg inn i fengselets vann- og avløpssystem. Nå er de tre tilbake bak fengselsmurene. Foto: Foto: Orange County Sheriff's Department Vis mer