Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vår neste filmdiva

Navn: Gørild Mauseth Alder: 27 Yrke: Skuespiller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun går på gallamiddag med Tom Cruise og på kafé med Liam Neeson med paparazzier i hælene. Sånn passe uavhengig av slikt kan det saktens hende at Gørild Mauseth blir vår første internasjonale filmstjerne siden Liv Ullmann. For finnmarksjenta er en meget dyktig skuespiller.

Men gallamiddagen med Cruise var altså under en filmfestival på Sicilia, og nei, hun er ikke kjæresten til den forhenværende unge Neeson, sier både hun og han når de dementerer kulørte spekulasjoner. Men hun skal kanskje spille mot ham i filmen «Dronning Christina» og muligens i et påtenkt Scorsese-produkt som skal hete «Gangs of New York».

Den unge skuespilleren har i alle fall tatt filmlandet Italia med storm, som det alltid heter i hjemlig presse når noen vekker oppsikt utenlands. En internasjonal filmkarriere vil være fortsettelsen av et hittil kortvarig liv som skuespiller med suksess og strålende kritikker. For det har ikke bare dreid seg om det omtalte filmatiske samleiet i en båt full av fisk, i Knut Erik Jensens spionhistorie «Brent av frost». For denne innsatsen fikk hun Amanda-prisen som årets filmdebutant i 1998. Men Gørild Mauseth spilte den unge jenta i Torborg Nedreaas' såre og vonde «Av måneskinn gror det ingenting» i sin debutsesong på Den Nationale Scene i 1996. Og har siden høstet gode kritikker også i mer ujevne oppsetninger.

Om hennes innsats som Tora Parsberg i Bjørnsons «Paul Lange og Tora Parsberg» på Nationaltheatret i fjor skrev Aftenposten: «Mauseths Tora lyser av livserfaren styrke og klokkertro på mannen og mennesket.» Slett ikke verst av en skuespiller som ble uteksaminert fra Teaterhøgskolen så seint som i 1995.

Jenta fra Kjøllefjord vokste opp uten teater, men det fantes et teaterlag i bygda. Der var Gørild alltid for ung til å være med. I oppveksten drev hun med sport. Og var god kompis med gutta. Og sang i alt fra kirkekor til lokale rockeband. 17 år gammel bestemte hun seg for å bli skuespiller, men ante ikke hvordan hun skulle bli det. Ett år på Romerike folkehøgskole og etterfølgende opptak ved Teaterhøgskolen ga henne svar.Og en hittil rett oppadstigende karriere. Mauseth viser stor ydmykhet for faget og går grundig til verks når hun innstuderer sine roller. Og skulle det gå slik at hun faktisk blir vår neste filmdiva, får vi håpe at hun likevel ikke er tapt for teaterscenen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media