Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var norske jøder med på dette?

- Usannsynlig at nordmenn kriget i Gaza, sier forsker.

JUBLET FOR GJENKOMSTEN: Israelske soldater etter hjemkomsten fra Gazakrigen 16. januar 2009. Foto: AP/Anja Niedringhaus
JUBLET FOR GJENKOMSTEN: Israelske soldater etter hjemkomsten fra Gazakrigen 16. januar 2009. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kjempet norske jøder i Gazakrigen i 2008 og 2009? Har de vært med på krigsforbrytelser som Goldstone-rapporten i fjor fastslo var begått av begge parter i konflikten?

Denne uke meldte NRK at mellom 5 og 30 skandinaviske statsborgere står klare til å gå i krigen for Israel. De har meldt seg til tjeneste i IDF - Israel Defense Forces.

Ifølge kaptein Bjørn Hermann, som er talsmann for den israelske hæren, har de fleste av disse dobbelt statsborgerskap. Hermann sier det blant disse skandinaviske statsborgere også er noen som deltar i stridshandlinger.

— Vi har ingen nøyaktig statistikk på det, men til enhver tid kan jeg tenke meg at det er mellom 5 og 30 skandinaviske personer som gjør verneplikttjeneste i Israel, sa kapteinen.

Røde Kors ønsker ifølge NRK at myndighetene gransker norske jøder for krigsforbrytelser i forbindelse med Gazakrigen i fjor. Over 1300 palestinere mistet livet under krigen, halvparten av dem sivile.

- Usannsynlig
Hanne Eggen Røislien, som for tiden jobber for tiden med sin doktorgradsavhandling om IDF tror ikke nordmenn har kriget i Gaza. I forskningsarbeidet sitt har hun intervjuet 1987-årgangen av israelske soldater som første gang ble sendt ut i tjeneste i Libanon, og som sist var ute i Gazakrigen.

- Var det nordmenn med er det alvorlig, men det vil overraske meg om det var med nordmenn og kjempet i Gaza. Slike saker kommer opp innimellom, men det kommer aldri noen reell informasjon om at norske jøder har utført slike ekstreme krigshandlinger. Det er flere norske jøder som har avtjent verneplikten, de har dobbelt statsborgerskap. Men de fleste er nok ikke i infanteriet, sier Røislien.

Tidligere i år svirret det rykter om at britiske jøder kjempet for IDF under krigen. IDF publiserer ingen persondata, og en gransking er derfor vanskelig. Røislien har selv gjort intervjuene med soldatene anonymt.

Sender erfarne i krig

Med en stående hær på 400 000, 179 500 av dem infanterister, har IDF mye å velge i. I underkant av 10 000 soldater deltok i Gaza.

FYRTE AV MOT GAZA: Israelske soldater under krigen i Gaza. Nå krever Røde Kors granskning etter at en norsk kaptein i den israelske hæren har opplyst at skandinaver verves til det israelske forsvaret. Foto: AP/Anja Niedringhaus
FYRTE AV MOT GAZA: Israelske soldater under krigen i Gaza. Nå krever Røde Kors granskning etter at en norsk kaptein i den israelske hæren har opplyst at skandinaver verves til det israelske forsvaret. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer

- Det er oppgitt av mellom tre og 30 skandinaver gjør verneplikt i Israel. Det er mange uklarheter i det utsagnet: For det første er det et stort sprik i antallet. For det andre er det uklart om det er nordmenn det refereres til - selv om nordmenn er skandinaver, er ikke alle skandinaver nordmenn. Derfor er det langt fra dette til å si at nordmenn var med og bombet palestinere i Gaza i fjor. Det var for øvrig uklart i Dagsrevyens reportasje om det var nordmenn som sådan eller norske jøder man snakket om, sier Røslien.

Nordmenn som trenes til krigshandlinger sendes ikke automatisk i krigen:

- Fortsatt er det altså 169 500 infanterister som ikke var i Gaza. De sendte heller ikke inn hvem som helst i Gaza. Først sendte de spesialstyrker, yrkessoldater trent for krig. Mot slutten sendte de inn vanlige rekrutter, og det var gjennomgående de som var ved slutten av sin militærtjeneste som fikk gå inn, altså som hadde avtjent 2.5 til tre år. Disse igjen tilhørte to egne brigader spesialtrenet for bakkeoperasjoner, sier Røslien.

