- Vår oppfatning er at vi har ikke gjort noe ulovlig

Det er konklusjonen til Oslo katolske bispedømme i medlemsregister-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har nå gått gjennom vårt medlemsregister og overlevert et justert register til Fylkesmannen. Bispedømmets oppfatning er at vi ikke har gjort noe ulovlig, sier fungerende administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme (OKB).

OKB holdt klokka 12 i dag pressekonferanse om medlemsregistersaken.

Den katolske kirke avviser at den har mottatt for mye i statsstøtte eller at noen regler er brutt i forbindelse med medlemsregistersaken.

I en rapport som ble presentert i dag avvises påstandene om medlemsjuks. Ifølge rapporten, som er laget under ledelse av advokat Bjørn O. Øiulfstad, har Oslo katolske bispedømme per i dag rundt 130.000 bekreftede medlemmer.

I fjor fikk bispedømmet imidlertid statstilskudd for 120.000 medlemmer, 10.000 færre enn antallet medlemmer, ifølge rapporten.

Torsdag 26. februar ransaket Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt administrasjonslokalene til Oslo katolske bispedømme.

OKB håndterer det sentrale medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge.

Etter at Dagbladet i en serie artikler har avdekket at kirka over år har registrert intetanende personer som medlemmer, og mottatt offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall, besluttet Fylkesmannen i Oslo og Akershus i november å åpne tilsynssak.

- Utilfredsstillende metode - Vi opplever at trossamfunn med mange innvandrere kommer dårlig ut. I 2005-2006 merket vi at innvandring fra Polen skjøt fart. Kirkebesøket steg med 70 prosent på ti år. De færreste av disse menneskene registrerte seg. De fleste katolikker tenker ikke på seg selv som medlemmer av et bispedømme, men som troende, sier Wade og legger til:

- Intensjonen bak loven er å gi trossamfunn tilskudd til å betjene sine medlemmer. Noen medarbeidere brukte en utilfredsstillende metode. Dessverre førte dette til at noen ble feilaktig registrert. Det dreier seg om i underkant av 7000 mennensker. Enkelte innvandrere er skeptiske til å stå i registre Vi så en voldsom økning i antall katoloikker, men ikke i medlemmer. Nye prester og bygninger koster penger, sier Lisa Wade som sier det er en vanskelig oppgave å få oversikt over medlemmer.

Wade forteller at Den katolske kirke sendte ut medlemsblader.

- Hvis man ikke hørte noe negativt, regnet man det som et samtykke, sier Lisa Wade.

- Slik begynte den utilfredsstillende praksisen.

Oslo katolske bispedømme sier 56 500 medlemmer er registrert etter en diskutabel metode. Av disse har kirka fått 28 900 bekreftelser på medlemsskap. 20 800 saker er uavklarte. Kirka har mottatt 6800 avkreftelser.

Siktet for grovt bedrageri Oslo katolske bispedømmet er siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner. Også biskop Bernt Eidsvig er siktet i saken.

Eidsvig har tidligere avvist overfor Dagbladet at kirkas praksis for medlemsregistrering kan være straffbar.
25. februar ble det klart at Fylkesmannen også anmelder OKB.
I en pressemelding fra Fylkesmannen, heter det:

AVVISER LOVBRUDD: Oslo katolske bispedømme og biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke mener de ikke har brutt loven i medlemsregistersaken.
Foto: Nina Hansen
AVVISER LOVBRUDD: Oslo katolske bispedømme og biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke mener de ikke har brutt loven i medlemsregistersaken. Foto: Nina Hansen Vis mer

«Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmelder Oslo katolske bispedømme for feil registrering av medlemmer i den katolske kirke i Norge. Medlemstallet danner grunnlag for trossamfunnets statstilskudd. Etter en helhetsvurdering av den informasjonen Fylkesmannen sitter på, har vi besluttet å gå til anmeldelse i denne saken. Formelt gjelder anmeldelsen mulig bedrageri, eventuelt forsøk på bedrageri.

Bakgrunn for saken er at bispedømmet skal ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn i trossamfunnet, som nye medlemmer. Fylkesmannen har informert Kulturdepartementet om beslutningen.»

Varslet av egen jurist Som Dagbladet tidligere har avslørt, ble biskopen varslet av sin egen jurist om at bispedømmet kunne ha gjort seg skyldig i straffbare forhold.

«I denne saken er det ikke snakk om rutinesvikt, men gjentatte forsettlige brudd på rutiner og lov. Praksisen kan heller ikke begrunnes i at det de siste årene har vært en massiv arbeidsinnvandring til Norge», heter det i varselet.

Og flere har varslet. I en e-post som har gått til Fylkesmannen fra en OKB-ansatt, og som Dagbladet omtalte 18. februar, heter det:

«Jeg skriver denne e-posten til deg fordi flere av oss som til daglig jobber i Oslo katolske bispedømme, i en tid nå - med dyp bekymring - har sett hvordan medlemsregistreringssaken er blitt behandlet av vår øverste ledelse. En behandling som i stor grad har gitt inntrykk av bagatellisering, tåkelegging, uhederlig omgang med fakta og klossete forsøk på økonomisk skadebegrensning som står sterkt i strid med normalt akseptert etikk, for ikke å snakke om enda sterkere i strid med kirkens egne normer og idealer. Dette i tillegg til at det meget mulig dreier seg om lovbrudd som kan medføre straffeansvar».

Den katolske kirka i Norge legger ikke skjul på at de har registrert tusenvis av intetanende innvandrere fra katolske land. Trossamfunnet har innrømmet at kirka fra 2011 registrerte nye medlemmer «ved direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet».

Avviser at straffbart I et tidligere intervju med Dagbladet, på spørsmål om praksisen med å registrere intetanende personer som medlemmer i kirka kan være staffbar, svarte biskop Bernt Eidsvig:

- Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.