Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Var nødt til å ta affære

I et sterkt personlig møte 18. juni traff Valgerd Svarstad Haugland kvinnen som har anmeldt fylkesvaraordfører Jan Birger Medhaug for voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Etter møtet tok partilederen selv affære.

- Etter å ha snakket med kvinnen kunne jeg ikke sitte på den kunnskapen jeg hadde fått uten å gå videre med den, sier KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet.

Bekrefter sentral rolle

Partilederen bekrefter dermed at hun har hatt en svært sentral rolle i håndteringen av anmeldelsen mot fylkesvaraordfører i Rogaland, Jan Birger Medhaug.

Kvinnen tok direkte kontakt med KrF-lederen for bare noen uker siden. Det ble da avtalt et møte hvor generalsekretær Inger Helene Venås også deltok. Etter det Dagbladet kjenner til, var det første gangen kvinnen møtte partilederen. Svarstad Haugland tok kvinnens anklager svært alvorlig:

- Hun ba om å få et møte. Jeg måtte fordøye det hun fortalte litt før jeg tok kontakt med Rogaland KrF.

Etter at Svarstad Haugland onsdag i forrige uke selv tok kontakt med fylkeslaget i Rogaland, bestemte partiet seg for å stryke Medhaug som fylkesordførerkandidat onsdag kveld.

Ble orientert

Valgerd Svarstad Haugland bekrefter at hun ble orientert om saken av Medhaug allerede for to og et halvt år siden, men den gangen valgte hun å ikke reagere.

Rett etter Søviknes-saken skrev kvinnen et brev til Medhaug hvor hun truet med å gå til partiledelsen dersom han ikke trakk seg fra alle verv.

Medhaug tok da kontakt med Svarstad Haugland for å orientere henne om brevet. Han bedyret samtidig at anklagene var grunnløse. Da det på dette tidspunktet ikke forelå noen anmeldelse og kvinnen heller ikke hadde tatt kontakt med partiledelsen, slo Svarstad Haugland seg til ro med det.

Angrer ikke

- Etter samtalen jeg hadde med Medhaug, fant jeg ingen grunn til å gjøre noe med saken. Men etter at jeg fikk den informasjonen jeg har i dag, måtte jeg gjøre noe.
- Angrer du i dag på at du ikke håndterte saken annerledes?

- Nei. Den informasjonen han ga meg da, var ikke av en slik karakter at jeg burde gått videre med den, svarer hun.
- Bidrar du nå til å forhåndsdømme Medhaug på grunnlag av en anmeldelse?

- Nei, jeg forhåndsdømmer ingen. Men vi har retningslinjer i partiet for å håndtere slike saker. Er man dømt for seksuelle overgrep eller har en sak under etterforskning, skal vedkommende ikke ha tillitsverv eller stå på valgliste for KrF, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Kjenner hverandre

- Jeg har møtt Medhaug mange ganger. Han har vært en sentral person i KrF i Rogaland i mange år. Saken er tragisk for alle.
- Har du snakket med Medhaug etter at saken sprakk i mediene?

- Nei, jeg har ikke fått tak i ham.

MØTTE KVINNEN: På dette kontoret ved KrFs hovedkontor i Oslo møtte KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland og generalsekretær Inger Helene Venås kvinnen som anmeldte fylkesvaraordfører Jan Birger Medhaug i forrige uke.