Kristne for Israel
Det fra tidligere kjent at en del kristne, norske Israel-venner har dratt til Israel for å bistå IDF.

Organisasjoner som Sheruit Le'Israel, forkortet Sar-El («tjeneste for Israel») sender dessuten hvert år 10-15 nordmenn som frivillige for den israelske hæren, gjerne folk med jødiske aner.

Alle disse frivillige har utelukkende sivile oppgaver, for eksempel bilmekanikk og annen logistikk.

OVER 1300 DØDE: Halvparten av palestinerne som døde i krigen i Gaza var sivile. Dette bildet er fra 27. desember 2008. En israelsk rakett rammet Rafah, sør på Gaza-stripen. Foto: AP/Hatem Omar
OVER 1300 DØDE: Halvparten av palestinerne som døde i krigen i Gaza var sivile. Dette bildet er fra 27. desember 2008. En israelsk rakett rammet Rafah, sør på Gaza-stripen. Foto: AP/Hatem Omar Vis mer

Mediaoppslag om denne type verving kommer med jevne mellomrom, og har tidligere skapt krav om granskinger i Norge. Lite ser ut til å ha skjedd, organisasjonen verver fortsatt nordmenn til oppgavene.

IDF er opptatt av å verve utlendinger, og reklamerer på nettsidene sine for gjesteverneplikt. Det dreier seg om kortere oppdrag for å hjelpe forsvaret på en eller annen måte, og ikke opptrening til krigshandlinger.

Hva motiverer soldatene?

Israel har verdens femte største hær som siden opprettelsen av Israel har vært blant en av de mest effektive. Fortsatt scorer IDF høyest på motivasjon blant soldatene.

Hva motiverer dem når de blir kalt inn for å kjempe i tøffe krigshandlinger?

18. JANUAR 2009: Israel stoppet den 22 dager lange krigen i Gaza. Foto: 
REUTERS/Jerry Lampen
18. JANUAR 2009: Israel stoppet den 22 dager lange krigen i Gaza. Foto: REUTERS/Jerry Lampen Vis mer

Det er det Røislien leverer sin avhandling om i sommer. Hun har snakket med de sekulære soldatene for å høre hvordan de oppfatter sin rolle. For hvilken rolle spiller religion i legitimering av krig?

- De er alle drevet av verdisystemer, det er mye religion igjen selv om man ikke tror på Gud. Disse er født under den første intifadaen, og har vokst opp uten fred. Dette er en understudert gruppe som ofte sier «ingen spør oss», selv om de omtales over alt, sier Røislien.

Ingen undersøkelser så langt
I Norge er det Kripos som etterforsker krigsforbrytelser. De har ikke gjort undersøkelser rundt norske statsborgere i den israelske hæren.

Det er straffbart for norske statsborgere å gjøre tjeneste i andre lands militærstyrker, men sjelden dømmes man for slik aktivitet. En innstramming i straffeloven i fjor fører til at dette kan straffes med fengsel i inntil tre år.

Den nye straffeloven blir trolig ikke satt i kraft i sin helhet før 1. januar 2012. I paragraf 128 heter det at «på samme måte straffes den som her i riket rekrutterer noen til militær virksomhet for en fremmed stat». Tidligere het det at verving til «krigsinnsats» var ulovlig.

Norske statsborgere er blitt kjent for å delta i fremmedlegionene under første verdenskrig, i borgerkrigen i Spania, i amerikansk tjeneste under andre verdenskrig og for tyskerne.

BLANT VERDENS MEST MOTIVERT: Soldatene i IDF har tre års verneplikt bak seg. Foto: EPA/PAVEL WOLBERG
BLANT VERDENS MEST MOTIVERT: Soldatene i IDF har tre års verneplikt bak seg. Foto: EPA/PAVEL WOLBERG Vis mer
HAR MANGE UTLENDINGER: Den israelske hæren verver folk fra hele verden, og ikke bare jøder. Foto: AP/Anja Niedringhaus
HAR MANGE UTLENDINGER: Den israelske hæren verver folk fra hele verden, og ikke bare jøder. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media