Var norske jøder med på dette?

- Usannsynlig at nordmenn kriget i Gaza, sier forsker.

JUBLET FOR GJENKOMSTEN: Israelske soldater etter hjemkomsten fra Gazakrigen 16. januar 2009. Foto: AP/Anja Niedringhaus
JUBLET FOR GJENKOMSTEN: Israelske soldater etter hjemkomsten fra Gazakrigen 16. januar 2009. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Kjempet norske jøder i Gazakrigen i 2008 og 2009? Har de vært med på krigsforbrytelser som Goldstone-rapporten i fjor fastslo var begått av begge parter i konflikten?

Denne uke meldte NRK at mellom 5 og 30 skandinaviske statsborgere står klare til å gå i krigen for Israel. De har meldt seg til tjeneste i IDF - Israel Defense Forces.

Ifølge kaptein Bjørn Hermann, som er talsmann for den israelske hæren, har de fleste av disse dobbelt statsborgerskap. Hermann sier det blant disse skandinaviske statsborgere også er noen som deltar i stridshandlinger. — Vi har ingen nøyaktig statistikk på det, men til enhver tid kan jeg tenke meg at det er mellom 5 og 30 skandinaviske personer som gjør verneplikttjeneste i Israel, sa kapteinen.

Røde Kors ønsker ifølge NRK at myndighetene gransker norske jøder for krigsforbrytelser i forbindelse med Gazakrigen i fjor. Over 1300 palestinere mistet livet under krigen, halvparten av dem sivile.

- UsannsynligHanne Eggen Røislien, som for tiden jobber for tiden med sin doktorgradsavhandling om IDF tror ikke nordmenn har kriget i Gaza. I forskningsarbeidet sitt har hun intervjuet 1987-årgangen av israelske soldater som første gang ble sendt ut i tjeneste i Libanon, og som sist var ute i Gazakrigen. - Var det nordmenn med er det alvorlig, men det vil overraske meg om det var med nordmenn og kjempet i Gaza. Slike saker kommer opp innimellom, men det kommer aldri noen reell informasjon om at norske jøder har utført slike ekstreme krigshandlinger. Det er flere norske jøder som har avtjent verneplikten, de har dobbelt statsborgerskap. Men de fleste er nok ikke i infanteriet, sier Røislien.Tidligere i år svirret det rykter om at britiske jøder kjempet for IDF under krigen. IDF publiserer ingen persondata, og en gransking er derfor vanskelig. Røislien har selv gjort intervjuene med soldatene anonymt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer