Var på åstedet: - «Horrorskrik­»

Markus Alexander Kultima (23) fikk en klar oppfordring fra en mann med pil i ryggen: «Kom deg inn». - Det har kommet noen vonde tanker i ettertid, sier han.

MØTTE OFFER: Her i Myntgata møtte Markus Alexander Kultima en mann med pil i ryggen. Fem personer er drept og tre skadd etter tragedien i Kongsberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTTE OFFER: Her i Myntgata møtte Markus Alexander Kultima en mann med pil i ryggen. Fem personer er drept og tre skadd etter tragedien i Kongsberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Fem personer ble drept i Kongsberg onsdag kveld. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet og har erkjent at han begikk drapene, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

I tillegg til de fem, er tre personer skadd. En av dem var en sivil politimann som var på Coop Extra da de første meldingene om hendelsen tikket inn hos politiet klokka 18.13.

VITNE: Kurt Einar Voldseth fant pil og bue på vei hjem, minutter senere ser han drapsmannen angripe. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Victoria Løvik. Vis mer

Vitner har forklart at de så en mann som var truffet av en pil i ryggen komme ut fra matbutikken.

- Det sto en pil i ryggen på ham. Det var sjokkerende, forteller et vitne til Drammens Tidende.

SPERRET AV: Både Coop Extra og Vinmonopolet holdt stengt torsdag. Politiet jobbet innenfor sperringene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPERRET AV: Både Coop Extra og Vinmonopolet holdt stengt torsdag. Politiet jobbet innenfor sperringene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Løp inn

34 minutter etter at politiet fikk de første meldingene om en «alvorlig hendelse», ble Bråthen pågrepet. I mellomtida har han tatt fem menneskeliv.

Rundt klokka 18.30 kom Markus Alexander Kultima gående i retning Coop-butikken, som han bor rett ved siden av. Han spilte Pokemon Go på mobilen og snakket i telefonen, og fulgte derfor ikke så nøye med på omgivelsene.

Plutselig kommer det en mann med en «pil i ryggen» gående mot ham. Ifølge Kultima ba mannen ham om å «løpe inn».

- Han kom da fra samme vei jeg jo skulle til. Jeg visste ikke hva som ventet og skjønte lite. Jeg ble redd, sier han.

MØTTE SKADD MANN: Her møtte Markus Alexander Kultima den skadde mannen. Han bor selv i bygningen i bakgrunnen. Til venstre for ham ligger Coop-butikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTTE SKADD MANN: Her møtte Markus Alexander Kultima den skadde mannen. Han bor selv i bygningen i bakgrunnen. Til venstre for ham ligger Coop-butikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da han rundet hushjørnet bare noen meter lenger framme og tok seg inn inngangsdøra til hjemmet sitt ved siden av Coop-butikken, var klokka rundt 18.35, mener han å huske. Han hørte da et skrik fra en kvinne.

- Det var et vondt skrik. Et «horrorskrik», beskriver han.

- Dritskummelt

I ettertid skjønte han alvoret, da politiet gikk ut med at det var flere døde og skadde. Samtidig sperret politiet av et stort område på Vestsiden.

- Det var dritskummelt. Jeg fikk ikke sove i natt. Det har vært veldig rart. Det er mange følelser og mye styr. Det har gjort veldig inntrykk.

KONGSBERG: - Det skal bli trygt igjen, sier Guttorm Hagen, som sammen med Brit Humberset Hagen beskriver hvordan byen ble snudd på hodet. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Victoria Løvik. Vis mer

Seinere den kvelden kom de tunge tankene.

- Det kom noen tanker om alvoret. Jeg fikk masse meldinger, hvor jeg måtte svare at jeg var trygg.

Han reflekterer over hvordan det hadde gått, om ikke mannen hadde bedt ham om å komme seg inn.

- Det er mange sånne tanker, sier han.

- Dødsskrik

Det var flere som ble vitne til de grufulle hendelsene onsdag kveld.

En av dem var Thomas Nilsen, som bor i området. Han hørte skrik han beskriver som «såpass urovekkende at man la merke til dem».

- Ikke mange minutter etterpå, kom det nok en gang noen vanvittige kvinneskrik. Jeg har aldri hørt liknende. Det var dødsskrik, sa han til Dagbladet onsdag.

Han omtalte hendelsen i nabolaget som «uvirkelig».

- Det er så uvirkelig at man ikke klarer å ta det innover seg. Dette er noe jeg kommer til å ha med meg hele livet. Jeg kommer aldri til å glemme de skrikene.

PLOMBERT: Politiet har sperret av boligen til den siktede mannen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PLOMBERT: Politiet har sperret av boligen til den siktede mannen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Framstår som terror

Den siktede mannen er kjent for PST fra tidligere. Ifølge PST framstår hendelsene på nåværende tidspunkt som en terrorhandling. Bråthen vil bli framstilt for varetektsfengsling fredag.

Politimester Ole Bredrup Sæverud opplyste torsdag at politiet tidligere har vært i kontakt med mannen. Bakgrunnen var bekymring knyttet til radikalisering. Mannen er konvertitt til islam, ifølge Sæverud.

RUNDSPØRRING: Politiet drev rundspørring i området torsdag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RUNDSPØRRING: Politiet drev rundspørring i området torsdag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bråthens forsvarer, Fredrik Neumann, sa tidlig torsdag morgen at hans klient har vært i avhør. Han samarbeider med politiet og har forklart seg i detalj om hendelsen.

Saken etterforskes for fullt, og politiet har gjort undersøkelser ved to avsperrede området torsdag. Utover dagen ble det igangsatt rundspørring i området.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer